Çölleşmeyi Önlemek için Neler Yapabiliriz? Bireysel ve Kurumsal Çözümler

0
Advertisement

Çölleşme neden meydana gelir, önlemek için neler yapmalıyız? Çölleşmeyi önleyecek bireysel ve toplu çözümler nelerdir?

Çölleşmeyi Önlemek için Neler Yapabiliriz?

Çölleşme kısaca ormansızlaşma anlamına geliyor. Gezegenimizin, orman örtüsünün yaklaşık yarısını kaybettiği düşünülüyor. Dünyada her yıl Panama büyüklüğünde bir alan çölleşiyor. Oysa ormanların varlığı tüm canlılar için gerekli. Ormanlar sadece karbondioksiti absorbe etmekte değil, aynı zamanda biyolojik olarak farklı ekosistemlere de ev sahipliği yapıyorlar. Çölleşme, diğer birçok türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması anlamına geliyor.

çölleşme

Kaynak: pixabay.com

Peki Neler Yapılabilir?

Bireysel Olarak Yapabileceklerimiz;

  • Bir ağaç dikin, ağaç dikme ile ilgili çalışmalarda gönüllü olun.
  • Kağıt israfından kaçının.
  • Geri dönüşüm yapın ve geri dönüşümlü ürünler satın alın.
  • Orman ve orman ürünlerde Orman Yönetim Konseyi (FSC) sertifikasyonu arayın.
  • Vejetaryen yemekleri mümkün olduğunca sık yiyin.

Kurumsal Çözümler

Şirketler, kağıt israfını en aza indirip, geri dönüşüm yaparak çölleşmenin önlenmesine katkı sağlayabilirler. Geri dönüşümlü kağıt konusunda yardım alınabilecek kurumlar vardır. Örneğin, Orman Yönetim Konseyi geri dönüşümlü kağıt hamuru, kağıt ve elyaftan üretilen ürünler için tüketicilerin en fazla orman dostu ürünleri bulmalarına yardımcı olacak bağımsız bir sertifika sunmaktadır. Greenpeace gibi gruplardan da aynı şekilde ormanlara zarar verecek üretimleri engellemek için çalışıyorlar. Aynı şekilde ormanlık arazilerin imara açılması engellenmeli, yasa dışı olmalıdır. Yasa ihlalleri ciddi şekilde cezalandırılmalıdır.

Ağaçlandırma

Başka bir çözüm, zaten kayıp olanları kazanmak için daha fazla ağaç dikmektir. Ülkeler yeniden ormanlamaya istekli olmalarına göre farklılık göstermektedir, ancak bazıları başarıya ulaşmıştır. Örneğin Çin’de, vatandaşlar yılda üç ağaç dikmelidir. Nitekim, 2009 yılında sadece 5.9 milyon hektar orman eklediler. Ağaçlandırma çalışmalarına katılmalıyız.

Çöl İle İlgili Kısa Bilgi

çöl

Kaynak: pixabay.com

Çöl

Çöller, diğer bölgelere göre; daha az hayvanın ve bitkinin yaşadığı kuru toprak alanlardır. Çöllerin büyük bölümü sıcaktır, çok az yağış alır ve kumlu ya da kayalıklıdır.

Advertisement

Dünya toprak yüzeyinin beşte birinden daha fazlası, çöl olarak bilinen kuru alanlardır. Çöllerin çoğunluğu, her yıl 250 mm.den daha az yağış alır. Diğerleri daha fazla yağış alır, ancak; ya yüksek sıcaklık ve rüzgar nedeniyle buharlaşır ya da kavrulan toprakta kaybolup gider. Dünyanın en kurak yeri Şili’deki Atacama Çölü’dür. Bu çölün bazı yerleri, her yıl 0.1 mm.den daha az yağış alır.

ÇÖLLER NERELERDE OLUŞUR

Kalahari ve Sahara gibi; Afrika’da yer alan çöllerin büyük bir bölümü, Cancer ve Capricorn tropik bölgelerinin (Ekvatorun 25 derece kuzey ve güneyi) arasında yer alır. Tropiklerdeki havanın çok sıcak ve kuru oluşu, yağmur bulutlarının oluşumuna uygun değildir. Orta Asya Gobi Çölü ise denizin nemli rüzgarlarına uzak oluşu nedeniyle mevcuttur. Diğer çöller, örneğin Atacama; yağmur taşıyan bulutları bloke eden yüksek dağlar arasında yer alır.

HAYATTA KALMA TAKTİKLERİ

Çöl bitkileri ve hayvanları suyun yetersizliğine uyum sağlayacak metodlar geliştirmişlerdir. Bitkiler genellikle uzundur ve kökleri neme ulaşmaya olanak sağlayacak şekilde yayılmıştır. Çoğunu dikenleri ya da buharlaşma yüzünden oluşacak su kaybını azaltmak için tomarlaşan ya da kolayca şekil alabilen küçük yaprakları vardır. Diğer bitkiler yaşamların büyük bölümünü tohum olarak geçirirler ve sadece yağmur yağdığında büyürler. Çöl hayvanları gündüz sıcağında saklanırlar ve geceleri ortaya çıkarlar. Develer su içmeden birkaç gün yürüyebilir.

SU ÇUKURLARI

Vahalar, çölde bulunan, bereketli toprak çukurlardır. Bir akifer ya da yer altı suyunun yüzeye çıktığı yerlerde oluşurlar. Buralarda palmiye gibi ağaçlar yetişir, hayvanlar ve insanlar toplanır.

BÜYÜYEN ÇÖLLER

Çöl alanları genişlemektedir. Bunun nedeni; iklimin daha da kuraklaşması ya da civardaki toprakların aşırı otlamaya maruz kalışıdır.

Advertisement


Leave A Reply