Çocuklarda Göz Kapağı İltihabı (Blefarit) Belirtileri ve Diğer Göz Kapağı Hastalıkları

0
Advertisement

Çocuklarda göz kapağı iltihabı, blefarit belirtileri nelerdir? Blefarit ne kadar önemlidir, nasıl tedavi edilir? Göz Kapağı Hastalıkları ve Belirtileri

Çocuklarda Göz Kapağı Kenarı İltihabı (Blefarit)

Genellikle her iki gözde beraber görülür. Eğer bölgede enfeksiyon varsa, iltihap daha da ağırlaşır, arpacık meydana gelebilir. Göz kapağı kenarındaki iltihap çok zaman kepeklenmeyle birliktedir ve seboreik egzemanın bir bölümü olabilir.

çocuk göz

Kaynak: pixabay.com

Ne kadar önemlidir?

İlk başta hafif bir rahatsızlık verse bile, tekrarlayabileceği göz önüne alınarak mutlaka tedavi edilmelidir.

Muhtemel belirtiler

  • • Göz kapaklarında kızarıklık, cildin pul pul olması.
  • • Göz kapaklarından cerahat gelmesi, bu cerahat kuruduktan sonra kirpik diplerinde adeta kepek gibi bir görünüm verir.
İlk olarak ne yapmalısınız?
  1. Eğer çocuğunuzun göz kapaklarını ovuşturduğu dikkatinizi çekerse buraların kırmızı renkte ve pul pul görünümde olup olmadığını, ya da kirpiklerin birbirlerine yapışıp yapışmadığını kontrol edin.
  2. Herhangi bir krem veya göz losyonu kullanmayın. Akıntıyı sabah ve akşam, kaynatılıp ılıtılmış suya batırdığınız suyla silin, suya çok az tuz veya sodyum bikarbonat ilave edilmiş olsun. Her göz için ayrı bir temiz pamuk parçası kullanın ve burundan dışarıya doğru silin.
  3. Baş derisinde konak veya kepeklenme olup olmadığına bakın.
Doktora başvurmalı mısınız?

Yukarıda anlatılan temizleme işlemi durumun bir hafta içerisinde düzelmesini sağlamazsa, doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

  • • iltihabı yatıştırmak için özel bir krem verebilir.
  • • Çocukta seboreik egzema varsa, özel şampuanlar ve saç losyonları verebilir.
  • • Arpacık gibi bir enfeksiyon varsa, antibiyotikli göz damlası veya merhemi yazarak cerahatli akıntının ortadan kalkmasını sağlayabilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

  • • Sağlık kurallarına özellikle dikkat edin. Çocuğunuzun göz kapaklarında enfeksiyon varsa bu, ailenin diğer bireylerine de kolayca bulaşabilir. Bu yüzden tedaviden önce ve sonra ellerinizi iyice yıkayın.
  • • Çocuğunuza, göz kapaklarına dokunmamasını tembih edin.
  • • Geceleri çocuğunuzun göz kapakları üzerine ince bir tabaka vazelin sürün. Kabuklar, sabah daha kolay temizlenecektir.

Göz Kapağı Hastalıkları

Göz Kapağı Hastalıkları; Gözkapağında vuruklar, yaralanmalar oldukça sık görülür. Bir yere çarpınca, yumrukla vurulunca, kapakta şişlik, morarma, kan toplanması meydana gelir. Bu gibi durumlarda açık yaralar varsa temiz pansumanları yapılmalı, iltihaplanmasına meydan vermemelidir yaralanmalar delici, kesici aletlerle olmuş da kapak her hangi bir yerinden yırtılmışsa yara temizliğine gene son derece dikkat etmekle birlikte, sonradan bir şekil bozukluğu kalmaması için gerekirse dikilir.

Gözkapaklarında, genel olarak vücudun başka bölgelerinde de görülen yılancık, egzama, çıban, apse, zona gibi deride kendini belli eden hastalıklar da ortaya çıkabilir, bunların tedavisi sebebe göre yapılır Kapak kenarındaki deri bezlerinin iltihabı olan arpacık stafilokok cinsinden mikropların meydana getirdiği oldukça sık görülen bir hastalıktır.

Advertisement
Blefarit

Kapak kenarındaki bezlerin süreğen iltihaplarına blefarit adı verilir, daha çok lenfatik çocuklarda görülür. Kapak kenarları kızarır, kabuklanır, kaşmir, göz yaşarır. Blefaritin bir de yara şeklinde olanı vardır. Bunda kirpikleri örten sarı kabuklar düşürülürse altlarından yara ortaya çıkar. Kirpikler çok defa dökülür, kapak dışarı doğru dönebilir. Tedavide antiseptik sular, antibiyotikli göz melhemleri kullanılmakla birlikte, sebebe göre de tedavi yapılması gerekir.

Gözkapağı Kıvrılmaları

Gözkapaklarının, gözün süreğen hastalıkları, kapak kaslarının. büzülmesi, ya da gevşemesi, felçler, gözkapaklarında ya içe, ya da dışa doğru kıvrılmalara yol açar. İçe kıvrılmalar kirpiklerin batmasına sebep olacağından göz yuvarlağında iltihaplar başlar. Dışa kıvrılmalarda da gözkapağının içi dışa döneceğinden kirlenmeler, toz, rüzgâr gibi sebeplerle kapak içinde iltihaplar olur. Gözkapağı kıvrılmaları ihmal edilmeden zamanında tedavi edilmelidir. Bu gibi durumların ameliyatla düzeltilmesi mümkündür.

Gözkapağında felçler de olur. Meselâ üst kapak felçlerinde kapak aşağı doğru düşer, sarkar, hasta, gözünü açamaz. Kapak düşüklüğü bazan histeriklerde de görülür, tedavisi sebebe göredir.

Şalazyon

Gözkapağında iyi kötü tabiatlı urlar da olabilir Bunlardan şalazyon alt, ya da üst kapakta meydana gelen iyi tabiatlı urlardandır. Mercimek, ya da nohut büyüklüğünde, oldukça sert olan bu urlar ameliyatla kolayca çıkarılır

Bir de, daha çok yaşlı kadınlarda kapakların derisinde meydana gelen sarımtırak kabarıklıklar görülür. Bunların karaciğer bozukluklarıyla ilgisi vardır, ameliyatla çıkarılabilir.

Advertisement


Leave A Reply