Çocuklarda Deride Döküntü Belirtileri Nedenleri ve Yapmanız Gerekenler

0
Advertisement

Çocuklarda deride döküntü nedenleri ve belirtileri nelerdir? Deride döküntü tedavisi, yapılması gerekenler hakkında bilgi.

Çocuklarda Deride Döküntü

Derideki bir döküntü, deride veya başka bir yerde bulunan bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Yine böyle bir döküntü deriye temas eden herhangi bir şeye karşı alerjiyi gösterebilir veya vücudun tahriş edici bir kimyasal madde veya fiziksel hasar karşısındaki reaksiyonun bir bölümü olabilir.

Çocukluk çağındaki birçok hastalıkta deri döküntüleri görülür. Su çiçeği, kızamık ve kızamıkçık, bu döküntülü hastalıklardandır. Belirli bir yerde sınırlı döküntüler uyuz veya mantar belirtisi de olabilir. Bir ilaca alerjisi olan bir çocukta bu ilaç kullanılacak olursa, deri döküntüsü görülebilir. Isırgan otu ve diğer tahriş edici bitkiler de dokunulduklarında döküntülere yol açabilir. Purpura adıyla bilinen durum da deri döküntüsüne benzer ama bir kan hastalığının belirtisidir. Eğer kanın pıhtılaşma mekanizmasıyla ilgili bir sorun varsa, deride çok küçük kanamalı noktalar belirebilir ve döküntü izlenimini verebilir. Bu purpuralar kaşınmaz ve deride daha başka değişiklikler mevcut değildir. Purpuralar, su bardağının kenarıyla bastırıldığında kaybolmaz, deri döküntüleri ise kaybolur. Purpura şeklindeki deri döküntüsü enfeksiyona veya bazı belirli ilaçlara bağlı olarak da meydana gelebilir.

Ne kadar önemlidir?

Huzursuzluk yaratabilmelerine karşılık deri döküntüleri, kendi başlarına nadiren önemlidir. Ancak böyle bir döküntüyü hiçbir zaman ihmal etmemek gerekir; çünkü bu, arka plandaki önemli bir hastalığı gösteriyor olabilir. Özellikle de purpura tarzındaki döküntülerin lösemi, hepatit veya menenjit gibi hastalıklara ya da ilaç alerjisine bağlı olması mümkündür.

İlk olarak ne yapmalısınız?

  1. Çocuğunuzdaki döküntünün yerine ve bir yerden başka bir yere yayılıp yayılmadığına dikkat edin. Çocuğunuzda suçiçeği, kızamık veya kızamıkçık bulunabilir.
  2. Çocuğunuzun ateşine bakın
  3. Çocuğun yeni bir şey (çilek, balık) yiyip yemediğini veya yeni bir ilaç kullanmaya başlayıp başlamadığını kont rol edin (özellikle penisilin, deri döküntüsü yapabilir)
  4. Özellikle parmak aralan çok kaşını yorsa, çocuğunuzda herhangi bir der paraziti bulunup bulunmadığına bakın Uyuz, bu çeşit şikâyetlere yol açabilir
  5. Çocuğun cildine su bardağının kenarıyla bastırın ve döküntünün kaybolup kaybolmadığına bakın; eğer kaybolmazsa, purpura tarzı bir döküntüyle karşı karşıyasınız demektir.
  6. Eğer döküntü kaşınıyorsa, bunu gidermek için kalamin losyonu kullanın.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzdaki döküntünün doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurun. Eğer döküntü purpura tarzındaysa ve çocuğunuzun ateşi yüksekse, hemen doktora başvurun; çünkü bu iki belirti bir araya geldiklerinde menenjiti gösteriyor olabilir.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor çocuğunuzu muayene ederek döküntünün nedenini araştıracak ve tedaviyi de bu nedene göre düzenleyecektir.
• Eğer döküntü purpura tarzındaysa, bunun nedenini araştırmak için bir dizi kan testine başvuracaktır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

  • Eğer kaşıntı varsa, suya bir avuç dolusu sodyum bikarbonat koyarak hazırlayacağınız karışım tahrişi azaltacaktır.
  • Tahrişi azaltmak için çocuğunuzun cildini serin tutun.
  • Çocuğunuza döküntüleri kaşımamasını tembih edin. Kaşıdığı takdirde zarar vermemesi için ellerini temiz tutun, tırnaklarını kısa kesin.


Leave A Reply