Çocuklarda Grip Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda grip durumunda neler yapılabilir, nasıl anlaşılır? Grip belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda Grip

Grip, aynen soğuk algınlığı gibi bir virüs tarafından meydana getirilir. Burun akması, boğaz ağrısı öksürük ve ateş, ayrıca da titreme ile vücudun her tarafının ağrıyıp sızlaması, her iki hastalıkta da mevcuttur. Bir virüs hastalığı olan gribin tedavisi yoktur ve hastalık ortalama 3-4 gün devam eder. Bunun üzerine eklenen ikinci bir enfeksiyon söz konusu olmadığı sürece tedavi yalnızca, belirtilerin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak uygulanır.

Ne kadar önemlidir?

Yüksek ateşle seyreden grip vakalarında bile önemli bir sorunun ortaya çıkması nadirdir. Ancak bütün virüs enfeksiyonları gibi grip de vücudun doğal direncini azaltır ve zatürree, bronşit, ortakulak iltihabı, sinüzit gibi daha başka enfeksiyonları davet edebilir. Akciğerlerinde astım gibi bir sorunu bulunan çocuklarla şeker hastası olan çocuklarda grip, her zaman için önemli bir hastalıktır.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Burun akması
• Boğaz ağrısı
• Öksürük
• Ateşin 38 dereceden yukarı çıkması
• Titreme
• Ağrı ve sızılar
• ishal, bulantı veya kusma
• Dermansızlık ve uyku hali

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Her 3-4 saatte bir çocuğunuzun ateşini ölçün ve 36 saat içerisinde düşmezse, doktora başvurun.

2. Ateşi düşürmek için çocuğunuza parasetamol şurubu verin ve yatağından çıkmamasını sağlayın. Bu şurup ağrı ve sızıları da azaltacaktır.

3. Çocuğunuza yemek yemesi için ısrar etmeyin, bol miktarda sıvı içmesini sağlayın, ancak ishali varsa süt vermeyin. Terleme ve ateş nedeniyle kaybedilen sıvıları yerine koymanın en iyi yolu ona su veya azar azar seyreltilmiş meyve suyu vermektir.

4. Grip belirtilerinin başlamasından hemen sonra deri döküntüsü ortaya çıkarsa, çocuğunuzun hastalığı grip değil de kızamık olabilir.

Advertisement

Doktora başvurmalı mısınız?

Eğer ateş 36 saat içerisinde düşmezse, doktora başvurun. 48 saat sonra çocuğunuzun durumunda bir kötüleşme görürseniz, doktora haber verin. Enfeksiyonun göğüse indiğini gösteren öksürük, ortakulak İltihabını işaret eden kulak ağrısı veya sinüziti gösteren sarı, cerahatli bir burun akıntısı gibi gelişmelerin ortaya çıkıp çıkmadığını dikkatle izleyin. Kızamıktan şüphelenirseniz, hemen doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• İkinci bir enfeksiyonun ilave olup olmadığım kontrol edecek ve böyle bir enfeksiyon bulursa antibiyotik verecektir. Böyle bir enfeksiyon yoksa, parasetamol şurubuna ve yatak istirahatine devam etmenizi önerecektir. Devamlı öksürük varsa, buna göre bir ilaç da verebilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

Çocuğunuz ılık ve sıcaklığı değişmeyen bir odada yatmalıdır. Eğer canı sıkılıyorsa, size yakın olabileceği mutfak, oturma odası gibi bir yerde yatması faydalıdır.

• Kalkmak isterse, izin verin, ama ateşi tekrar yükselirse, yine yatak istirahatine alın.

• Etrafta kirli kâğıt mendiller bırakmayın ve çocuğunuzdan bunları kullanır kullanmaz atmasını isteyin. Eğer normal mendil kullanılıyorsa, virüsün ev halkına yayılmasını önlemek için bunları kaynar suda yıkayın.

• Her kış grip aşısı yaptırarak çocuğunuzu koruma altına alabilirsiniz. Bunun, bazı çocuklarda korunma sağladığı gösterilmiştir. Ancak her sene yeni bir virüs söz konusu olduğundan aşıyla veya hastalığı geçirmekle sağlanan bağışıklık kısa ömürlüdür.

• Çocuğunuz iyileştikten sonra ateşi yükselir ve kusarsa, hemen doktora haber verin. Bu durumda Reye sendromu adı verilen, ender görülen ancak ağır seyreden bir hastalıkla karşı karşıya bulunabilirsiniz.

Advertisement


Leave A Reply