Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda diabet, şeker hastalığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Şeker hastalığında alınacak önlemler, tedavisi hakkında bilgi.

seker-hastaligiÇocuklarda Şeker Hastalığı

İki türlü şeker hastalığı vardır. Biri çocukları, gençleri, diğeri ise orta yaştakileri etkiler. Her ikisinin de nedeni vücutta insülin eksikliğidir. İnsülin vücuttaki glikozun yapımını temin eden bir hormondur. Glikoz ihtiyacımızı karbonhidratlarla alırız. İnsülin pankreas tarafından yapılır ve kandaki glikoz vücut hücrelerine ve depolanmak üzere karaciğere yollanır. İnsülin eksikliği varsa glikoz kanda toplanır ve hücreler bu enerji kaynağından yeterince faydalanamaz. Bünye bu açığı kapatmak ve enerji temin etmek için vücuttaki protein ve yağları kullanmaya başlar. Böylelikle bünye enerji temin ederken kilo kaybına ve vücutta aseton gibi toksik maddelerin üretilmesine neden olur.

Şeker hastalığı kalıtsal olabildiği gibi birdenbire, belirli bir nedeni olmadan da ortaya çıkabilir. Fazla glikoz idrara karıştığı zaman bebeğiniz her saat yoğun miktarda idrar yapar. Vücudundaki aşırı su kaybından sürekli susayacak ve sık sık altına yapacaktır.

Mehtemel belirtiler

• Fazla miktar idrar yapma ve altını ıslatma
• Aşırı susuzluk hissi
• Kilo kaybı
• Tedirginlik ve kayıtsızlık hali
• Nefeste aseton kokusu
• Mikroplara karşı azalan mukavemet

Advertisement

Ne yapılabilir?

Kan testlerinde gereğinden fazla glikoz bulunursa şeker hastalığı teşhisi kesinleşir. Çocuğunuza insülin iğneleri tavsiye edilecektir. İnsülin ağızdan alındığında, tükürükteki hazım maddeleri tarafından yok edilebileceğinden enjeksiyon yoluyla verilmesi tercih edilir. Anne, baba ve çocuk bu tedavi konusunda eğitilmelidir. Beş yaşından büyük çocuklar anne – babalarının denetiminde kendi kendilerine insülin iğneleri yapabilirler. Bu iğneler kandaki glikoz seviyesini kontrol edebilmek için günde bir, bazen iki defa uygulanmalıdır.

Çocuğun beslenmesine de ayrı bir özen gösterilmelidir. Hiçbir öğün kaçırılmamalı ve kandaki glikoz seviyesini bozacak şeyler yenmemelidir. Çocuğunuzun idrarındaki şekeri her gün ölçebilmeniz için size gereken malzemeyi temin etmelisiniz. Bunun neticesine göre de kullanacağınız insülin miktarını tayin edebilirsiniz. Çocuğun parmağından alacağınız bir damla kanla, kandaki glikoz seviyesini de ölçmeyi öğrenebilirsiniz. Siz yokken, acil bir durumda doğru müdahale edilebilmesi için çocuğunuza özel durumunu belirten bir künye takmakta fayda vardır. Şeker hastası çocukların mikroplu hastalıklara karşı mukavemetleri zayıftır. Çocuğunuz böyle bir hastalığa yakalanmışsa hemen doktora başvurun. İnsülin miktarını tekrar ayarlamak gerekebilir.


Leave A Reply