Çocuklarda Ağız Kokusu Nedenleri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda ağız kokusu neden olur? Çocukların ağız kokusu belirtileri, önlemek için alınacak tedbirler ve tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda Ağız Kokusu

ÇOCUKLARDA AĞIZ KOKUSU

Ağız kokusuna (soluk kokusu da denir), çocuklar arasında çok ender rastlanır. Bulunması, genellikle çocuğun dişetlerinde ya da dişlerinde bir sorun bulunduğunun ya da mide bozukluğu, boğaz enfeksiyonu gibi küçük bir sağlık sorununun belirtisidir.

NEDENLER

Ağız kokusunun birçok nedeni olabilir. En çok rastlanan neden, dişetleri hastalığı ya da diş çürümesidir. Bu durumlarda ağızdaki bakteriler soluğun kötü kokmasına yol açarlar.

SİNDİRİM SİSTEMİ

Sindirim siteminin işlevleri de ağız kokusuna neden olabilir. Sistemin düzgün çalışması sırasında bile, soğan, sarmısak ve çeşitli baharatların sindirilmesi sırasında ağız kokabilir.

Mide nezlesi gibi enfeksiyonları bulunan çocukların genellikle ağızlan kokar. Herhangi bir hastalık geçirdikten birkaç saat sonra da bir çocuğun (ve bir yetişkinin) ağzı çok kötü kokabilir. Ayrıca, bademcik iltihabı da soluğun kötü kokmasına neden olabilir.

Advertisement
SOLUNUM SİSTEMİ

Solunum sistemi hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilirler. Çocukta burun nezlesi ya da sinüzit (sinüslerin iltihaplanması) geçici olarak ağız kokusuna neden olabilir. Daha ciddi (ve daha ender görülen) bronş ya da akciğer hastalıkları, özellikle de irinlenme durumu oluşmuşsa, soluğun kötü kokmasına yol açacaktır.

Çocukta denetim altına alınmamış şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği bulunması gibi ender durumlarda da, belirtilerden biri, ağzın kendine özgü bir biçimde kokmasıdır (her iki hastalıkta, farklı kokar).

BELİRTİLER

Ağız kokusu başlı başına bir belirtidir. Genellikle, başka belirtilere eşlik eder; ama dişle ilgili sorunlar nedeniyle ortaya çıktığı zaman, bu konuda bir şeylerin yolunda gitmediğini gösterir. Diş ya da dişeti ağrılarıyla birlikte olmadan, tek başına da ortaya çıkabilir.

KORUNMA

Çürük dişler ve dişeti hastalığı, ağız kokusunun başlıca nedenleridir ve kolayca önlenebilirler. Çocuğa diş bakımını (düzenli fırçalama) doğru yapması öğretilir ve düzenli aralıklarla diş doktoruna kontrole götürülürse, diş çürüğü ve dişeti hastalığı ortaya çıkması olasılığı kalmaz; dolayısıyla, bunların sonucu olan ağız kokusundan da, etkili biçimde korunmuş olur.

TEDAVİ

Başka belirtiler yoksa, çocuğunuzu diş doktoruna götürerek dişlerinde ya da dişetlerinde yolunda gitmeyen bir şeyler olup olmadığına baktırmanız yerinde olur. Diş sağlığı önemsenmezse, çürüyen dişlerin tedavi edilmesi, hattâ çekilmesi gerekebilir.

DİŞ TEDAVİSİ

Diş doktoru büyük olasılıkla, dişler ile dişetleri arasındaki ceplerde oluşmuş ve dişetlerindeki iltihabı başlatmış sert plakları kazıyacaktır. Diş sağlığına gerçekten dikkat edilmezse, dişetlerini yarmak ve sonra dikmek gerekebilir. Bu nedenle, böylesine “sert” bir tedaviden korumak için, çocuğunuzun dişlerinin ve dişetlerinin bakımını düzenli olarak yapmasını sağlamanız gerekir.

Advertisement

Diş doktoru, çocuğunuza dişlerinin ve dişetlerinin bakımını nasıl yapması gerektiğini gösterecektir. Dişlerini temizlerken çocuğunuzun bu öğütlere uymasını sağlayın; sonra da, ideal olarak üç-altı ayda bir, düzenli olarak kontrole götürün.

ENFEKSİYONLAR VE HASTALIKLAR

Ağız kokusunun bütün öbür biçimlerine, genellikle daha başka belirtiler de eşlik eder. Göğüs ve sinüs enfeksiyonlarda ve hafif mide nezlesi ile hafif mide üşütmesi dışındaki mide rahatsızlıklarıma, bir doktorun ilgilenmesi gerekir. Doktor antibiyotik tedavisini ve daha başka tedavileri gerekli görebilir.

Bu arada, ağız gargaraları, bol sıvı almak ve dişlerin sık sık fırçalanması, soluğun kötü kokmasını önler ve hastalığı geçinceye kadar çocuğun kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

BU YAZI SADECE BİLGİ VERMEK AMAÇLIDIR. DOKTOR TAVSİYESİ DEĞİLDİR. LÜTFEN DOKTORUNUZA BAŞVURUN.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply