Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görevleri

0
Advertisement

Çocuk Gelişimi bölümü nedir? Çocuk Gelişimi bölümü mezunları ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları, ebeveynler ve diğer aile üyeleri bulunmadığında çocuklarla ilgilenirler. Çocukların banyo ve beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşılarlar. Ayrıca, çocukların bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimlerinden sorumludurlar.

Çocuk Gelişimi Mezunları

Ne İş Yapar?

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları genellikle aşağıdakileri yapar:

  • ***Çocukların bakımlarını güvenliğini denetler ve takip eder.
  • ***Anaokulu ve kreşlerde çalışanlar çocukların dengeli ve doğru beslenmelerini sağlar, denetler.
  • ***Çocukların hijyen koşullarını korumalarına yardımcı olur
  • ***Çocukların dünyayı öğrenmelerini ve ilgi alanlarını keşfetmelerini sağlayan etkinlikler düzenler veya bir müfredat uygular
  • ***Çocukların yeterli fiziksel aktivite, dinlenme ve oyun süresine sahip olmalarını sağlamak için programlar ve rutinler geliştirir
  • ***Çocuklarda duygusal veya gelişimsel sorunların belirtilerine dikkat eder ve sorunları ebeveynlerin dikkatine sunar
  • ***Çocukların ilerleme, rutinleri ve ilgilerinin kaydını tutar.

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları, bebeklere ve küçük çocuklara, görgü gibi temel kavramları, onlarla oynayarak tanıştırır. Örneğin, küçük çocuklara diğer çocuklarla oyun oynayarak nasıl paylaşılacağını ve sıraya girileceğini öğretir.

Çocuk Gelişimi Bölümü Mezunları genellikle okul öncesi çağdaki çocukların okula hazırlanmalarına yardımcı olur. Küçük çocuklar oyun oynamayı, problem çözmeyi, sorgulamayı ve deney yapmayı öğrenirler. Çocukların gelişimine yardımcı olmak için oyun ve diğer öğretim tekniklerini kullanırlar. Örneğin, dil ve kelime öğretmek için hikaye anlatımı ve kafiyeli oyunları kullanırlar. Kum havuzunda bir şeyler inşa etmek için birlikte çalışmalarını sağlayarak çocukların bloklarını oluştururken saymalarını sağlayarak matematik öğretebilirler. Çocukları sanat, dans ve müzik gibi yaratıcı etkinliklere dahil ederler.

Advertisement

Eğitimi:

Çocuk Gelişimi mesleğinin eğitimi, üniversitelere bağlı Meslek yüksekokullarının “Çocuk Gelişimi” programlarında verilmektedir. Ayrıca mesleğin eğitimi, fakülte ve yüksekokullarda lisans programında da verilmektedir. Eğitim süresi önlisans için 2 yıl, lisans için 4 yıldır.

Nerelerde Çalışır?

Çocuk Gelişimi mezunları resmi ve özel okul öncesi eğitim ve özel eğitim kurumlarında, gündüz bakım evlerinde, çocuk kliniklerinde, kreşlerde, anaokullarında, otellerde, turistik tesislerin çocuk kulüplerinde çalışırlar. Bu bölümden mezun olanlar isterlerse dadı yada bebek bakıcısı olarak işverenlerinin evlerinde çalışabilirler.

Çocuk Gelişimi Meslek Elemanında Bulunması Gereken Özellikler;

Çocuk Gelişimi Meslek Elemanları ayrıca aşağıdaki spesifik özelliklere de sahip olmalıdır:

İletişim yetenekleri. Çocuk Gelişimi Meslek Elemanları, ebeveynler ve meslektaşları ile çocukların bakımlarındaki ilerlemeleri hakkında konuşabilmelidir. Bu bilgiyi etkili bir şekilde sunmak için hem iyi bir konuşma becerisine hem de ebeveynlerin talimatlarını anlamak için iyi dinleme becerilerine ihtiyaçları vardır.

Karar verme becerileri. Çocuk Gelişimi Meslek Elemanları için iyi karar verme, acil durumlara veya zor durumlara cevap verebilmeleri için gereklidir.

Öğretim becerileri. Çocuk Gelişimi Meslek Elemanları, küçük çocukların anlayabileceği şekilde açıklama yapabilmelidir.

Advertisement

Kişilerarası becerileri. Çocuk Gelişimi Meslek Elemanları, ebeveynlerle, çocuklarla ve meslektaşlarıyla iyi ilişkiler geliştirmek için insanlarla iyi çalışmalıdır.

Sabır. Çocuklarla çalışmak sinir bozucu olabilir, bu nedenle çocuk bakımı çalışanlarının zor durumlara sakince cevap verebilmeleri gerekir.

Fiziksel dayanıklılık. Çocuklarla çalışmak fiziksel olarak yorucudur, bu nedenle Çocuk Gelişimi Meslek Elemanları çok fazla enerjiye sahip olmalıdır.


Leave A Reply