Çocuklarda Görme Bozuklukları Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda görülen görme bozuklukları nelerdir ve nasıl anlaşılır? Görme bozuklukları belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda Görme Bozuklukları

Görme bozukluklarının çok büyük bir bölümünden hastalık veya yaralanmalar değil de, gözün bizzat kendi hataları sorumludur. Tamamen kör olarak doğan bebekler çok enderdir ve okul öncesi çağda yapılan rutin kontroller sırasında daha sonra görme sorunlarına yol açabilecek kusurlar fark edilir.

Birçok görme kusurunun nedeni, göze giren ışığın ağ tabaka üzerinde gereken şekilde odaklanamamasıdır. Eğer göz küresi önden – arkaya normalden fazla uzunsa, uzaktaki cisimlerin görüntüsü ağ tabakanın önünde odaklanır ve bulanık gözükür, buna karşılık yakındaki cisimler net görülür. Bu durum miyopluk olarak adlandırılır. Eğer göz küresi önden – arkaya normalden daha kısaysa hem yakındaki hem de uzaktaki cisimlerin görüntüleri ağ tabakanın arkasında odaklanır, böylece bütün görüntüler bulanıktır ama, en fazla bulanık olanlar yakındaki cisimlere ait görüntülerdir. Bu durum ise hipermetropluk olarak adlandırılır. Miyopluk genellikle geç çocukluk döneminde ortaya çıkar ve ailevi karakter taşır, bu nedenle de ana veya babası miyop olan çocukların mutlaka testten geçirilmeleri gerekir. Hipermetroptuk genellikle doğum sırasında mevcuttur ve çocuğun yakın cisimleri görmek amacıyla uyum yapmaya çalışması, göz yorgunluğuna neden olabilir. Hem miyopluk hem hipermetropluk, gözlük kullanılarak kolayca düzeltilebilen görme kusurlarıdır.

Özellikle erkek çocuklarda olmak üzere yine sık görülen bir başka görme kusuru da, renk körlüğüdür ve ailevi karakter taşır. Her şeyin gri renkte gözüktüğü gerçek renk körlüğü nadirdir, renk körlüğü adı altında genellikle bilinen sorun, kırmızı ve yeşillerin birbirlerinden ayırt edilememesinden ibarettir. Bunun tedavisi yoktur ama söz konusu görme kusuru, günlük yaşantıda fazlaca bir aksaklık yaratmaz. Şaşılık, sık karşılaşılan bir diğer göz sorunudur. Eğer bebeğiniz henüz üç aylık olmamışsa ve bir veya her iki gözünde hafifçe kayma varsa, üzülmeniz gereksizdir. Buna karşılık kayma daha sonra da devam ederse, doktora başvurmalısınız.

İlk olarak ne yapmalısınız?

Advertisement

Bebeğinizin cisimleri izlemesini kontrol edin.

Ne kadar önemlidir?

Görme sorunları, tedavi edilmedikleri takdirde önemli olabilir. Gözlerin sağlıklı durumda korunması için devamlı egzersiz yapmaları ve uyarılmaları gerekir, şaşılıktaki gibi kullanılmayan bir göz, hızla kötüler.Bununla birlikte genellikle gözlük ve seyrek olarak da ameliyatla sağlanan tedavi, hemen bütün görme bozukluklarını önlemektedir.

1. Bebeğiniz üç aylık olduğunda, görme fonksiyonunu kendiniz test edebilirsiniz. Tanıdığı bir cismi bebeğin gözünden 20 cm kadar uzaklıkta sallayın ve bunu yavaş yavaş bir tarafa doğru çekin. Bebek, gözleriyle bu cismi izlemelidir.

2. Çocuğunuzun gözlerinde herhangi bir görünüm değişikliği, örneğin şaşılık karşısında uyanık bulunmanız gerekir.

3. Düzenli kontroller sırasında çocuğunuz doktorla işbirliği göstermiyorsa başka göz testlerine başvurun. Bir testi beceremeyen bir çocuk bu kusurunu çok zaman, kötü davranışlarla örtmeye çabalar.

Advertisement

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzda herhangi bir görme bozukluğu bulunduğundan şüphe ediyorsanız veya gözlerinin görünümünde herhangi bir değişiklik dikkatinizi çektiyse, mümkün olan en kısa zamanda doktora başvurun. Eğer çocuğunuz gözlerinin ağrıdığından şikâyet ediyor ve gözlerini görünürde bir neden olmaksızın ovuşturuyorsa, ya da okulda yeterince başarılı değilse, yine doktora başvurmanız gerekir (görme, kusurları, çocuğunuzun öğretmenini izlemesini zorlaştırabilir ve bu nedenle de çocuk, dersler sırasında dikkatini toplayamayabilir veya hatalı davranışlarda bulunabilir.)

Doktor ne yapacaktır?

• Çocuğunuzun görme keskinliğini kontrol edecektir. Bunun için çocuğunuzdan, kendisinden 6 metre uzakta duran bir levhanın üzerindeki harfleri okuması istenir. Her göz, ayrı ayrı test edilir. Üç yaşından küçük çocuklarda bu test, çocuktan, ekranda gördüklerinin benzerlerini önündeki şekiller arasından seçmesi istenerek yapılabilir. v

• Oftalmoskop adı verilen aletle-çocuğunuzun gözlerini tam olarak muayene edecek ve gözün içerisinde herhangi bir hastalık bulunup bulunmadığını kontrolden geçirecektir. Eğer tedavi gerekiyorsa, çocuğun bir göz doktoruna gönderilmesi söz konusudur. Hemen bütün vakalarda çocuğa uygun bir gözlük’verilir ve sorun çözümlenir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuza, mercekleri plastik olan gözlüklerden alın, bunlar hafiftir ve kırılmaz.

• Gözlük takan çocuğunuzla akranları alay edebilir, ancak çocuğunuza net görmenin ne anlama geldiğini ve değerini anlatarak, onun bunlara aldırmamasını sağlayın.

• Çocuklar gözlüklerini sık sık kırdıklarından, yedekte bir gözlük bulundurmanız gerekir.

• Çocuğunuzun gözlükleri, doktorun istediği zamanlar takmasını mutlaka sağlayın, bu, özellikle gözlüğün ilk kullanılmaya başlandığı haftalarda önemlidir. Çünkü çocuk, özellikle bu dönemde olmak üzere gözlüğünden sıkılabilir ve onu çıkarmak isteyebilir.

• Çerçevenin iki sapını bir lastik bantla birleştirin, böylece gözlük, en hareketli oyunlar sırasında bile çocuğunuzun gözünden çıkıp düşmeyecektir.

Advertisement


Leave A Reply