Çocuğun Çekingenliğini Nasıl Yenebilirim?

0
Advertisement

Çocuklarda aşırı çekingenlik durumunun belirtileri nelerdir? Aşırı çekingenliği nasıl yenebiliriz, hakkında bilgi.

Çocuklarda Aşırı Çekingenlik

Çekingenlik, çocuğun kendi anne-babası dahil, insanların karşısında rahat olamama halidir. Çekingen çocuk garip bir yalnızlık içinde yaşar. Örneğin, sağır olmadığı halde, o kendine söyleneni duymaz görünür ve birçok durumda da konuşmaz veya garipsenecek bir şekilde konuşur. Geçmişe göz atan anne-babalar, çekingen çocuklarının çok sevecen bir bebek olmadığını, gayet seyrek gülümseyip nadiren kucağa alınmak istediğini hatırlayacaklardır.

Hastalığın nedenleriyle ilgili 1943 yılında ilk tarif edildiğinden bu yana birçok teori geliştirilmiştir. Ancak anne-babanın davranışlarından ve çevresel faktörlere karşı bir tepkiden kaynaklanmadığı artık anlaşılmıştır. Konuşmanın normal süresinde gelişmediği, hatta bazen de hiç gelişmediği kolay kolay farkedilmez. Bu zaman zarfında ise, çocuğunuzun içine kapanık olduğunu ve saatlerce kendi başına oyun oynadığını da farketmiş olursunuz. Çoğunlukla çocuğunuz bazı nesnelere sırayla dokunmak veya ileri geri sallanmak gibi davranış biçimleri edinir. Davranış alışkanlıklarının aksaması çocuğun asabi bir bunalım içine girmesine neden olur. Çocuk değişken olmayan bir ortam içinde bulunma ihtiyacındadır. Bu tür çocuklar kendi elleri ve parmak hareketlerine dikkatle bakarlar ya da bir şeyin dokunuşunu hissetmek ister gibi yüzeyleri okşadıklarını görülür.

Muhtemel belirtiler

• Sosyal içe dönüklük.
• Duyma rahatsızlıkları.
• Direkt bakıştan kaçma.
• Konuşma bozukluğu.
• Tekrarlayan davranış tarzları.
• Acıya duyarsızlık.

Advertisement

Ne yapılabilir?

Çekingen çocuklar küçük yaştan itibaren özel okullara giderler. Hastalıkla ilgili olarak birçok tedavi denenmiştir. Ne var ki başarı çok sınırlıdır. Sakinleştirici ilaçlar sadece saldırgan davranışları kontrol edici olmuştur. Davranış ve sarılma tedavisi (bu tedavide anne-babanın, fiziki ve hissi teması güçlendirmek için mümkün olduğu kadar uzun süre çocuğa sarılıp kalmaları önerilir) yararlı olmuştur. Ancak her terapinin bu sahada ihtisas sahibi olan kişilerce önerilmesi ve onların denetiminde uygulanması gerektiği dikkatten uzak tutulmamalıdır.


Leave A Reply