Çocuklarda Gece Korkuları Nelerdir? Yatağa Gitme Korkusu Nasıl Yenilir?

0
Advertisement

Çocuklarda görülen gece korkularının sebepleri nedir? Çocuklardaki yatağa gitme korkusu durumunda ne yapmak gerekir, nasıl başa çıkılır?

uyuyan çocuk

GECE KORKULARI VE YATAĞA GİTME KORKUSU

15. aydan 3 yaşına kadar olan çocukların yetenekleri gelişmeye başladığı ve dünyayı daha iyi anlamaya başladıkları için, bebeklere göre korkuları daha fazladır. Ayrılıktan hâlâ korkmaktadırlar, ayrıca karanlıktan, banyo yapmaktan ya da hayvanlardan da korkabilirler. Bu yaştaki çocuklar, anne-babalarına hala bağımlıdırlar, ama onlardan bağımsız olmayı da istemektedirler.

Çocuklar kızgınlık, asabilik ve kıskançlık gibi duygularla baş edemez. Bu yüzden bu tür duygularını açığa vurmak için, kendi dışlarında, korku durumları yaratabilirler. Örneğin; bir çocuk babasına kızgın olduğu için, odasında perdenin arkasında, vahşi bir aslan gördüğünü düşünebilir. Bu tip korkuların belirli nedenleri yoktur.

Çocuk okulöncesi çağında, yatma zamanı gelince, yatağına gitmek istemez. Annesiyle yatmak ister ya da gece sık sık kalkıp anne-babasının odasına gidip, ortalarına yatar. Anne-babanın yatağında yatma alışkanlığı olmayan bir çocukta bu durumun korkulu ya da heyecanlı yaşantıların etkisinden ileri geldiği düşünülebilir. Ancak kimi zaman bunun alışkanlık ya da şımarıklıkla ilgisi bulunmadığı, korkunun gerçek olduğu, çocuğun saatlerce uykuya dalamayışından anlaşılır.

yatak odası

Advertisement

Yatağa gitme korkularının Sebepleri

Yatağa gitme korkuları, ölüm veya uykuya bağlı korkular nedeniyle ortaya çıkabilir. Yatak zamanı çocuk yatmamak için savaşır. Eğer anne çocuğu bırakıp giderse, çocuk saatlerce ağlayabilir. Anne çocuğun yanında durursa, sessizce yatar, ama annesi ayağa kalkıp, dışarı çıkınca, hemen hareketlenir.

Bu durumda, bazen idrar kaçırmayla ilgili endişeler oluşabilir. Çocuk tuvaletinin geldiğini söyler, anne onu tuvalete götürür, çocuk çok az çiş yapar ama yatağına döndüğünde yine tuvaletinin olduğunu söyler. Bu anneyi yanında tutmak için bir bahanedir. Bu durumdaki çocuklar yatak ıslatmaktan da korkmaktadırlar. Çocuk gece boyunca sıksık uyanarak bunu düşünür. Bu yaş dönemi annenin böyle bir kazayı onaylamayacağı bir dönemdir. Çocuk altını ıslattığında annesinin onu sevmeyeceğini ve buna bağlı olarak ta terkedileceğini düşünür.

Anne-babanın bu durumda, çocuğa yönelttiği rahatlatıcı bazı sorular yoluyla korkusunun günlük hayatıyla ilgili olup olmadığını öğrenmeleri yararlı olacaktır. Çocukların kuvvetli hayal güçleri olduğu için, kötü rüyaların ve korkularının nedeni kitapta okudukları birşey ya da televizyonda gördükleri görüntüler olabilir.

Çocuk yetişkinin otoritesini deniyor olabilir. Anne-babasının hassas noktasını keşfettiği zaman, bunu denemek isteyecektir. Bu yüzden böyle duygusal bir şantaja izin vermemek gerekir.

Yatma zamanı için düzenli bir program belirlemek, çocuğun yatak ve uykuya hazırlanması için iyi olacaktır. Çocuk gün boyunca ne kadar enerjik ve aktif olursa, yatmadan bir saat önce sakin olması sağlanmalıdır. Belki de, yaş ve yeteneğine uygun olarak çocuğa hikaye okunabilir ya da çocuk televizyon seyredebilir. Ancak, televizyon programı ya da kitap heyecan yaratıyorsa, macera duygusunu uyarıyorsa ve korkutucu özelliği varsa, bu yarar değil, zarar verecektir.

Yatak korkusu olan çocuk için verilebilecek en güvenli ve en zor tavsiye, çocuk uyuyuncaya kadar yanında durmaktır. Uyumadan önce yanından ayrılmak için acele edilmemelidir. Bu onu hareketlendirip, daha geç uyumasına neden olacaktır.

Advertisement

Çocuğun yatma korkusu karanlıktan korkmayla ilgili de olabilir. Bu durumda yatak odasına bir gece lambası yakarak yardımcı olunabilir. Ayrıca çocuğa karanlıktan korkulacak hiçbirşeyin olmadığı da açıklanabilir. Gece yürüyüşe çıkarak normalde gündüz görülmeyen ilginç şeyler gösterilebilir (Yıldızlar, ay, gece yaşayan canlılar gibi).


Leave A Reply