Çocuklarda Yaz İshali Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

0
Advertisement

Yazın çocuklarda oluşan ishalin nedenleri ve alınması gereken önlemler nelerdir? Yaz ishali tedavisi ve hakkında bilgi.

Çocuklarda Yaz İshali Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Çocuklarda Yaz İshali; Kış aylarında sık sık rastlanan soğuk algınlıklarından mütevellit zatüreler ve gripler nasıl tehlikeli neticeler yaratırsa, yaz aylarında da barsak hastalıkları bebekler ve yeni yetişen çocuklar için çok tehlikelidir. Bazı devamlı ishallerden de kötü neticeler doğabilir. Hele gelişi güzel beslenmiş ve dolayısıyla yağ bağlamış fazla şişmanlamış bebekler için bu tip ,ishaller, zaman zaman öldürücü tesirler yapmaktadır. Bu bakımdan anneler, bebeklerinin beslenmelerini tıbbi esaslara göre tanzim etmeli ve günün birinde gelebilecek her hangi bir hastalığı karşılayacak mukavemeti onlara verecek gıdalara, rağbet etmelidirler.

Oldukça vahim neticeler yaratan susuz kalma, bir çok ailelerde çocuğa yeterli derecede su verilmemesinden doğduğu fikri yerleşmiştir. Normal beslenen bebekler zaten içtiği süt ve meyva suları ile vücuduna yeterli gelecek kadar suyu alabilir. Susuz kalma ancak büyük ishaller ve kusmalar neticesinde meydana gelir. Neticede de bebek kendini kaybederek bayılır.

Kusma bazen birden bire olur.

İlk önce yenilen gıdalar çıkar. Sonra mide ifrazatı ve safra çıkarma kısmı başlar. İshal başladığı zaman, kusma da bir azalma göze çarpar. Hatta zaman zaman tamamen bile kesilebilir. Dışkı fışkırır gibi çıkar. Sulu, köpüklü ve yeşil renktedir. Sonraları sümüklü ve kanlı bir hale dönebilir. Çok defa ekşi kokuludur. Ve içinde bulunan maddelerin tesiri ile, bebeğin apış arasındaki derileri yararak tahriş edebilir. Çocuk kakasını yaparken şiddetli bir sancı duyar. Karnını içeriye çektiği için bacaklarını vücuduna doğru kıvırmasından belli olur.

Çocuklarda Yaz İshali Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Advertisement

Hastalık ilerledikçe duyarlığı azaldığı için ağrıları hissetmez olur. Ve bu devrede süratli bir tarzda kilo kaybı olur. Bu hal gereken tedavi yapılmadığı takdirde daha da vahimdir ve ikinci safha başlar: Gözler genel olarak derine kaçar. Burun adeta sivrilerek, yüzü kara sarı bir renk bağlar. Dudakları kırmızı ve kurudur. Karın bombeliği çökerek nabız sayısı artar. Genellikle dalgın vaziyette yatar.

Bebek fazla ışıktan rahatsız olur ve dokununca ağlamaya başlar. Tedavi edilmezse, iki gün kadar devam eden bu devreden sonra, uyuklama safhası tabir edilen üçüncü safha gelir ki, bebek bu devrede iyice dalgınlaşır. Boğazı kuruduğu için sesi de kısılır. Teneffüs bozulur, ara sıra içini çeker ve uzun bir süre nefes alamaz. Yüz ifadesi genel olarak çok ifadesizleşir. Bu hale gelmiş bir bebek artık hiç beslenemez, ne verilirse çıkarır. Vücudu iyice soğur. Bundan sonra gelen devre koma devresidir. Kol ve bacaklar gücünü tamamen kaybederler. Hiç bir hareket olmaz. Göz bebekleri bulanık bakar. Ve neticede maalesef yavrunun hayatını kaybetmesi tehlikesi ile karşılaşılır.

İshalin oluş sebepleri oldukça çeşitlidir.

Bunların başında sık sık ve zamansız beslenme gelir. Normal olarak süt mideyi 2 – 2,30 saatte terk eder. Ama bu süre bitmeden bebek tekrar emzirilecek olursa, yeni gelen süt, midede duran sütle karışarak ekşir. Bu süt genel olarak bebek tarafından kusulmak sureti ile dışarı atılır. Bu hal devam edecek olursa, bağırsaklara geçen ekşimiş karışım, orada da mikropların yerleşmesine sebebiyet verdiği için, ishal hali baş gösterir. Anneler sütlerinin azlığından dolayı endişeye kapılır veya fazla şefkatten dolayıda yavrularını emzikle beslemek yolunu gidecek olurlarsa, bu yavrular şefkatin kurbanı olurlar. Beslenme bahsinde anlattığımız şekilde normal beslenen yavrular için bu tip bir tehlike olamaz.

Bazı zamanlarda ise memeden ani kesiş, ishale sebebiyet vermektedir. Bunun için bebeği diğer gıdalara yavaş yavaş alıştırıp, ondan sonra memeyi tamamen kesmelidir. Hiç bir hastalığı olmayan çocuklar, sıcak yaz ayları başlamadan tercihen memeden kesilirlerse iyi olur. Unlu gıdalarla takviyesiz olarak beslenme de, ishalle neticelenen kötü sonuçlar yaratır.

Çocuklarda Yaz İshali Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavide ilk önce bağırsakları dinlendirip, ona zarar veren maddelerden kurtarmak lazımdır. Bunun için bir rejim tatbik etmek gerekir. İlk devirler azar azar çay verilmelidir. Bu arada ana sütü dahil, bütün diğer gıdaların kesilmiş olması lazımdır. Çaydan sonra yağsız gıda olarak pirinç suyu verilir. Buna ilave olarak daha sonra, yağından iyice tecrid edilmiş ayran içirilir. Günlük miktar ortalama olarak 150 gram olmalıdır. Meyve suyu olarak ekşi elma tercih edilmelidir. Ancak çocuğun kakası düzeldikten sonra, sütlü gıdaya geçmek mümkündür.

Advertisement


Leave A Reply