Çiçeklerin Ömürleri Nasıl Sınıflandırılır? Ömürlerinin Uzunluğuna Göre Çiçekler

0
Advertisement

Ömürlerin uzunluğuna göre çiçekleri nasıl sınıflandırabiliriz? Çiçeklerin ömürleri ne kadardır, yıllık, mevsimli ve daimi ömürlü çiçekler hakkında bilgi.

Bahar Çiçekleri

Çiçeklerin Ömürleri; Çiçekler, mevsimlik, yıllık ve daimi ömürlü olarak üç kısma ayrılırlar:

1. Mevsimlik çiçekler: Doğrudan doğruya tohumdan yetişir. Tohumları eylülde özel toprak doldurulmuş sandıklar içine ekilir. İlkbahara doğru yeşeren fideler martta tarha dikilir. Bu çiçeklerin ömrü sadece bir yaz mevsimi sürer. Kışa doğru çürüyüp bozulurlar. Mevsimlik çiçeklerin başlıcaları şunlardır: Hercai menekşe, şebboy, nergis, unutmabeni, hüsnüyusuf, saraypatı, fesleğen, horoz ibiği, kirlihanım, lâtin, yaz papatyası.

2. Yıllık çiçekler: Tohumları haziranda ekilir. Fideler eylülde yetişmiş olur, ertesi mayıstan sonbahara kadar çiçek açarlar: Yüksükçiçeği, çançiçeği gibi.

3. Daimi ömürlü çiçekler: Çeşitleri çok zengindir. A) Soğanlı ve yumrulu, B) Köklü olmak üzere başlıca ikiye ayrılır:

Advertisement

A) Soğanlı ve yumrulu çiçekler: Lâle, sümbül, zerrin (fulya), zambak, süsen, soğanlı begonya, yıldız, kuzgunkılıcı (glayöl) gibi çiçekler bu bölüme girer. Lâle, zümbül, beyaz zambak, süsen, nergis soğanları ağustostan kasıma kadar dikilir. Bunlar kışı toprak altında geçirdikten sonra filizlenirler. Diğerleri nisanda dikilmelidir.

Bahçe Çiçekleri

Soğanlı ve yumrulu çiçekler hem yavrular, hem de tohum verirler. Bunların üretilmesi yavru yumrular vasıtasiyle olur. Bu bakımdan, çiçekleri solduktan sonra hemen topraktan çıkarılmamalı, yeni yumru vermeleri için bekletilmelidir. Bütün yapraklar kuruduktan sonra soğan 10 gün daha toprakla kalmalı ve bu arada devamlı gübre şerbeti verilmelidir. Bundan sonra çıkarılan soğanlar 5-10 gün daha bekletildikten sonra yavruları ayrılır, serin, havadar bir yerde saklanır. Kışın donan topraklarda soğanlar yaşıyamaz. Çiçek soğanları toprakta bırakılmamalıdır.

B) Köklü çiçekler: Hasekiküpesi, karanfil, sardunya, ortanca, kasımpatı (daimi ve yıllık çeşitleri vardır), hezaren, aster, margarit gibi çiçekler bu bölüme girer. Bunlar kışın bozulsalar bile yazın yeniden sürer ve çiçeklenirler. Kışın sökülmez, sadece bazıları limonluğa alınır.


Leave A Reply