Çocuklarda Hepatit A (Karaciğer İltihabı)

0
Advertisement

Çocuklarda hepatit a virüsü, karaciğer iltihabı nasıl bir hastalıktır, belirtileri ve tedavisi nasıldır, hakkında bilgi.

hepatit-a

Çocuklarda Hepatit A (Karaciğer İltihabı)

Bu hastalık çocuklarda daha çok, hepatit A şeklinde karşımıza çıkar. Hepatit A virüsü tarafından meydana getirilen hastalık, ileri derecede bulaşıcıdır. Virüs, hastaların dışkılarında bulunur ve hasta tuvalete gittikten sonra ellerini yıkamazsa enfeksiyon, yiyecek ve içecekler aracılığıyla başkalarına da kolayca bulaşabilir. Virüs ayrıca, kanda ve tükürükte de bulunur. Karaciğer iltihabının ilk belirtisi, iştahsızlıktır. Bunu önce griptekine benzeyen belirtiler, daha sonra da sarılık izler. Sarılıkta deri ve göz akları sararır, idrar adeta koyu çay rengini alır, dışkı ise son derece açık renktedir.

Ne kadar önemlidir?

Çocuklardaki karaciğer iltihabı, kendi hesabına nadiren önemlidir ve çocuklar genellikle çabuk iyileşir. Ancak hastalık son derece bulaşıcı olup ev halkı arasında veya okulda kolayca yayılabileceğinden, önemle ve çabuk tedavi edilmelidir.

Advertisement

Muhtemel belirtiler

• İştah kaybı.
• Baş ağrısı, ateş, eklemlerde sızlama gibi griptekine benzeyen belirtiler.
• Sarılık (derinin sarı renk alması), idrarın çok koyu, dışkının çok açık renk olması.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Eğer çocuğunuzun iştahı kapanır ve kendisinde griptekilere benzeyen belirtiler farkederseniz, herhangi bir renk değişikliği olup olmadığını anlamak amacıyla derisini, göz kapaklarını, idrarını ve dışkısını dikkatle kontrol edin.

2. Eğer çocuğunuz yemek yemiyorsa kendisine sık sık seyreltilmiş meyve suları veya içerisine bir tutam tuzla bir çay kaşığı dolusu şeker atılmış su verin. Böylece su kaybını karşılamış ve çocuğun enerjisinin tükenmesini engellemiş olursunuz.

3. Karaciğer iltihabından şüpheleniyorsanız, çocuğu okula göndermeyin.

Advertisement

4. Çocuğunuzun temizlik kurallarına uymasını, tuvalete gittikten sonra ellerini adamakıllı yıkamasını sağlayın. El ve yüz havlusunu, yediği içtiği kapları ailenin bireylerine ait olanlardan ayrı tutun.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzda karaciğer iltihabının varlığından şüphe ediyorsanız ve özellikle sarılık gelişmişse, hemen doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• Hepatit testi için kan örneği alacaktır.

• En az iki hafta boyunca çocuğunuzun yataktan çıkmamasını ve diğer aile bireylerinden ve arkadaşlarından tecrit edilmesini isteyecektir. Bu önlemler, griptekine benzeyen belirtiler tamamen kaybolana kadar devam edecektir. Bundan sonra da çocuğunuz iki hafta içerisinde kendini okula gidebilecek kadar iyi hissedecektir.

• Karaciğer iltihabında yatak istirahatinin dışında başka bir tedavi şekli mevcut değildir ama bazı doktorlar karaciğerin yükünü azaltmak amacıyla kalori’bakımından zengin, yağ bakımından fakir bir diyet tavsiye ederler. Diğer doktorlar ise, böyle bir beslenmenin herhangi bir fayda sağlamayacağı görüşündedir.

• Doktor, ailenin diğer bireylerinde enfeksiyonla temas olasılığını azaltmak için gamma globulin kullanılmasını tavsiye edebilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Tecrit önlemlerinin en az iki hafta süreyle veya doktorun istediği süre boyunca eksiksiz olmasına dikkat edin. Çocuğunuza kendi odasında bakın, daha başka kimselerle fiziksel temasını sınırlayın, yediği içtiği kapları, bardakları evin diğer bulaşıklarından ayrı temizleyip yıkayın, oyuncaklarını ve diğer kullandığı öte-beriyi ayrı tutun.

• Temizlik kurallarına uyun. Çocuğunuz kullandıktan sonra tuvaleti dezenfektanlarla yıkayın, çocuğun tabaklarını, bardaklarını ailenin diğer bulaşıklarından ayrı yıkayın, el ve yüz havlusunu ayırın.

Advertisement

• Bütün bu önlemlere rağmen çocuğunuzun kendini yalnız, terkedilmiş hissetmemesine gayret edin. Odasına bir televizyon koyun, istediği kitapları veya oyuncakları yanına verin. Tecrit önlemlerini azaltmadan ve çocuğu okula göndermeden önce durumu doktorla birlikte gözden geçirin.

• Uyku hali, dikkatini toplamaktan zorluk çekmek gibi hepatit – sonrası belirtiler altı aya kadar varan süreler boyu devam edebilir. Bu dönemde çocuğunuza son derece sabırlı davranmanız gereklidir.


Leave A Reply