Çocuklarda Zatürre Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Çocuklarda zatürre nasıl anlaşılır, nedenleri ve belirtileri nelerdir? Zatürre durumunda ne yapılmalıdır, tedavisi hakkında bilgi.

cocuklarda-zaturre

Çocuklarda Zatürre

Zatürre akciğerlerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Virütik veya mikrobik iltihaplanmalardan ya da solunum sırasında ciğere kaçan yabancı bir maddeden kaynaklanabilir. Küçük çocuklardaki zatürrenin nedeni genelde grip gibi yukarı solunum sistemindeki iltihaplanmaların ciğerlere bulaşması sonucu oluşur. Bazı hallerde bronşiti takip eder. Buna bronkopünomo’ni denir. Astım, kistik fibroz, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklar bronkopünomoniye neden olabilirler.

Bazı çocuklarda, akciğerin bir veya birden fazla lobunun etkilenmesi sonucu lober pünomoni olur. Bu tür zatürreler hiçbir yerden mikrop almamışlardır ve hiç beklenmedik bir zamanda ortaya çıkabilirler. Tüm zatürre tiplerinin ortak belirtisi nefes alma güçlüğüdür; bronkopünominin göstergesi mevcut hastalığın artması ve ateşin yükselmesidir.

Ne kadar önemlidir?

Zatürre daima önemsenmesi gereken bir hastalıktır.

Muhtemel belirtiler

  • • Solunum güçlüğü, burun delikleri çok açılır, her nefeste göğüs fazla alçalır ve homurtulu sesler çıkar.
  • • Kuru öksürük.
  • • 39 dereceyi bulan yüksek ateş.
  • • Derin nefes aldıkça göğüste ağrılar.

İlk olarak ne yapmalısınız?

  1. Çocuğun üst solunum sisteminde iltihaplanma veya bundan kaynaklanan bir rahatsızlığı varsa ve durumu iyiye gideceğine kötüleşiyorsa, kuru öksürüğü ve solunum güçlüğü olup olmadığını inceleyin.
  2. Çocuğunuzun ateşi olup olmadığına bakın. Ateşi yüksekse ılık sünger kompresi uygulayarak ateşi düşürmeye çalışın.
  3. Vücuttaki aşırı su kaybını önlemek için çocuğa sık sık sıvı gıdalar verin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuzun durumu kötüleşiyorsa ve solunum güçlüğü çekiyorsa derhal doktora başvurun. Çocuktaki bir solunum zorluğu tıbbi müdahale gerektirebilir.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

  • • Doktor, çocuğu muayene eder, gerekirse antibiyotik tavsiye edebilir. Doktor zatürreden şüphelenirse çocuğunuzu bir hastaneye götürmenizi, röntgen çekilmesini veya gerekirse oksijen verilmesini tavsiye edebilir.
  • • Çocuk evde tedavi edilecekse doktor neler yapacağınızı size anlatacaktır.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

  • • Çocuğu yüksek yastıklara yatırın, nefes alması kolaylaşsın.
  • • Odayı ılık tutun, sık sık havalandırın. Oda hiçbir zaman sıcak ve havasız kalmamalıdır.
  • • Çocuğunuza sık sık sıvı gıdalar verin. Karnı acıktığı zaman yoğurt, çorba, meyve gibi kolay hazmedilir gıdalar alsın.
  • • Elini, yüzünü yıkamak için banyoya gidecek hali olmayabilir. Çocuğu yatakta sabunlu bir bezle temizleyebilirsiniz.
hasta cocuk

Kaynak: pexels.com

Kaynak 2

Zatürre; akciğer dokusunun çeşitli etkenlere bağlı olarak iltihaplanması.

Nedenleri

Hastalığı oluşturan etkenler üç grupta toplanabilir: Canlı hastalık etkenleri, fiziksel etkenler, kimyasal etkenler. Canlı etkenler arasında virüsler, parazitler, mantarlar vb; fiziksel etmenler arasında tozlar, yabancı cisimler, zararlı ışınlar vb; kimyasal etkenler arasında ise lipidler, klor, azotoksit buharı ve üremi sırasında ortaya çıkan bazı zehirli maddeler gösterilebilir. Zatürreede akciğer dokusunun iltihaplanması başlıca iki yerde görülür. İltihap olayı ve iltihaba katılan öğeler ya alveollerin (hava kesecikleri) içini dolduracak biçimde ya da alveol duvarlarını ve bronş duvarlarını istila edecek biçimde gelişir. Birincisine alveoler tipi zatürree, ikincisine de interstisiel tip zatürre adı verilir. Bakterilerin etkisiyle oluşan zatürre genellikle laveoler tipte, virüslerin etkisiyle oluşan zatürre ise interstisiel tiptedir. Akciğerdeki iltihap alanları odaksal nitelikte olabileceği gibi, bir akciğer lobunun tümünü de kaplayabilir. Zatürree genellikle sağ akciğerin alt ya da orta lobunu ya da sol akciğerin alt lobunda gelişir. Gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde zatürreye yol açan başlıca etken pnömokok mikroplarıdır. Hemofilus influenza özellikle çocuklarda tehlike oluşturur. Alkoliklerde, şeker hastalarında ve yaşlılarda ise Friedlander basilinin yol açtığı zatürreye daha çok rastlanır. Kısaca zatürrenin en sık rastlanan nedeni virüslerdir.

Belirtileri

Vücudun zayıf düşmesi, üst solunum yolları enfeksiyonları, alkolizm ve özellikle yaşlıların uzun süre yatalak kalmaları gibi etkenler zatürreeye yol açar. Bu nedenlerin ardından üşüme duyusuyla birlikte titreme ortaya çıkar. Ateş 40.5°C’a kadar çıkabilir. Öksürük, balgam çıkarma, hasta olan akciğerin yanında, yan ağrısı adı verilen bir ağrı, bol hava isteği, morarma başlıca belirtilerdir. Halsizlik bu belirtileri izler.

Tedavisi

Antibiyotiklerin bulunmasından sonra zatürrenin tedavisi çok kolaylaşmıştır. Antibiyotiklerin bulunmasından önce zatürreden ölüm oranı yüksekken, günümüzde bu oran çok düşük düzeye inmiştir. Bakteri kökenli zatürrelerde penisilin grubu antibiyotikler kullanılır. Virüs kökenli zatürrelerde ise daha çok virüsün belirlenmesine göre tedavi uygulanır. Mantar kökenli zatürrelerde çeşitli mantar ilaçlarıyla tedavi yapılır. Ağır olmayan vakalarda tedavi hekim denetiminde evde yapılır. Ağır vakalarda hastane bakımı gereklidir. Solunum ileri derecede bozulup ciddi bir morarmaya giren hastaların oksijen tedavisine alınmaları gerekir.

Advertisement


Leave A Reply