Çocuklarda Böcek Sokması

0
Advertisement

Çocuklarda böcek sokması durumunda ne gibi belirtiler görülür, yapılması gereken ilk yardım nedir? Çocuklarda böcek sokması tedavisi

Böcek Sokması

Çocuklarda Böcek Sokması

Böceklerin çoğunun ısırma ve sokmaları, bütünüyle zararsızdır; yalnızca gecici bir tahrişe neden olurlar. Arı sokmaları ağrılı olabilir ve az sayıda duyarlı çocukta da, şiddetli tepkilere yolaçabilir. Sivrisinek, karınca, hattâ tatarcıkların çok sayıda ısırma ve sokmaları da, sorunlara neden olabilir. Çok ender olarak, bazı çocuklar, sokmalara karşı şiddetli alerji tepkisi gösterebilirler; ama normalde, böcek sokması, çok küçük bir sorundur.

BELİRTİLER

Çocuğu bir böcek soktuğu zaman, sokulan yerin çevresindeki deri kızarır ve şişer. Ayrıca deri sıcak olabilir; kaşınıp, zonklayabilir.

OLAĞANDIŞI ETKİLER

Çok ender de olsa, bazı çocuklarda, sokmalara karşı, deride abartılı şişme ve şiddetli ağrıyla birlikte anormal tepkiler görülür. Gene çok ender olarak arı sokması, renk solukluğu, genişlemiş gözbebekleri, yüzeysel, hızlı soluk alıp verme, soğuk, ıslak ve yapışkan deri ve bilinç yitimiyle, şok belirtilerine yolaçabilir. “Anafilaksi şoku” adı verilen bu durum, tıpta acil durum olarak tedavi edilir.

Advertisement

TEDAVİ

Normalde, böcek sokmalarında gereken tek tedavi, sokulan yeri soğuk su içine sokarak ya da bir buz parçası sürterek soğutmaktır. Deri kurumuşsa, kalamin merhemi sürülerek yumuşatılır ve tedaviye kaşıntı geçinceye kadar devam edilir. Çok daha rahatsız edici olan denizanası “sokmaları” da aynı biçimde tedavi edilir; ama önce, denizanasının kalıntıları -varsa- çocuğun derisinden temizlenmeli, bölge sabun ve suyla yıkanmalıdır.

Böcek sokması, aşırı kaşıntıya yolaçmışsa, krem ya da aerosol sprey biçiminde hazırlanmış birçok ilaçla yatıştırılabilir. Bunlar özellikle, yatak sıcaklığının kaşıntıyı artırdığı ve çocuğun uykusunu bozabildiği geceler, çok işe yarar. Ama sorun bir günden uzun sürüyorsa, çocuğun doktora götürülmesi daha doğru olur.

TIBBİ TEDAVİ

Böcek sokması sonucu çocukta ters bir tepki oluştuğunda ya da çocuk birkaç yerinden sokulmuşsa, doktora götürülmesi gerekir. Doktor antihistamin merhemi ya da tabletleri verecek ya da şiddetli tepki görülen yere antihistamin iğnesi yapacaktır. Çocukta şok belirtileri görülürse, acil tedavi gerekebileceği için bir ambulans çağrılmalı ya da çabucak hastaneye ulaştırılmalıdır.

Uyarı: Bu sayfada yazılanlar bilgilendirme amaçlıdır. Doktor tavsiyesi değildir.

Advertisement


Leave A Reply