Çocuğun Aşırı Ağlaması

0
Advertisement

Çocuklarda, bebeklerde aşırı ağlama nedenleri nelerdir? Aşırı ağlama durumunda neler yapılabilir, ne kadar önemlidir, hakkında bilgi.

Çocuğun Aşırı Ağlaması ;

Ağlamayan çocuk yoktur. Dikkat edilmesi gereken normalin üzerindeki aşırı ağlamadır. Ağlamak çocuğun çevresiyle tek iletişim yoludur. Zamanla çocuğunuzun ağlamasının nedeninin hastalık olup olmadığını öğrenirsiniz. Çocuk altı aylık oluncaya kadar uyanık olduğu saatlerde sadece yiyip, içip ağlayarak çevresiyle ilgilenmeye başlayacak ve değişik sesler çıkarmayı deneyecektir. Altı aydan sonra bebekler uyanık oldukları saatlerde kendilerine göre oyunlar oynar ve çevreleriyle ilişki kurmaya çalışırlar. Oyun oynamak yerine sürekli ağlayan çocuklar ya sinirli çocuklardır, ya da diş çıkarmak gibi bir sorunları vardır. Bu ağlamaların sebebi genellikle bir hastalık değildir. Sağlıklı bebekler beslenip rahat bir pozisyona konduktan sonra ağlamayı keserler. Günün belli saatlerinde, özellikle akşamları ne yaparsanız yapın çocuk ağlamayı kesmiyorsa bu pek çok bebekte görülen “kolik”ten gelebilir. Bir bebek ya hasta olduğu için, ya canı yandığı için ya da sinirli olduğu için ağlar.

Ne kadar önemlidir?

Çocuğun ağlaması doğaldır. Ancak çok fazla ağlayan bebekler annelerini yorarlar hatta kızdırırlar. Bu bebekler asla bu nedenle hırpalanmamalıdırlar.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun ağlaması alışılmışın dışında olduğu zaman veya ishal, ateş, kusma gibi hastalık belirtileriyle beraberse bir doktora danışmanızda yarar vardır. Çocuğunuzun bitmeyen enerjisi sizi çok yoruyorsa doktora danışın.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

Doktor çocuğunuzun ne kadar ağladığını öğrenmek isteyecektir. Çocuğunuzu hasta olup olmadığını anlamak için muayene edecektir. Bebeğiniz sıhhatliyse doktor bu ağlamanın doğal olduğunu endişelenecek bir durum olmadığını söyleyecektir.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğunuzu kucağınıza alın ve onu sakinleştiriyorsa emziğini verin.

2. Çocuğunuza mama verin. Toksa ve yeni verdiyseniz ona bir kaşık soğutulmuş kaynamış su verebilirsiniz.

3. Altını değiştirin ve üzerindekilerin onu çok sıcak, ya da çok soğuk tutup tutmadığınızı kontrol edin.

Advertisement

Yardımcı olmak için ne yapabilirsiniz?

• Çocuğunuz çok fazla şey istiyorsa öncelikle kendi kendinize yardımcı olacak yöntemler bulmalısınız. Vakit buldukça dinlenim ve çocuğunuz geceleri devamlı sorun yaratıp sizi uyandırıyorsa onunla eşiniz ve siz sırayla ilgilenin.

• Olabildiğince sakin olun. Bebeğinizin sizinle birlikte olma tutkusundan rahatsız olmamaya gayret edin.

• Bebeğiniz uyanık olduğunda onun yanında olun. Onu sandalyesine oturtarak iş yapmanızı seyretmesini sağlayın.

• Ağlayan bebeğin yanına giden anne babasının duygusuzluğu, ya da tepkisizliği çocuğun sonraki hayatında başkalarına bağlılığında da sorun yaratabilir. Bebeğin şımarması diye birşey yoktur.


Leave A Reply