Çocuğun Kitapla Tanışması

0
Advertisement

Çocukların hayatında kitabın yeri ne olmalıdır? Anne ve babaların bu konudaki görev ve sorumlulukları, kitap alışkanlığının kazanılması.

Çocuğun Kitapla Tanışması

Çocuklara, yaşlarına ve gelişim basamaklarına uygun kitap­lar alınmalıdır. Çocuğun eline bir yaşından itibaren kalem kâğıt verilmeli, çocuk bunlarla karalamalar, çizimler, boyamalar yapmalıdır. Şimdi bebekler için bile hazırlanmış kitaplar vardır. Örneğin, banyo kitapları denilen, plastik, şişebilen, yüzebilen bu kitaplar, çocukların çok ilgisini çekmektedir.

Okul öncesi yıllarda bol resimli, çizgili, az yazılı kitaplar gerekmektedir. Bu kitapların resimlerinin büyük olması, tek bir hayvanı anlatması çocuk için çok uygundur. Bu kitaplar çocuklara okunmak amacıyla veya çocuğun sadece bakarak anlayabile­ceği şekilde düzenlenmiştir. Boyama, karalama, kesme, yapıştır­ma kitapları çocuğun merakını kamçılar. Resimli kitaplar hayal gücünü, yaratıcılığını arttırır. Kitapların dillerinin yalın olması gerekmektedir.

Özellikle okul öncesinde kitapların çok parlak, canlı, göz alıcı renklerde olmasına dikkat edilmelidir. Bu yaşlardaki çocuklar kahramanları hayvanlar olan kitaplardan çok zevk alırlar.

Çevresinde kitap olan çocuk kitap sevgisi kazanır. Anne “ev kirlenir” diye eve kâğıt, kalem, boya, kitap sokmazsa çocuk kitap okuma alışkanlığı kazanamayacaktır. Anneler bu konuda çocuklarına hoşgörü göstermelidirler. Boyama, kesme, yapış­tırma, kaplama türünde kitaplar da bu yaşta çok faydalıdır. El becerisini geliştirmesi, el-göz koordinasyonu sağlaması açısından önemleri büyüktür.

Advertisement

İlkokul çağlarında hikâye ve masal kitaplarına ilgi uyan­mıştır. Küçük öyküler hoşa gider. Serüven, kahramanlık öyküleri beğenilir. Bu alandaki çocuk klasiklerinin okunmasının teşvik edilmesi uygun olacaktır.

Özellikle birlikte okumak da çocukların zevk aldıkları bir durumdur. Birlikte okudukları kitabı tartışmak, konuşmak, sıcak bir yakınlık, hoş bir ortam sağlayacaktır.

Ayrıca çocuk iyi bir iş yaptığında ona ödül olarak kitap da alınmalıdır.

Çocukların okuduklarını tartma, eleştirme ve tartışma yeteneği verirsek, kitapların zararlı etkilerinden korkmaya gerek kalmaz.

Özellikle öğretmenler de çocukların kitap okumalarını teşvik etmelidirler. Sınıfta yarışmalar açarak, ödüller vererek çocukların hem okumalarını, hem de anlatmalarını geliştirebilirler. Ayrıca çocuğun küçük hikâyeler, şiirler yazması da teşvik edilmelidir.

Advertisement


Leave A Reply