Çocuklarda Apandisit Nasıl Anlaşılır? Belirtileri Nedenleri Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda apandisit varlığı nasıl anlaşılır, belirtiler ve nedenleri nelerdir? Apandisit nasıl teşhis ve tedavi edilir?

hasta çocuk

Kaynak: pexels.com

Çocuklarda Apandisit;

Apandisit aynı adla anılan bir organın iltihaplanma sonucu şişmesiyle oluşan bir hastalıktır. Bu organ karın boşluğunun sağ tarafında ve ince bağırsakla kalın bağırsağın birleştiği yerde bir tüp biçimindedir. Apandisitin kör bir ucu vardır. Diğer ucunda ise dar bir açıklık bulunur. Açık olan uçta meydana gelecek bir tıkanıklık burada birtakım bakterilerin de oluşmasına neden olur. Bu birikimin ortaya çıkaracağı iltihabi durum apandisitin cerrahi bir müdahale sonucu alınmasını gerektirebilir. Apandisit iltihabı bir yaşının altındaki bebeklerde çok ender rastlanılan bir durum olmakla beraber çocukların büyük bir kısmının geçirdiği ilk ameliyattır.

Ne kadar önemlidir?

Erken teşhis konulduğu sürece apandisit önemli bir hastalık değildir. Ne var ki, teşhis konulmasında gecikme ve basit bir kabızlık olarak kabul edilmesi halinde tedavide gecikerek tıkanan yerde biriken iltihabın patlamasına ve vücuda yayılmasına neden olabilir.

Muhtelif belirtiler

• Karından başlayıp, karnın sağ altına yayılan bir sancı
• 38° civarında hafif bir ateş
• iştahsızlık
• Kusma
• ishal ya da kabızlık hali

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğunuz karnında bir ağrıdan yakınıyorsa onu sırt üstü yatırın ve karnını muayene edin. Kasıklarının sağ tarafına ve bir kaç santim altına hafifçe basın. Yavaşça bastığınızda hafif, elinizi çekip baskıyı yok ettiğinizde şiddetlenen bir ağrı varsa bu iltihaplanmış bir apandisitin eh karakteristik belirtisidir.

Advertisement

2. Çocuğunuzda apandisitten şüpheleniyorsanız kabızlık halinde yumuşatıcı ilaçlar vermeyin. Bunlar apandisiti patlatabilir.

3. Ameliyata gerek olabilir görüşü ile yiyecek içecek bir şey vermeyin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Apandisitten şüpheleniyorsanız doktora başvurun. İhmal iltihabın tüm bağırsaklara yayılmasına neden olabilir.

apandisit

Kaynak: commons.wikimedia.org

Doktor ne yapacaktır?

Doktor çocuğunuzu muayene edecek, sancının ne zaman başladığını sorarak bazı başka belirtilerin olup olmadığını öğrenmeye çalışacaktır. Apandisit teşhisi zordur. Doktor çocuğunuzu hastaneye alarak bir ameliyat gerekip gerekmediğini saptamaya çalışabilir.

Kesin bir teşhis konulabilmesi için mutlaka röntgen ve laboratuvar muayenesinden geçmesi gerekir. İleri safhadaki apandisitlerde ise hasta çocukta fazla miktarda kusma ve zayıflama göze çarpar. Düzensiz bir nabız atışı mevcuttur. Yüzü sarı ve gözlerinin etrafı kararmıştır. Her vakada ateş mevcut değildir. Çocuk apandisitleri 6-8 saatleri arasında olmak üzere çok çabuk delinirler. Ve genel olarak yaygın adını alan peritonitlere çocuklarda rastlanır. Apandisit iltihaplanmasını, daha evvel geçirilmiş, herhangi bir sebebe bağlamak doğru değildir. Fakat çocuklar nerelerinin ağrıdığını iyice bilemedikleri için, apandisit zaman zaman barsak parazitleri, mide, barsak bozuklukları, barsak tıkanmaları, kalın barsak anormallikleri, peritonit ve sinirlilikle karıştırılmaktadır. Tedavisi antibiyotiklerle yapıldığı gibi, ameliyatla tedavi en kesin yoldur. Teşhis ve ameliyatın erken yapılması halinde hiç bir tehlike yoktur.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

★ Çocuğunuz ameliyat olursa onun yanında kalmanız faydalı olabilir. Bunun iznini almaya çalışın.

Advertisement

★ Çocuğunuz ameliyattan sonra beşinci günde hastaneden eve gelince normal gıdasını almasına yardımcı olun. Doktor çocuğunuza evde nasıl bakmanız gerektiğini söyleyecektir. Çocuğunuz iki üç hafta içinde normal sağlığına kavuşacaktır.


Leave A Reply