Çinçilla Hakkında Bilgi

0

Çinçilla nasıl bir hayvandır? Çinçilla hayvanının özellikleri, nerede yaşar, nasıl beslenir, üremesi, davranışları hakkında bilgi.

Çinçilla Hakkında Bilgi

Çinçilla, küçük, tüylü bir kemirgendir, bir tavşan büyüklüğündedir, Güney Amerika’nın And Dağları’na özgüdür. Chinchilla, Chinchilla lanigera ve Chinchilla brevicaudata olmak üzere iki türü vardır. Chinchilla brevicaudata’nın daha kısa bir kuyruğu, daha kalın bir boynu ve omuzları ve daha kısa kulakları olması dışında, iki tür arasında göze çarpmayan bir fark yoktur.

Advertisement

çinçilla

Chinchilla brevicaudata şu anda neslinin tükenmesiyle karşı karşıyadır. ‘Chinchilla’ adı, And Dağları’nın Chincha halkının adını taşıyan “Küçük Chincha” anlamına gelir. Chincha halkı yumuşak, yoğun tüyleri için bu hayvanları avlamıştır. Kürkleri, folikül başına 60 kılı olarak en yoğun kürklü hayvanlardan biridir.

Çinçillaların Özellikleri

Çinçillalar çeşitli renklerde bulunabilir.

Yabanilerin kürkünün rengi gridir, ancak evcil olanların kürkü bej, hafif bir şampanya rengi ve birçok renkte olabilir. Alt kısımları açık sarı renktedir. Küçük ve gür bir kuyruğu vardır.

Advertisement

Çinçillalar, yaşadıkları soğuk çorak dağlık bölgelerde korunmak için yoğun, yumuşak bir kürkle kaplıdır. Çinçillalar, hızlı bir şekilde koşmalarını ve atlamalarını sağlayan güçlü arka bacaklara sahiptir. Dişiler, erkeklerden biraz daha büyüktür, her iki cins de 400-500 gram ağırlığındadır. Kalp atışları dakikada 100 – 150 atış arasında değişir.

Yaşam Alanları

Çinçillaların tercih ettiği habitatlar yuvalar veya kaya çatlaklarıdır. Ayrıca çorak, 3.000 – 5.000 metre yükseklikteki dağların kurak bölgelerinde yaşarlar.

çinçilla

Beslenmesi

Çinçillalar kesinlikle otçuldurlar ve öncelikle tohumlar ve çimlerle beslenirler, ayrıca çeşitli bitki örtüsü ve bitki maddelerini de yerler. Yemek yerken, chinchillas arka ayakları üzerinde dik oturur ve yiyeceği ön ellerinde (bacaklarında) tutar.

Davranış Şekilleri

Vahşi doğada, çinçillalar, yaklaşık 100 birey içeren sürü adı verilen sosyal gruplarda yaşar. Çinçillalar esasen gece karanlığında ve şafakta en yüksek aktiviteye sahip olan gece hayvanlarıdır. Gün boyunca kayaların arasındaki delik ve yarıklarda dinlenirler. Geceleri ortaya çıkarlar. Çinçillalar cıvıltı, gıcırtı gibi çeşitli sesler çıkarırlar. Bu sesleri kendilerini ifade etmek için kullanırlar. Çinçillalar çok temiz yaratıklardır.

Üreme

Hem erkek hem dişi çinçilla, 8 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşır. Üreme mevsimi esas olarak Kasım ve Mayıs aylarındadır, ancak yılın herhangi bir zamanında üreyebilirler. Dişilerin gebelik süresi 111 gün kadar süren diğer kemirgenlere göre oldukça uzundur.

Advertisement

Yavrular doğumda 30 – 60 gram ağırlığındadır, kürklü ve gözleri açık olarak doğarlar. Yavrular 6 – 8 haftalıkken sütten kesilene kadar süt emer. Çinçilla yavruları aç olduklarını belirtmek için çok yüksek bir ses çıkarırlar. Bazıları 18 yaşına kadar yaşayabilmesine rağmen, bir çinçillanın ortalama ömrü 10 yıldır.


KAYNAK 2

cincillaÇinçilla; (Lat. Chinchilla). Çinçillagillerden büyük ve küçük çinçilla olmak üzere iki türü bulunan kemirici memeli hayvandır.

Küçük çinçilla Şili, Bolivya ve Peru Andlarının doğuya bakan yamaçlarında, 2.100-3.000 m yükseklikte topluluklar halinde yaşar. Peru yerlilerince yüzyıllardır kürkü için avlanır. Yaklaşık sincap büyüklüğünde olup başı tavşan başına benzer. Sık, yumuşak tüylü kürkü koyu benekler içeren açık gri renkte ve altı açık ya da kirli beyazdır. Peru çinçillası ya da büyük çinçillanın boyu daha büyük, kulakları daha küçüktür. Kürkleri için özellikle Kanada ve bazı Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın biçimde özel kafesler içinde yetiştirilir.

Çinçillagiller

(Lat. Viscacidae). Oklukirpimsiler bölümünden memeliler familyasıdır. And Dağları’nda, kaya aralarında ya da kovuklarda toplu olarak yaşarlar. Gece hareketli olmalarına karşın sabah ve akşam güneşinde yuvalarından çıkarlar. Arka bacakları uzun, püsküllü ve uzun kuyruklu, uzun ve yumuşak tüylüdür. Ot, çalı yer ve yediklerinin üstündeki çiğ ve nemle de su gereksinimlerini karşılarlar. Yüksekliğe göre değişen (2.500 m’ye kadar 115 gün; 2.500-5.000 m’de 125 gün) gebelik süreleri sonunda 3-5 tüylü yavru doğururlar. Kulak ve kuyruk uzunlukları da 5.000 m’de yaşayanlarda daha kısadır. Küçük çinçilya ve pampa tavşanı en yaygın türleridir.


Leave A Reply