Çocuklarda Ağız İçi Yaraları Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda ağız içi yaralarının belirtileri ve nedenleri nelerdir? Ağız içi yaralarında neler yapılabilir, tedavisi hakkında bilgi.

Ağzı İçi Yaraları

Çocuklarda Ağız İçi Yaraları;

Çocuklarda değişik türlerde ve genelde ağrılı olmakla beraber oldukça zararsız ağız yaralarına rastlanır. Bunlar dilde, diş etlerinde ve ağız kenarlarında krem beyazlığında yaralardır. Bu yaralar öylesine ağrı vericidirler ki çocuk yemek yemekten kaçınır. Bu yaraların çocuğun ruhsal bunalımlarıyla yakından ilişkisi olduğu bilinmektedir. Okula başlama dönemleri gibi çocukların ruhi gerginlik altında oldukları zamanlarda daha sık rastlanır. Travmatik yaralar yanak içlerinde bazen bir darbe sonucu veya ısırmak, dişin sert bir bölümünün yanağın içine sürtünmesi gibi nedenlerle oluşur. Bu yaralar acıyan lekeler gibi başlar ve diğerlerinden daha büyük olur. Zamanla son derece ağrılı “sarı bir krater” görünümüne bürünür ve yapılan tedavilere rağmen çok yavaş iyileşirler. 10-15 günden evvel tedavi edilmeleri zordur. Ağızda, damakta, diş etlerinde virüs nedeniyle beyaz kabarıkcıklar oluşur. Bunların acı veren pamukçuk olması ihtimali vardır.

Ne kadar önemlidir?

Ağız yaraları genellikle önemli değildir. Ne var ki çok acı vermeleri halinde çocuğunuzun beslenmesini engeller.

Muhtemel belirtiler

• Dilde, diş etlerinde, ya da ağzın içinde krem beyazlığında ufak kabarcıklar
• Genellikle yanağın içinde ortaları sarı küçük kırmızı lekeler
• Bazı hallerde ateşin yükselmesine neden olan beyaz kabarcıklar
• Yemek yemenin getirdiği acıdan kaynaklanan iştahsızlık.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1— Çocuğunuz ağzında veya dilinde, rahatsızlıktan şikâyet ediyorsa yara olup olmadığını inceleyin.

Advertisement

2— Yara ağzın, yanağın içindeyse buna sebep olabilecek kırık veya sivri diş olup olmadığına bakın.

3— Yara beyaz kabarcıklar görünümündeyse bunları bir mendille hafifçe temizlemeye çalışın. Altlarını da kırmızı ve yara görünümünde lekeler varsa bir pamukçuk kaynaklı ağız yarası olabilir.

4— Parmağınızın ucuyla yaraların üzerine antiseptik kremler ve gliserin sürün. Çocuğunuza parasetamollü şurup verin.

5— Mama ile beslenen bebeğinizin damağında travmatik yara varsa, mama şişesinin emziğini inceleyin. Çocuğunuzun hassas ağzına fazla sert gelmiş olabilir.

Doktora başvurmalı mısınız?

Bu yaralar çok acı veriyor ve evde kendi uyguladığınız tedavi faydalı olmuyorsa ve sık sık tekrarlıyorsa doktora başvurun. Bu yaralar sivri bir dişten oluşuyorsa çocuğu dişçiye götürün. Dişin kenarları düzeltilebilir.

Doktor ne yapacaktır?

★ Doktor iltihaba karşı bir merhem tavsiye edebilir. Bu tür merhemler tükürükle erimez ve yaralar üzerinde kalarak yaranın iyileşmesini sağlar.

Advertisement

★ Çocuğunuzun ağzında bu tür yaralar sık oluyorsa doktor çocuğunuzun kan testlerini isteyebilir. Ruhi bunalımdan başka nedenlerin olup olmadığını inceler.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

★ Ağızdaki yaraların çok acı verdiği zamanlarda sıvı gıdalar vererek çiğnemeyi en alt düzeye indirin. Çocuğunuzun çok az yemesine aldırmayın.

★ Tuzlu ve asitli besinler vermeyin. Dondurma ve yumuşak karıştırılmış gıdalar verin.

★ Dudaklarını ve yanaklarını yemesine ısırmasına izin vermeyin. Bu çocuğun yanak içleri ve dudak kenarlarının yara olmasına neden olabilir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply