Coats Hastalığı Nedir? Nedenleri Belirtileri Aşamaları ve Tedavi Seçenekleri

0
Advertisement

Coats Hastalığı nedir, nasıl bir göz hastalığıdır? Coats hastalığının belirtileri, ilerleme süreci ve tedavi seçenekleri nelerdir?

Coats Hastalığı

Coats hastalığı, retinada kan damarlarının anormal gelişimini içeren nadir görülen bir göz bozukluğudur.

Coats hastalığı olan kişilerde, retinal kılcal damarlar açılır ve gözün arkasına sıvı sızar. Sıvı biriktikçe retina şişmeye başlar. Bu, retinanın kısmen veya tamamen ayrılmasına neden olarak etkilenen gözde görme veya körlüğe neden olabilir.

Çoğu zaman, hastalık sadece bir gözü etkiler. Genellikle çocuklukta teşhis edilir. Kesin neden bilinmemektedir, ancak erken müdahale görmenin korunmasına yardımcı olabilir.

Coats hastalığı

Belirti ve bulgular nelerdir?

Belirti ve bulgular genellikle çocukluk çağında başlar. İlk başta hafif olabilir, ama bazı insanlarda hemen ciddi belirtiler oluşur. Belirti ve bulgular şunlardır:

Advertisement
  • fotoğraflarda sarı-göz efekti (kırmızı göze benzer, resimdeki gibi)
  • şaşılık, ya da çapraz gözler
  • lökocoria, göz merceğinin arkasında beyaz bir kütle
  • derinlik algısı kaybı
  • görmenin bozulması
Daha sonraki belirtiler şunları içerebilir:
  • irisin kızarması renk değişikliği
  • üveit, ya da göz iltihabı
  • retina dekolmanı
  • Glokom
  • Katarakt
  • göz küresi atrofisi

Belirtiler genellikle sadece bir gözde ortaya çıkar.

Coats hastalığının evreleri

Coats hastalığı beş aşamaya ayrılmış ilerleyici bir durumdur.

1. Aşama
Erken evre Coats hastalığında, doktor anormal kan damarları olduğunu görebilir, ama henüz sızıntı başlamamıştır.

2. Aşama
Kan damarları retinaya sıvı sızdırmaya başlar. Sızıntı azsa, hala normal görme yeteneği vardır. Daha büyük bir sızıntı ile, zaten ciddi görme kaybı yaşanır. Sıvılar biriktikçe retina dekolmanı riski artar.

3. Aşama
Retinanız ya kısmen ya da tamamen ayrılır.

4. Aşama
Glokom denen gözde tansiyon artışı olur.

Advertisement

5. Aşama
İlerlemiş Coats hastalığında, etkilenen gözde görme yetisi tamamen kaybolur. Ayrıca katarakt gelişmiş olabilir (lens bulutlanması) veya phthisis bulbi (göz küresi atrofisi).

Coats hastalığı

Coats hastalığına kimler yakalanır?

Herkes Coats hastalığına yakalanabilir, ancak oldukça nadirdir. Ortalama tanı yaşı 8 ila 16 yıldır. Coats hastalığı olan çocuklar arasında yaklaşık üçte ikisinin 10 yaşına kadar semptomları olmuştur. Coats hastalığı olan kişilerin yaklaşık üçte biri semptomlar başladığında 30 yaş ve üzerindedir.

Kalıtımsal olmadığı veya ırk veya etnik kökenle herhangi bir bağlantısı olmadığı görülüyor. Coats hastalığının doğrudan nedeni belirlenmemiştir.

Nasıl teşhis edilir?

Sizin (veya çocuğunuzun) Coats hastalığı belirtileri varsa, hemen doktorunuza başvurun. Erken müdahale görüşünüzü kurtarabilir. Ayrıca semptomlar, yaşamı tehdit edebilen retinoblastom gibi diğer durumların semptomlarını taklit edebilir.

Tanı, tam oftalmik muayene, semptomların ve sağlık öyküsünün gözden geçirilmesinden sonra yapılır. Teşhis aşağıdakiler gibi görüntüleme testlerini içerebilir:

retinal floresein anjiyografi
ekografisi
BT taraması

Nasıl tedavi edilir?

Coats hastalığı ilerleyicidir. Erken tedavi ile bazı vizyonları düzeltmek mümkündür. Bazı tedavi seçenekleri:

Lazer ameliyatı (fotokoagülasyon)
Bu prosedür, kan damarlarını küçültmek veya yok etmek için bir lazer kullanır. Doktorunuz bu ameliyatı ayakta tedavi tesisinde veya bir ofis ortamında yapabilir.

Kriyocerrahi
Görüntüleme testleri yardımıyla, aşırı soğuk üreten iğne benzeri bir aplikatörün (kriyoprob) ile yapılan bir uygulamadır. Sızıntıyı durdurmak amacıyla anormal kan damarlarının etrafında bir yara izi oluşturmak için kullanılır.

İntravitreal enjeksiyonlar
Lokal bir anestezi altında, doktorunuz iltihabı kontrol etmeye yardımcı olmak için gözünüze kortikosteroidler enjekte edebilir. Anti-vasküler endotelyal büyüme faktörü (anti-VEGF) enjeksiyonları yeni kan damarlarının büyümesini azaltabilir. Enjeksiyonlar doktorunuzun ofisinde yapılabilir.

Advertisement

Vitrektomi
Bu, vitröz jeli retinaya gelişmiş erişim sağlayan cerrahi bir prosedürdür.

Coats hastalığının son aşamasında, göz küresinin atrofisi, etkilenen gözün cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Bu işleme enükleasyon denir.

Potansiyel komplikasyonlar

Coats hastalığının tedavisi yoktur, ancak erken tedavi görme yeteneğinizi koruma şansınızı artırabilir. Çoğu insan tedaviye iyi yanıt verir. Ancak insanların yaklaşık yüzde 25’i, gözün çıkarılmasına yol açan sürekli ilerleme yaşamaktadır. Tanıdaki aşamaya, ilerleme oranına ve tedaviye yanıta bağlı olarak herkes için görünüm farklıdır. Doktorunuz durumunuzu değerlendirebilir ve size neler bekleyebileceğiniz hakkında bir fikir verebilir.


Leave A Reply