Christoph Willibald Gluck Kimdir? Ünlü Bestecinin Hayatı ve Eserleri, Operaları

0
Advertisement

Christoph Willibald Gluck Kimdir? Ünlü besteci Christoph Willibald Gluck hayatı, biyografisi, eserleri, besteleri hakkında bilgi.

Christoph Willibald Gluck

Christoph Willibald Gluck Hayatı

Christoph Willibald Gluck; (1714-1787) Tanınmış Alman opera bestecisidir. Eserlerini Richard Wagner’inkiler ile aynı değerde bulanlar çoktur. Gluck, opera müziği bestelerken kelimeleri melodilerle ifade etmek amacını gütmüştü. Düşmanlarının çokluğuna rağmen, yaşadığı çağda büyük ün sağlaması Gluck’un bu alandaki çalışmalarının boşa gitmediğini gösterir.

Gluck’un babası, fakir olmakla beraber, oğlunu iyi yetiştirmek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştı. Gluck, küçük yaşta müziğe merak sarmıştı. Babası da oğlunun şarkı, org, keman, viyolonsel, klavsen dersleri almasını hoş görmüş, bu dersleri alabilmesi için bütün maddi imkanlarını kullanmıştı.

Gluck, 19 yaşında Prag’a gitti. Bir yandan müzik dersleri alırken, bir yandan da, geçinebilmek için, sağda solda, para karşılığı çalgı çalmaya, zenginlerin çocuklarına müzik dersleri vermeye başlamıştı. Prens Lobkowitz, onunla ilgilenip Viyana kibar çevrelerine tanıttıktan sonra Gluck’un talihi açıldı. Kont Melzi’nin himayesiyle Milano’ya gitti. Dört yıl orada kalıp devrin tanınmış müzisyenlerinden ders aldı. İlk operası «Artaserse» yi de burada besteledi.

Gluck, Milano’da kaldığı süre içinde beş opera bestelemiştir. Bunların hepsinde İtalyan bestecilerinin etkisi görülür. 1745’te Londra’ya davet edildi. Devrin tanınmış bestecisi Händel, Gluck’un eserlerinin Londra’ da oynanmasına yardım etti. Gluck’un üzerinde Handel’in büyük etkisi olmuştur.

Advertisement

Gluck, 1748’de Viyana‘ya döndü, operalarını bestelemeye başladı. Ünü o kadar artmıştı ki daha sonra beş ayrı operasını beş ayrı şehirde temsil ettirdi.

Gluck, opera sanatının bugünkü şeklini almasında önemli rol oynamış bestecilerdendir. Operalarının sayıları az olmakla beraber sanat bakımından müzik tarihinin en önemli opera bestecileri arasında yer alır. Başlıca eserleri şunlardır:

Operalar: «Orpheus’la Erydike» (1762); «Alceste» (1767); «Paris’le Helena» (1770); «Iphigenie Aulis’te» (1774); «Armida» (1777); «Iphigenie Tauris’te» (1779). Bale. — «Don Juan» (1761). Senfoni. — Yaylı sazlar için Senfoni (1750).

Christoph Willibald Gluck

Kaynak – 2

Christoph Willibald Gluck; Alman bestecidir (Yukarı Pfalz / Erasbach 1714-Viyana 1787). İlk müzik bilgilerini çocukluğunu geçirdiği Bohemya’da Komotau Kenti’nde aldı. 1731’de Prag’a gitti. Czernohorski’den müzik dersleri aldı. 1736’da Milano’ya giderek zamanının ünlü bestecisi G.B. Sammartini’nin öğrencisi oldu. Zamanın İtalyan üslubunda yazdığı ilk operası Artaserse Milano’da sahnelendi (1741). 1745’te besteci olarak Londra’ da Haymarket Operası’na çağrıldı, burada Hândel ile tanıştı. 1747-1752 arasında gezgin opera topluluğu Mingotti ve Locetelli ile çalıştı, çeşitli operalarını sahneledi. 1752’de Viyana’ya yerleşti, arada birkaç kez uzun sürelerle Paris’te çalıştı. 11 senfoni (üçü kesin değil), 7 üçlü sonat, 5 bale, 100’den fazla opera ve müzikli oyun, pasticciolar, kantatlar, koro eserleri besteledi. İlk operalarında Alessandro Scarlatti ve Francesco Feo’dan etkilenerek Napoli türüne bağlandı.

Daha sonra İtalya Opera Seria’sının (ciddi opera) yalnız ses gösterisine dayanan kalıplaşmış eserlerine karşı yeni bir opera anlayışı üzerinde çalışmaya başladı. 1762’de Viyana’da ilk kez sahnelenen Orfeo ed Euridice operasıyla İtalyan operasında yeni bir çığır açtı. Gluck operayı dramatik ve psikolojik gerçeklik temelinde yenileştirme çabalarını Alceste (1767) ve Paris ve Helena (1770) operalarıyla sürdürdü. 1775-1779 arasında Paris’te operalarını sergiledi ve N. Picci’nin İtalyan-geç barok operalarına karşı zorlu bir mücadele vererek Fransa’da kendi üslubunu benimsetti.

Advertisement

Opera tarihinde önem açısından Claudio Monteverdi ve Richard Wagner arasında yer alan Gluck’un öteki operaları: La Caduta dei Giganti (1746), l’Yvrogne Corrige (Cezasını Bulan Sarhoş) 1760, le Cadi Cupe (Aldatılan Kadı) 1761, la Rencontre İmpreuve (Beklenmedik Buluşma) 1764, Iphigenie en Aulide (İphigenia Aulis’te) 1774, Armide (1777), Iphigneie en Tauride (İphigenia Tauriste) 1779.


Leave A Reply