Çocuklarda Kırık Belirtileri ve Tedavisi, İlk Ne Yapılmalı, Nasıl Davranılmalı

0
Advertisement

Kırık çeşitleri ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda kırık tedavisi nasıl olur, neler yapılabilir? İlk olarak ne yapılmalı, hangi belirtiler ile doktora gidilmelidir.

Kol Kırığı

Kol Kırığı

Çocuklarda Kırık;

Çocukların kemikleri, adeta yeni sürmüş bir ağaç dalına benzer ve büyüklerin kemiklerine oranla daha esnektir. Bu nedenle de çocuklarda en fazla yeşil ağaç kırığı dediğimiz kırık şekliyle karşılaşılır. Burada kemik kırılmaktan ziyade adeta çakıyla diklemesine yarılmış bir yaş söğüt dalı gibi ayrılır ve böyle bir kırık, çevredeki dokulara pek az zarar verir. Kırığın tek bir yerden cereyan ettiği vakalarda basit kırıktan, kemiğin deriyi yararak dışarı çıktığı, kan damarlarına ve kaslara zarar verdiği vakalarda açık kırıktan söz edilir. Kırığın derin bir yaranın dibinde gözüktüğü vakalar da açık kırık kapsamına girer.

Ne kadar önemlidir?

Kırık bir kemik, en kısa zamanda bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Kemiklerin doğru bir şekilde yerleştirilmesi ve çevredeki organlara, dokulara herhangi bir zarar verilmişse bunların onarılması gerekir. Açık kırıklar da ayrıca mikrop kapma tehlikesi de vardır.

Muhtemel belirtiler

• Yaralanan yer çevresinde şişlik
• Yaralanan yer çevresinde çürük
• Kırık bölgesinde muhtemelen şekil bozukluğu
• Kırık bölgesinin normal olarak veya ağrımadan oynatılamaması
• Ağrı

İlk olarak ne yapmalısınız?
  1. Kemik-kıvrılmış veya bükülmüşse ya da deriden dışarı çıkan kemik parçası varsa hemen bir ambülans çağırın. Yoksa çocuğunuzu hemen bir hastaneye götürün.
  2. Eğer kırık uzuvda bükülme, eğrilme varsa, bunu düzeltmeye çalışmayın. Hayati tehlikelerin gerektirdiği durumlar dışında çocuğunuzu yerinden oynatmayın. Herhangi bir hareket, içerideki hasarı ve ağrıyı artırabilir. Eğer kırık kemik deriden dışarı çıkmışsa, dibi kırık bölgede olan bir yara varsa; yaranın üzerine steril (mikropsuz) bir gazlı bez kapatın. Temizlemeye veya yaraya dokunmaya kalkışmayın.
  3. Deriden dışarı çıkan kemik bölümü yoksa, buna karşılık çocuğunuz kırık yeri ağrı duymadan oynatamıyorsa bu bölgeyi, üst ve aşağı kısmındaki eklemlerden itibaren hareketsiz duruma getirin. Çocuğunuzu en yakın hastaneye götürün; ancak kırık ayaktaysa, bir sedyeye ihtiyaç duyacağınızdan ambulans çağırın.
  4. Çocuğunuza yiyecek veya içecek vermeyin. Çünkü belki de kendisine genel anestezi verilecektir ve bu durumda, midenin boş olması gerekir. Kırık uzvu hareketsiz duruma getirin
  5. Hastaneye gidene kadar çocuğunuzu sakinleştirin; eğer mümkünse, kırık bölgesini hareketsiz duruma getirdikten sonra yükseğe kaldırın.
Doktora başvurmalı mısınız?

Eğer kırık uzuv kıvrılmış ya da bükülmüşse, deriden dışarı çıkan bir kırık parçası varsa veya bacak kırıksa, ambulans çağırın. Kırıktan şüphe ediyorsanız, çocuğunuzu en yakın hastaneye götürün.

Doktor ne yapacaktır?
  • Mevcut hasarın derecesini anlamak için film çekecektir. Kırık parçaların yerinden oynamadığı kırıklarda kemik, alçıya konularak veya atele alınarak hareketsiz bırakılır.
  • Eğer açık bir kırık varsa bu parçalar, genel anestezi altında yerlerine yerleştirilecek ve daha sonrada uzuv alçıya alınacaktır.
  • Açık kırıklarda enfeksiyonun önlenmesi için antibiyotik de verilecektir.
  • Bacak kırıksa, hastanede fraksiyon uygulanması gerekebilir. Bu işlemde kırık kemik parçaları makaralardan ve iplerden meydana gelen bir sistem kullanılarak aksi yönde çekilir ve kırık parçalarının karşı karşıya gelmesi sağlanır.
Siz nasıl yardımcı olursunuz?
  • Alçı uygulanmışsa, bunun kuru kalmasına ve çocuğunuzun da kemik iyileşirken mümkün olduğunca normal bir hayat sürmesine çalışın. Çocuklardaki bütün kırık kemikler, hasarın derecesine bağlı olarak Altı ila on hafta içerisinde iyileşir.
  • Eğer çocuğunuz traksiyon nedeniyle hastanede kalıyorsa, hoşlandığı oyuncaklarını, kitaplarını hastaneye taşıyarak onun bu ortamı mümkün olduğunca yabancılamamasını sağlayıp. Mümkünse, onunla birlikte hastanede kalın.

Advertisement

Leave A Reply