Çıban nedir? Çıban nasıl oluşur? Çıban çeşitleri, neden olur, tedavisi, hakkında bilgi.
ÇIBAN
Vücudun her hangi bir yerinde meydana gelen irin yığınıdır. Deride şişkinlik, kızartı, ağrı ile kendini belli eder. Soğuk ve sıcak olmak üzere iki çeşidi vardır.
Sıcak Çıbanlar. — Sivilce, kan çıbanı, göydergi, şirpençe gibi boy boy çeşitleri vardır. Bu çeşit çıbanlar mikroplu iltihaplanmalar sonucunda meydana gelir. Önceleri derinin o kısmı hafifçe yanmaya başlar, hafif kızarıklık peyda olur, sonra bu kazırtı artar, sıcaklık fazlalaşır. Çıbanın iyice olgunlaştığı içinin tamamen cerahatle dolmuş olmasından anlaşılır. Yuvarlak halindeki çıbanın etrafı sert, ortası ise iyice yumuşaktır. Kabarık yeri beyazlaşmıştır.
Çıbanların, olgunlaşmadan önce ve sonra olmak üzere, iki şekilde tedavileri vardır. Birinci şekilde sıcak kompresler, yerel banyolar yapılır. Çıban daha bu haldeyken mikrop öldürücü ilâçların büyük faydası görülür. İkinci şekil tedavide ise çıban delinir. İçindeki cerahat boşaltılır. Çıban bisturi ile yarılır, temiz lâstik bir boru ile cerahat boşaltılır, veya hidrofilli bir fitille işletilir. Cerahatin akması sona erince de hidrofil pamukla üzeri örtülür.
Soğuk çıbanlar. — Ağrısız, kızartısız, ateşsizdir. Sadece şişkinlikleriyle kendilerini belli ederler. Bu çıbanlar vücudun genel bir temizliğe ve yorgunluktan ötürü kuvvetlenmeye İhtiyacı olduğuna delildir. Birkaç gün aç kalıp sadece meyve, sebze diyeti tatbik etmek iyi netice verir. Haftada bir ingiliz tuzu karıştırılmış su ile banyo yaparak cildin faaliyetini sağlamak mümkündür. Sabahları soğuk bir oturma banyosu yapıp, hemen arkasından da açık havada veya pencere kenarında vücuda kuru friksiyon yapmak iyi sonuç verir.