Çocuklarda Susuz Kalma Belirtileri ve Yapılması Gerekenler

0
Advertisement

Çocukların, bebeklerin susuz kaldığı nasıl anlaşılır, belirtileri nelerdir? Susuz kalma durumunda yapılacaklar, tedavisi hakkında bilgi.

Çocuklarda Susuz Kalma

Vücudun, kimyasal dengesini sağlamak, gerekli mineralleri sistemde dolaştırmak ve artık maddeleri dışarı atmak için yeterli suya ihtiyaç vardır. Çocuğunuz kusma, ishal veya ateş dolayısıyla su kaybederse ve yeterli sıvı madde içip kaybı gidermezse, vücudu susuz kalır. Bebeklerde ishal bağırsakların suyu emmeleri için yeterli zaman saptanmadığı için, kısa zamanda susuz kalmaya dönüşebilir. Bu nedenle, yumuşak dışkı endişelenecek bir durum olmamasına rağmen bilhassa kusma hali ile birlikte olan ve 6 saatten fazla süren ishal bebekler ve çocuklarda kesinlikle vücudun susuz kalması nedenidir. Çocuğunuzun aynı zamanda ateşi varsa ve terleme yoluyla da sıvı kaybı oluyorsa, susuz kalma hali daha da ciddi boyutlara ulaşır. Vücudun kimyasal dengesi bozulur, gerekli besin maddeleri kayba uğrar ve vücutta dolaşan kan miktarı tehlikeli surette azalır.

Ne kadar önemlidir?

Susuz kalma çok önemli bir durumdur. Acil vaka olarak alınmalıdır. İlerlemiş susuz kalma hali beyin tahribatı ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Ağız ve dudaklarda kuruluk.
• Halsizlik.
• 18 aylıktan küçük bebeklerde çökük bıngıldak.
• Koyu idrar (koyu sarı renkte) veya kuru bezler.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Çocuğunuzda ishal varsa ya da kusuyorsa, derece koyarak ateşine bakın. Çocuğun ateşi varsa, sünger banyosuyla ateşi düşürmeye çalışın.

2) Biberonla beslediğiniz bebeğiniz sütten kesilmişse, derhal sütlü besinleri durdurun ve altı saat süreyle ona biberon veya bardaktan ya da kaşıkla kaynayıp ılık hale getirilmiş su verin. Altı saat sonra ishal veya kusma kesilmemişse, derhal doktora başvurun.

3) Çocuğunuza az miktarlarda da olsa sık sık sıvı şeyler içirin. Süt veya sulandırılmamış meyve suları vermeyin.

4) Çocuğunuzu sütten kesip, katı besini tercih ettiği sıvı maddenin her yarım litresine 2.5 ml (1/2 çay kaşığı) tuz ve 20 ml (4 çay kaşığı) glikoz katın. Basit bir kılavuz olarak, çocuğunuzun kusma veya ishalin ilk 24 saatinde kendi vücut ağırlığının beher kilosu için en az 200 ml. likit madde içmiş olması gerekir. Çocuğunuzun içeceğine kattığınız glikoz ona enerji verir. Tuz ise susuz kalma haline katkıda bulunacağından az miktarlarda verilmek kaydı ile çok gereklidir.

Advertisement

5) Doktor tarafından önerilmediği müddetçe ishal ve kusma halleri için çocuğunuza ilaç vermeyin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun altı saat süreden fazla ishali varsa, kusuyorsa, ya da içtiği sıvıları tutamıyorsa, derhal doktora başvurun.

Doktor ne yapacaktır?

• Doktor çocuğunuzun içeceklerine katacağınız birtoz önerecektir. Bu toz kayba uğrayan gerekli mineralleri sağlar. Ciddi vakalarda çocuğunuz hastaneye yatırılıp, gerekli sıvılar damardan verilebilir.

• Doktor bebeğinizin mama formülünü değiştirip içine şeker olmayanını uygulamanızı önerebilir. Bebeğinizin sütteki şekere alerjisi olabilir.

Yardımcı olmak İçin siz ne yapabilirsiniz?

• Çocuğunuzun idrarının rengini kontrol edin. İdrarı berraklaşır ve düzgünleşirse, bu vücudun sıvı seviyesinin normale dönmeye başladığını gösteren iyi bir işarettir.

• Hastalık tamamen iyileştiğinde, bebeğinize sütlü besinleri alıştırarak yeniden verin. Bebeğinizin normal sütlü mamasına üç misli su katın. Bu su miktarını iki-üç gün içinde yavaş yavaş azaltarak normal su oranına indirin.

• Çocuğunuzu sütten kesip katı besinlere alıştırıyorsanız, sıvı madde oranını artırmayı unutmayın. Meme ve süt mamalarının su oranı çok yüksektir ve katı besin maddelerine geçildiğinde çocuğunuzun vücut sıvı oranı farkedilmeden azalabilir.

Advertisement


Leave A Reply