Christiaan Barnard Kimdir? Dünyanın İlk Kalp Naklini Yapan Cerrahının Hayatı

0
Advertisement

Christiaan Barnard kimdir? Dünyanın ilk kalp naklini gerçekleştiren cerrah olan Christiaan Barnard hayatı, biyografisi, çalışmaları ve eserleri hakkında bilgi.

Christiaan Barnard

Christian Barnard, (Beaufort West, 1922 – Kıbrıs, 2001) Güney Afrikalı kardiyolog ve cerrah, özellikle ilk kalp naklini başarıyla gerçekleştirmesiyle anıldı.

Christiaan Neethling Barnard, 8 Kasım 1922’de Güney Afrika’nın Beaufort West kentinde Hollandalı Reformcu bir misyonerin oğlu olarak doğdu. Babanın çok az geliri vardı, ancak kilisenin bir üyesi olarak sosyal konumu ve konumunun kendisine verdiği ayrıcalıklar göz önüne alındığında, çocuklarına iyi bir eğitim verebildi: biri beş yaşında ölen dört çocuk. Belki de Christian’ı dikkatini bu alana adamaya iten kalp hastalığından.

Dr. Barnard memleketindeki ünlü özel okullarda okudu ve ardından Cape Üniversitesi’nde tıp okudu ve 1953’te mezun oldu. Kariyerine ağabeyi Marius’un başkanlığını yaptığı Cape Town’daki Groote Schuur Hastanesi’nde genel cerrah olarak başladı.

1955’te Amerikan Minnesota Üniversitesi’ne girmek için burs kazandı ve 1958’de kardiyolojide uzman doktor unvanını aldı. Orada, onu kardiyovasküler bilimle tanıştıran prestijli Dr. Owen H. Wangesteen’in seçkin bir öğrencisiydi. köpeklerle birkaç yıl pratik yapmaya başladı. 1962’de, doktorasını almadan önce çalıştığı Groote Schuur hastanesine göğüs cerrahisi şefi olarak atandı.

Advertisement

Christiaan Barnard

Umut verici haber

Organ nakli o zamanlar bir yenilik değildi. İlk böbrek nakli 1936’da Dr. Varony tarafından yapıldı. 1953’te Hardy bir kanser hastasına ilk akciğer naklini gerçekleştirdi ve 1954’te Joseph Murray iki ikizin böbreklerini başarılı bir şekilde nakletmeyi başardı ve 1967’de üçlü böbrek nakli gerçekleştirdi. pankreas ve duodenum. 1964 yılında, adı geçen Hardy, bir şempanzenin kalbini, maymunun organının daha küçük hacmi nedeniyle bir saat sonra ölen bir adama nakletti.

Ancak 3 Aralık 1967’de, tüm telgrafların yaydığı bir haber dünyayı hayrete düşürdü: Güney Afrika‘lı bir doktor , bir insana ilk kalp naklini gerçekleştirmişti. Alıcı, tüccar, şişman ve iyimser elli altı yaşında bir adam olan Louis Washkansky’ydi, akut diyabetle birlikte geri dönüşü olmayan bir kalp sorunu nedeniyle ölümcül hastaydı. Bağışçı Dénise Darvall, annesiyle birlikte arabanın çarptığı yirmi beş yaşında bir ofis çalışanı.

Barnard’ın yönetiminde yirmi cerrahtan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilen operasyon altı saat sürdü. Washkansky uyandıktan sonra yeni kalple kendini çok daha iyi hissettiğini söyledi. Doktor ve hasta şöhrete kavuştu, ancak on sekiz gün sonra 21 Aralık sabahı hasta zatürreden öldü.

Buna rağmen, tıp tarihindeki bu dönüm noktasından sonra, Barnard’ın üzerine her türlü onur ve ayrıcalık yağmaya başladı ve o anın en popüler karakteri haline geldi. Dünya hayatına atıldı ve dönemin en ünlü kadın oyuncularıyla fotoğraf çektirdi. Sayısız flört hakkındaki spekülasyonlar , sarı basının doğmasına neden oldu, ancak o bir dünya playboyu olarak imajıyla fazla ilgili görünmüyordu.

Christiaan Barnard

Advertisement

İkinci nakil

2 Ocak 1968’de ikinci nakli gerçekleştirdi. Bu kez alıcı Dr. Philip Blaiberg ve bağışçı melez Clive Haupt oldu. Siyah bir adamın kalbi, beyaz bir adamın vücudunda 563 gün boyunca atmıştır. O andan itibaren, bu tür müdahalelerin (nefes almayan ama kalbi atan biri ölür mü?) biyoetiği konusunda süregelen bir tartışmanın ortasında, siklosperin gibi immünosupresif ilaçlar sayesinde hastalar yaşam beklentisi kazandı.

1970 yılında, kendisine iki çocuk veren ilk karısı Louwtjie’den boşandı: 1984’te anne ve babasının ayrılması nedeniyle intihar edecek olan André (psikiyatristinin teşhisi ve babasının değerlendirmesine göre) ve Deirdre. Aynı yıl, Johannesburg’da yaşayan ve “çeliğin kralı” olarak bilinen Alman milyarder Frederick Zoellner’in kızı olan 19 yaşındaki zengin varis Barbara Zoellner ile evlendi.

1974’te dünyada ilk kez, daha önce sahip olduğu işlevleri yerine getirmesine yardımcı olmak için daha sağlıklı bir kalbi başka bir hasta kalbine ekleyerek çift kalp nakli gerçekleştirdi. Ancak ameliyathanedeki deneyleri er ya da geç başarısızlıkla sonuçlanacaktı. 1975’te ünü azalmaya başladığında , Akdeniz havzasındaki popülerliğini bir zerre kaybetmemek için Tension adlı kitabını ve (ona iki oğlu olan Frederick ve Christian’ı vermiş olan) yeni karısını sunmak için İspanya’yı ziyaret etti. en çok övüldüğü yer. Kalp nakli yapmaya devam etti. Ancak 1979’da, bu fikri pratik ve “muhtemelen ahlaksız” bularak bir insan kafa nakli operasyonuna katılmayı reddetti. Bu onaylama onurunu korudu.

Christiaan Barnard

Meslek icrasının sonu

The Body Machine kitabının tanıtımını yaptığı 1981 yılında, 1956’dan beri çektiği artrit, hasta için ciddi bir risk oluşturmadan mesleğini icra etmesine engel olacak kadar kötüleşti. Yine 1980’lerde eşi Barbara evliliklerini sonlandırdı ve ardından Portekizli bir iş adamıyla evlendi. Barnard, kendisini de terk eden yirmi dört yaşındaki model Evelyn Entleder ile hayatını yeniden kurmaya çalıştı. Sonunda, 1983’te evlendiği ve Barnard yetmiş dört yaşındayken dünyaya gelen Armin ve Lara adında iki çocuğu daha olacağı, kendisinden kırk bir yaş küçük başka bir model olan Karen Setzkorn ile duygusal bir denge buldu.

1983 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bir hastanede çalıştıktan sonra cerrahi pratiğini kesin olarak terk etti, ancak rahatsızlıklara, meslektaşları arasındaki prestij kaybına ve popülerlik kaybına rağmen bir ilki gerçekleştirmeye çalıştı. O zamana kadar, birkaç saat içinde ölen yirmi beş yaşındaki bir hastaya babun kalbi de dahil olmak üzere yaklaşık 140 nakil gerçekleştirmişti.

1987’den itibaren kendini tıbbi araştırmalara adadı ve Max Planck Enstitüsü ve Heidelberg Üniversitesi’nde her ikisi de Almanya’da, üçüncüsü Amerika Birleşik Devletleri’nde Oklahoma Üniversitesi’nde ve son olarak da İsviçre’de olmak üzere dört ekibi yönetti. Bu ekipler, organizmaların yaşlanmasının nedenlerini ve fetüste bulunan ve doğumda kaybolan biyolojik faktörleri keşfetmeye yönelik çalışmalar yaptı.

Bu ekipleri koordine etmenin yanı sıra, Cape Town yakınlarındaki büyük koyun çiftliğine yöneldi ve burada başlangıçta arazide dolaşan vahşi hayvanları yeniden tanıtmaya çalıştı. 1993 yılında otobiyografisi La Segunda Vida’yı yayınladı ve burada profesyonel kariyeri hakkında konuşmanın yanı sıra ünlü kadınlarla yaptığı idilleri ayrıntılı olarak açıkladı. Gezilerinde ve konferanslarında, son günlerinin takıntısının ne olduğu konusunda ısrar etti: topluma organ bağışı ihtiyacını aşılamak.

Mart 2001’de Sağlıklı Bir Kalp için Elli Formül’ü yayınlayarak hâlâ ününü gösterdi . 2 Eylül’de Kıbrıs’ta yetmiş sekiz yaşında, ölümünden birkaç saat sonra basının yayınladığı gibi kalp krizi değil astım krizi kurbanı olarak öldü. Aynı yıl, Abiocor yapay kalbinin Amerikalı bir hastada kalıcı bir organ olarak implantasyonu, Barnard’ın 1967’de gerçekleştirdiği başarıyı biraz gölgede bırakan bir dönüm noktasıydı.

Christiaan Barnard


Kaynak – 2

Christiaan Barnard; Güney Afrikalı hekimdir (Beauafort West 1922 – 2 Eylül 2001). 1953’te Kap Üniversitesi’ ni bitirdi. ABD Minnesota Üniversitesi’nin Kalp-Göğüs Cerrahisi Bölümü’ nde 1958’e kadar araştırma yaptı. Kap Üniversitesi Tıp Okulu Cerrahi Araştırma Bölümü Müdürlüğü görevini üstlendi. Groote Schuur Hastanesi’nde uzman cerrah olarak görev yaptı. I960′ da SSCB’ye giderek kalp nakli konusunda inceleme ve araştırmalar yaptı. 1961’de yardımcı cerrahi profesörlüğüne atandı. İlk kalp naklini Aralık 1967′ de 20 cerrahtan oluşan bir ekibin yardımıyla gerçekleştirdi. Hasta bir ay içinde enfeksiyondan (mikrop bulaşması) öldü. İkinci kalp nakli ameliyatını 1968’de yaptı; hasta uzun süre yaşamını sürdürdü. 1972’de cerrahi profesörü oldu. Kasım 1974’te ilk kez bir hastanın sağlıksız kalbini çıkarmadan onun çalışmasını destekleyecek ikinci bir kalp ekleyerek yeni bir uygulamanın öncüsü oldu. 1983’te emekliye ayrılarak cerrahlığı bıraktı.

Advertisement

Başlıca eserleri: Val Schrire ile birlikte Surgery of Comme Congenital Cardiac Malformations (Kalbin Doğuştan Yapı Bozukluklarının Cerrahisi) 1968, C.B. Pepper ile, One Life (Bir Yaşam) 1970, Heart Attack: All You Have to Know About it (You Don’t Have to Die) (Kalbiniz ve Siz) 1971, The Body Machine (Vücut Makinesi) 1981.


Leave A Reply