Çobanpüskülü Nasıl Bir Bitkidir? Özellikleri, Bakımı, Yetiştirilmesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Çobanpüskülü nasıl bir bitkidir? Çobanpüskülünün özellikleri, yetiştirilmesi, dikilmesi ve bakımı, yararları hakkında bilgi.

çobanpüskülü

Kaynak: pixabay.com

Çobanpüskülü; (Lat. İlex aquifolium).

Çobanpüskülügiller familyasından bir çalı ya da ağaç türüdür. Batı ve Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya’dan Çin’e kadar uzanan bölgeler, Türkiye’de Trakya ve Kuzey Anadolu’ da yetişir. 1-3 m’den 10-15 m’ye kadar boylanabilir. Yapraklan kaba oval, deri görünümlü, kenarları geniş dişli, dişlerin tepesi dikenlidir. Çiçekleri iki evcikli ve topludur. Her mevsim dayanıklı sert meyvesi yuvarlak ve parlak kırmızı iç kabuğu ökse yapımında kullanılır. Odunu sert, ağır, cilalandığında simsiyah bir renk alır. Tornacılık, kaplamacılık ve çark dişi yapımında yararlanılır. Körpe dalları kamçı yapımında aranır. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak kültürü yapılır. Kök sapı idrar söktürücü ve iştah açıcı olarak eczacılıkta kullanılır.

Bakımı – Dikimi

Çobanpüskülünün dikilmesi için en iyi zaman ya ilkbahar ya da sonbahardır. Nispeten düşük sıcaklıklar ve daha yüksek yağışlar, çobanpüskülü için yeni yere yerleşmeyi çok daha az stresli hale getirecektir.  Çobanpüskülü dikmek için en iyi yer, tam güneşte iyi drene edilmiş ancak kuru olmayan, hafif asitli topraklardır. Bununla birlikte, çoğu çobanpüskülü, ideal yerlerden daha azına karşı çok toleranslıdır ve kısmen gölgede veya kuru veya bataklık toprakta iyi büyür.

Parlak meyveleri için çobanpüskülü yetiştiriyorsanız,  çeşitlerin çoğunun erkek ve dişi bitkilere sahip olduğunu ve yalnızca dişi çobanpüskülünün meyve ürettiğini aklınızda bulundurmanız gerekir. Bu, meyveli bir çobanpüskülü dikmek istediğiniz yere dişi bir çeşit dikmeniz gerekeceği ve yakınlarda bir erkek çeşidin dikildiğinden emin olmanız gerektiği anlamına gelir. Bunun yerine, meyveler üretmek için erkek bitkiye ihtiyaç duymayan çobanpüskülü çeşitleri bulmaya çalışabilirsiniz.

çobanpüskülü

Kaynak : pixabay.com

Çobanpüskülü dikildikten sonra ilk bakımı, diğer ağaçlar ve çalılar gibidir. Yeni diktiğiniz bitkinizi ilk hafta her gün, sonraki bir ay boyunca haftada iki kez ve ilkbaharda dikiyorsanız, yazın geri kalanında haftada bir kez suladığınızdan emin olun.

Büyüyen Çobanpüskülleri

Çobanpüskülünün bakımı kolaydır. Dengeli bir gübre ile yılda bir kez gübreleyin. Normal koşullarda sulanmaları gerekmez, ancak bölgenizde kuraklık yaşanıyorsa, çobanpüskülünü haftada en az 2 inç (5 cm.) su vermelisiniz.

Advertisement

Çobanpüskülü için uygun bakım, düzenli budama gerektirir. Bitkinizi budamak, uzun bacaklı ve cılız olmak yerine güzel ve kompakt bir form tutmalarını sağlayacaktır. Çobanpüskülünü kışın kar ve rüzgardan zarar gördüğünü fark ederseniz, bitkiyi hava koşullarından korumak için çuval bezine sarabilirsiniz.

Çobanpüskülügiller, (Lat. Aquifaliceae).

İkiçeneklilerden Sapindales takımına bağlı ağaç ya da ağaççık halindeki bitkileri kapsayan familyadır. 32 cins 300 türü vardır. Çiçekleri bitişik 4-6 çanakyaprağı, 4-6 taçyaprağı ile bir o kadar erkek organdan oluşur. Yaprak koltuklarından tek ya da küçük gruplarda çıkar. Yapraklar almaşık, basit ve derimsi, meyve zeytinimsidir. Çobanpüskülü bilinen türüdür.


Leave A Reply