Çocuklarda Saç Dökülmesi Nedenleri

0
Advertisement

Çocuklarda saç dökülmesi neden olur, neler yapılmalıdır? Saç dökülmesine ne iyi gelir, tedavisi hakkında bilgi.

cocuklarda-sac-dokulmesi
Çocuklarda Saç Dökülmesi;

Çocuklarda saç dökülmesi oldukça ender rastlanan bir durumdur. Ancak yeni doğmuş bebeklerde, doğumdaki saçlar dökülür ve yeniden uzaması zaman alabilir. Bu nedenle bebeğiniz birkaç ay saçsız kalabilir. Bebeklerin sadece başlarının yatak çarşafına sürtünmesinden de saçları dökülebilir. Bunun nedeni, yeni doğmuş bebekte saç köklerinin deriye iyice yerleşmemiş olmasıdır.

Daha büyük çocuklarda saçkıran dediğimiz ve bir tür mantar nedeniyle oluşan saç dökülmelerine rastlanabilir. Bu hastalıkta başta pembe veya gri kabuklu yuvarlak şekilli ve kaşıntılı kel alanlar oluşur. Çocuklarda geçici kelliğin bir başka nedeni de tıp dilinde “alorecia areata” diye adlandırılan hastalıktır. Önce aniden yuvarlak, kel alanlar oluşur ve birkaç ay içinde bu alanlarda sonradan normale dönüşecek beyaz saçlar çıkar. Bazı çocuklar asabi davranışları, tikler sonucu saçlarını zorla çekiştirip kopararak, kendi kendilerine saç dökülmesi yaratırlar. Tıp dilinde “frichotillomoni” (kıl koparma hastalığı) denilen bu duruma özellikle çocuk dikkatini bir konuya topladığı hallerde rastlanır.

Ne kadar önemlidir?

Genelde ciddi bir durum olmamakla beraber, çocuğunuz tekrar saçına kavuşuncaya kadar kendini rahatsız hissedebilir.

Advertisement

ilk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuzun başında kellik olup olmadığını kontrol edin. Kelleşen yerlerde deri pembemsi ya da gri renkte ise ve kabuklu ise hastalık saçkırandır. Yoksa çocuğunuzda “alopecia” olabilir.

2) Ayrıca çocuğunuzda dikkatini bir yere topladığı zaman saçını çekiştirip, koparma tiki olup olmadığını kontrol edin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Saçkırandan Şüpheleniyorsanız, olabildiğince kısa sürede doktora başvurun. İltihaplı bir hastalık olmasına rağmen İlaçla tedavi edilebilir. Çocuğunuzun başındaki kelliğin nedeninden emin değilseniz ya da tikten şüpheleniyorsanız, doktora başvurun.

Doktor ne yapabilir?

Advertisement

• Doktor, esas hastalığı tedavi edecektir. Çocuğunuz saçkıran olmuşsa, doktor ağızdan alınacak ilaçların yanı sıra, başa sürmek için mantara karşı da bir su önerebilir.

• Saç dökülmesinin nedeni “alopecia” ise, doktor size bunun tedavisi olmadığını ve kendi kendine geçeceğini söyleyecektir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuz saçkıran oldu ise, başındaki kabuklu bölgeler iyileşinceye kadar onu okula yollamayın.

• Çocuğunuz başındaki kellikten utanıyorsa, başına şapka giydirin.

• Saç dökülmüş yerlerde saç çıkıp-çıkmadığını muntazam kontrol edince, çocuğunuza durumunun yakında düzeleceği konusunda moral verin.

• Çocuğunuzun saçının dökülmesini sorun haline getirmeyip, olağan bir hadise imiş gibi davranın. Durumdan çocuğunuzun öğretmenini de haberdar edin, çocuk böylelikle diğer çocukların alayları ile karşılaşmasın.

• Çocuğunuz saçıyla fazla oynuyorsa, bunun sizi rahatsız ettiğini kendisine fark ettirmeyin. Kendisini böyle yapmaktan iyilikle vazgeçirin. Bu tür tikleri artırıcı olacağından aşırı yorulmamasını ya da endişelenmemesini sağlayın.


Leave A Reply