Çocukların Kusma Sebepleri, Ne İyi Gelir? Çocuklarda Kusmada Yapılacaklar

0
Advertisement

Çocukların kusma nedenleri nelerdir? Çocukların kusmasına ne iyi gelir, ne kadar önemlidir, neler yapılabilir, hakkında bilgi.

kusma

Çocuklarda Kusma

Midedekilerin ağızdan şiddetle dışarı boşaltılmasıdır. Mamadan veya memeden sonra bebeğin ağzından bir miktar pıhtılaşmış süt gelebilir ama bu, kusmayla karıştırılmamalıdır. Kusma, çeşitli nedenlere bağlı olabilir ama vakaların büyük bir bölümünde önceden pek hafif bir uyarı vardır, daha sonra çocuk tek bir defa kusar ve bundan sonra da rahatlar. Bunun yanı sıra kusma pilorstenozu (darlığı) gibi özel bazı mide hastalıklarının veya; kulak enfeksiyonu gibi bazı belirli enfeksiyonların bir belirtisi de olabilir. Çok zaman ateş yükselmesine eşlik eder ve soğuk algınlığı bile, burundaki fazla salgıların yutulması sonucu mideyi tahriş etmesine bağlı olarak kusmalara yol açabilir. Çocuğunuz kötü kötü öksürüyorsa, az önce yediklerini kusarak çıkarabilir. Apandisit, menenjit, migren (yarım baş ağrısı), besin zehirlenmesi ve vasıta tutması; diğer kusma nedenlerindendir: Bazı çocuklar heyecanlandıklarında ya da ilgi beklediklerinde kusar ama bu daha çok, bebeklerde görülür.

Bebeklerde Kusma

Bebekte kusmalar bazen doğumdan hemen sonra, bazen de iki veya üçüncü haftalarda görülür. Zamanla midenin genişlemesi sonucu olarak kusma, eforsuz olarak ağzın iki yanından çıkar. Bunlarda safraya katiyen rastlanmaz. Bazı hallerde kan görülebilir, fakat ağrı yoktur. Ve kusma esnasında iştah kaybolmaz. Midesi boşalan bebek hemen mama ister. Devamlı kusmalarda su kaybı ve dolayısıyla kilo kaybı olur, yüz solar kaşlar çatılır, yanak kemikleri barizleşir, göbeğin üst tarafında şişkinlik, alt tarafında ise bir zayıflık olur. Bazı bebeklerde tümör olduğu için kusmalar olur ki bunu dikkatli bir doktor muayenesinden sonra meydana çıkartmak mümkündür. Tümörden mütevellit kusmalarda tedavi, ancak ameliyatla mümkündür.

Ayrıca fazla yağlı gıdalar, çiğ sütler, midenin boşalmasını geciktirir. Tahrişlere yol açar. Keza ham meyveler de kusmalara sebebiyet verir. Bazen psikolojik mide boşalmalarına da rastlamak kabildir. Çevredeki ahenksizlik çocukla anne baba arasındaki bağıntıların şefkatsiz ve haşin olması, daha ilerdeki çağlarda mesela okula geç kalma korkusu, heyecan, yorgunluk, tiksinti bu tip kusmaları tevlit eder. Bazı duyu bozuklukları, arabada veya sallanan bir vapurda fazla kalma, fazla öksürme, bazı burun damlaları da kusma yapabilir.

Kusmalar genel olarak küçük çocukluk devresinde başlar. Her çağda vücudun dengesini bozduğu için, yapılan teşhise göre tedavisi şarttır. Süt çocuklarında fazla hava yutmadan meydana gelen kusmalarda, gazları izale edici tesirleri bakımından doktor tavsiyesi ile gaz giderici etkisi olan çaylar kullanılabilir.

Advertisement

Ne kadar önemlidir?

Kusma, her zaman için önemli bir sağlık sorunudur. Çünkü, özellikle bebeklerde veya küçük çocuklarda olmak üzere hızla su kaybına yol açabilir.

İlk olarak ne yapmalısınız?

  1. Çocuğunuzu yatırın ve içerisine kolayca kusabileceği bir kabı, yakınına yerleştirin,
  2. Kendisine sık sık ve azar azar (her 10-15 dakikada bir) sıvı verin. Bunun, içerisine bir tutam tuz ve bir çay kaşığı dolusu şeker ilave edilmiş soğuk su olması tercih edilir.
  3. Ateşi olup olmadığına bakın
  4. Yüzünü serin, nemli bir bezle sık sık silerek onu rahatlatmaya çalışın.
  5. Ağzındaki kötü tadı almak için dişlerini fırçalamasını tavsiye edin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğunuz altı saatlik bir süre içerisinde devamlı kustuysa; kusmalara ishal veya 38 derecenin üzerinde ateş eşlik ediyorsa; ya da kusmayla birlikte kulak ağrısı gibi başka bir endişe verici belirti varsa, hemen doktora başvurmalısınız.

Eşlik eden belirtiler

  • 1-Her mama yiyişinden veya meme emişinden sonra bebeğinizin ağzından bir miktar süt geliyor ama diğer bakımlardan bir sorun yok, bebek gelişiyor.
  • 2-Bebeğiniz henüz on haftalık bile olmadı ve meme ya da mama sırasında veya sonrasında birkaç defa kustu
  • 3-Bebeğiniz acıkmış görünüyor ama meme ya da mama sırasında veya hemen sonrasında kusuyor
  • 4-Bebeğinizin burnu tıkalı veya akıyor, zor soluk alıp veriyor veya öksürüyor
  • 5-Bebeğiniz iyi durumda gözükmüyor, sık sık ve sulu kaka yapıyor
  • 6-Çocuğunuz iyi durumda gözükmüyor; cildi kırmızı ve sıcak
  • 7-Seyahat sırasında çocuğunuzun rengi soluyor, kendisi sessiz sedasız bir kenarda oturuyor ve midesinin bulandığından söz ediyor.
  • 8-Çocuğunuz alnında veya başının bir tarafında şiddetli ağrıdan şikâyetçi
  • 9-Çocuğunuz göbeğinin çevresinde ve sağ kasığına doğru ağrı hissettiğinden şikayetçi.
  • 10-Çocuğunuzun şiddetli ağrısı var, dışkısında mukus veya kan gözüküyor.
  • 11-Çocuğunuz boynunu öne doğru eğerken ağrıdan şikâyetçi, parlak ışıktan kaçıyor.

Sık rastlanan nedenleri

  • 1-Bu normal ve zararsızdır
  • 2-Bebeğinizde pilor stenozu (darlığı) olabilir.
  • 3-bunun nedeni, çocuk henüz çiğnemeye başlamadan verilen katı besinlerdir. Bebeğiniz altı veya yedi aylık olana kadar kendisine sıvı veya püre verin.
  • 4-Soğuk algınlığı, kusmalara neden olabilir. Öksürük de aynı şekilde kusmalara yol açabilmektedir.
  • 5-HEMEN DOKTORA BAŞVURUN. Bebeğinizde gastroenterit bulunabilir. Daha büyük çocuklarda besin zehirlenmesi olabilir.
  • 6-Enfeksiyon söz konusu olabilir.
  • 7-Vasıta tutması, bu durumu açıklayacak en akla yakın nedendir.
  • 8-Migren olabilir
  • 9-HEMEN DOKTORA BAŞVURUN. Çocuğunuzda apandisit bulunabilir.
  • 10-HEMEN DOKTORA BAŞVURUN. Bağırsak tıkanıklığı olabilir.
  • 11-HEMEN DOKTORA BAŞVURUN. Menenjit olabilir.


Leave A Reply