Cunda Adası Gezi Rehberi, Nasıl Gidilir? Ne Yenir? Adaları ve Kiliseleri

0
Advertisement

Cunda ya da nam-ı diğer Alibey Adası. Ayvalık’ın inci gibi bir beldesi. Yaz ve kış aylarında şehirden kaçıp sığınmak için ideal bir yer. Tarihi dokusu, kültür zenginliği ve muhteşem deniz ürünleriyle şirin ve küçük bir ada.

Türkiye’nin ahtapot çiftliği olarak bilinen Cunda’nın arka tarafında el değmemiş bir doğa bulunuyor. Batı yakası ormanlık. Doğu tarafı ise zeytinlik. Sağıyla, soluyla işte Cunda…

Cunda Adası

Tarihi

Cunda isminin geldiği düşünülen farklı kaynaklar var, ancak bunların içinde en sağlam düşünce Piri Reis’in Kitab-ı Bahriya’sı olsa gerek. Bu eserde adı geçen Yund Adaları’nın zamanla isim değiştirerek Cunda olduğu tahmin ediliyor. Adanın diğer ismi Alibey ise, düşmanlara karşı ilk kurşunu attıran komutan Ali Çetinkaya adına koyulmuş. Her iki isimde sıkça kullanılıyor.

1944 yılındaki depreme kadar adada yaklaşık 10 bin kişi yaşıyormuş, ancak 1944 depreminden sonra yıkılan binalar ve diğer hasarlar sonucunda bugün adada sadece 2 bin kişilik bir nüfus var. Geçmişte 4 ilkokul, 1 kız okulu ve 1 öksüzler yurdunu barındıran adada bugün sadece bir ilkokul ve bir yuva bulunuyor. Adanın kuzey ucundaki iki köyün ortak isimi Patrica olarak geçiyor. Adanın etrafını kaplayan çirkin siteleri görmezden gelip, köylerin tadını çıkarmaya bakın.

Cunda aslında bir adalar grubunun içinde yer alıyor. Diğer adaları görmek isterseniz düzenlenen tekne turlarına katılabilirsiniz. Bu adalar takımında bütün adaları şöyle sıralanıyor:

Advertisement

– Çıplak – Kılavuz – Cunda – Çiçek – Yumurta – Taşlı – Hasır – Kayabaşı – Güneş – Yelken – Dolap – Kız – Yuvarlak – Yalnız – Kutu – Poyraz – Kamış – Küçük Maden – Balık

Cunda Adası

Adanın Kiliseleri ve Manastırları

Cunda adası tarihin farklı dönemlerinden izler taşıyan kiliselere ve manastırlara ev sahipliği yapıyor. Bunların bir kısmının bugün sadece kalıntılarını görmek mümkün.

Kiliseler:

  • Taksihiyaris Kilisesi
  • Aya Triyada
  • Ayos Dimitriyos
  • Panaya Kilisesi
  • Ayos Pandeleymonas
  • Ayos Nikolaos
  • Ayos Yannis

Manastırlar:

  • Çamlı Manastır (Taksiyarhis Ta Çamya)
  •  Koruyan Meryem (Leka Panaya)
  • Ayışığı Manastırı (Aydimitri Ta Selina)
  • Ayos Apostlos Manastırı
  • Tavuk Adası Manastırı (Ay Yoannu Tou)
  • Güvercin adası Manastırı (Ay Yorgi)
  • Profit İliya Manastırı (İlyas Peygamber)
  • Kızlar Manastırı (Evan Gelistria)
Ulaşım

İstanbul üzerinden Ayvalık’a gitmenin iki yolu bulunuyor. En kısa yol Çanakkale üzerinden Ege kıyı şeridini takip edip Ayvalık’a, oradan da Cunda Adası’na ulaşabilirsiniz. İsterseniz Bandırma feribotunu kullanarak Balıkesir üzerinden de ulaşmanız mümkün.

Advertisement

Cunda Adası Ayvalık’ın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi. Bu nedenle yaz aylarında saat başlarında karşılıklı motor seferleri yapılıyor. Ayrıca eski köprüden geçerek karadan ulaşan belediye otobüslerine binebilirsiniz. Sözünü ettiğimiz bu 54 metrelik köprü, Türkiye’nin ilk Boğaz Köprüsü olarak geçiyor.

Yeme-İçme

Söz konusu Ayvalık ve Cunda Adası olunca elbetteki yemek için ilk akla gelen balık oluyor. Yılın bütün mevsimlerinde taze balık yemek mümkün. Özellikle ahtapotun bolluğuyla bilinen adada, deniz mahsüllerinin her türlüsünün en lezzetlilerini bulacaksınız. Kalamar dolması ve enginarlı karidesi mutlaka denemelisiniz. Ayrıca Ege Bölgesi’nin lezzetli zeytinyağlı yemeklerini balık öncesinde tadabilirsiniz. Tatlı olarak ise Ayvalık bölgesinin meşhur, yöresel peynir tatlısı olan höşmerimi tavsiye ediyoruz. Adadan dönerken yanınıza Ayvalık zeytini ve zeytinyağını almayı unutmayın.

Konaklama

Cunda Adası’nda konaklama için işletilen yerlerin çoğu evden bozma pansiyonlar. Eski taş Rum evleri restore edilerek otele ya da pansiyona dönüştürülmüş.


Leave A Reply