Çocuklarda Diş Ağrısı Ne Kadar Önemlidir? Nasıl Geçer, Nedenleri, Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda diş ağrısı ne kadar önemlidir ve neler yapılmalıdır? Diş ağrısı nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır, hakkında bilgi.

cocuklarda-dis

Çocuklarda Diş Ağrısı

Dişin çürümesi sırasında ortaya çıkan ağrıya diş ağrısı denir. Çürüme dişin koruyucu dış tabakasından başlayarak bu bölgeyi aştıktan sonra, dişin ortasında sinirlerin bulunduğu yumuşak bölgeyi etkiler ve ağrıya neden olur. Bu ağrı özellikle soğuk, sıcak, tatlı ile temasta artar. Diş çürümesi ve diş eti rahatsızlıklarına plak adı verilen bir tabaka neden olur. Plak tükürük ve yemek artıklarından oluşan ince bir tabaka olup bakterilerin üremesi için uygun bir ortamdır. Bakteri ağzın içindeki şekerde ürer. Şeker, normal beyaz şeker olduğu gibi kuru meyvelerde ve hatta balda bile vardır ve bu nedenle de dişler için şekersiz gıdalar alınması tavsiye edilir. Dişin şeker ve bakteri ile oluşturduğu bu olumsuz ortam çürüklere karşı floridle güç kazanır. Bunun için florid kaplatma gibi yöntemler de geliştirilmişse de aslolan, dişlerin sık sık floridli diş macunları ile fırçalanmasıdır. Belirli fasılalarla yaptırılması gereken diş kontrollerinin yanında bu yol diş çürüklerine karşı etkin bir korunma yoludur. Çocukların süt dişlerini çürük, ya da diş apsesi gibi nedenlerden kaybetmeleri sonra gelen kalıcı dişleri de olumsuz etkiler. Bu bakımdan diş sağlığına, nasıl olsa değişecek demeksizin, süt dişleri döneminde başlamak gerekir.

Ne kadar önemlidir?

Tedavi edildikten sonra diş ağrısının bir önemi yoktur. Tedavi edilmemesi halinde diş eti iltihabına, alttan gelen kalıcı dişin ve yandaki dişlerin çürümesine neden olur.

İlk olarak ne yapmalısınız?

  1. Çocuğunuz çenesinde, kulağında ağrıdan ve ağzında zonklamadan şikâyetçi ise, dişlerine metal kaşıkla hafifçe vurarak ağrının hangi dişten geldiğini anlayın.
  2. Dişçiye gidene kadar çocuğunuza çocuk aspirini, ya da parasetamollü bir ilaç verin.
  3. Havlu ile sarılmış sıcak su dolu bir şişeyi, ağrıyı azaltması için çocuğunuzun yanağına koyun.
  4. Dişe herhangi Bir merhem, karanfil yağı gibi uyuşturucu maddeler vermeyin. Bunlar diş etlerini tahriş ederler.

Doktora başvurmalı mısınız?

Dişçi ile devamlı temas halinde olmalısınız.

Dişçi ne yapacaktır?

Doktor dişi muayene edecek ortaya gelen tahribatın boyutunu tespit edecektir. Dişin oyulup doldurulması gerekebilir. Ancak dişte bir apse varsa, dişçi önce cerahatin apseden akmasını sağlayacaktır. Dişi kurtarmak imkânsız hale geldiyse dişin çekilmesi gerekecektir.

Advertisement

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

  • • Öncelikle çürümeyi önlemelisiniz. Floridli diş macunu kullanmak ve içtiğiniz sudaki florid oranını da dikkate alarak çocuğunuza florid tableti vermek en etkili önlemlerdir. Verilecek florid tableti miktarı konusunda dişçinin görüşünü alın.
  • • Şekerden olan çürükleri önlemek için çocuğunuzun şeker yemesine belirli sınırlamalar getirin. Şeker, kek, pasta, bisküvi ve içinde yüksek oranda şekerli maddeler bulunan konserve yiyecek ve içeceklerden uzak tutmaya çalışın.
  • • Altı yedi yaşına kadar çocuğunuzun dişlerini ya siz fırçalayın, ya da fırçalarken yanında bulunun.
  • • Dört yaşından sonra çocuğunuzu her 6 ayda bir dişçiye götürün. Çocuğunuzun erken yaştan itibaren dişçiye gitmeye alışması onu aşırı ve anlamsız bir korkudan kurtaracaktır.
  • • Şekerli bir şey yer yemez bol su içmesini sağlayın. Bu ağızdaki şekerin büyük kısmını temizler.
  • • Çocuğunuz yedi sekiz yaşına gelince kalıcı dişlerine plastik kaplama yaptırarak onları koruyabilirsiniz.


Leave A Reply