Daktilo Nedir? Daktilonun Tarihi ve Tarihsel Gelişimi Nasıl Olmuştur?

2
Advertisement

Daktilo nedir? Daktilonun tarihçesi nasıldır? Daktilonun özellikleri, icadı, bulunuşu, tarihçesi ve gelişimi hakkında bilgi.

Daktilo; yazı yazmak için kullanılan, her harfin bir tuş aracılığıyla kâğıda basılmasını sağlayan makinedir. Daktilo birtakım temel parçalardan oluşur: Bir klavye (çeşitli harflerin basılması ya da makinenin çeşitli işlevleriyle ilgili tuşlar kümesi), üzerinde kâğıt sarılan kauçuk bir silindir taşıyan hareketli şaryo, madeni çubuklar, bir mürekkep şeridi ve makinenin çalışmasını sağlayan öteki mekanizmalar.

Daktilo

Daktiloyu kullanan kişi bir tuşa dokunduğu zaman ilgili madeni çubuk hareket eder ve mürekkep şeridine çarparak üzerinde taşıdığı karakterin kâğıt üzerine basılmasını sağlar. Bir harfin basımından sonra şaryo kendiliğinden yatay bir biçimde hareket eder. Bir satır bittiğinde bir çınlama sesi makineyi kullanana şaryoyu yeni bir satırın yazım için başlangıç durumuna getirmesini anımsatır. Bu tip araçlarda yazının koyuluğu, harflerin boyutları ve tuşlara vuruş hızına bağlı olduğundan aynı koyulukta bir yazı elde etmek olanaksızdır. Ancak birçok modern daktiloda bu sorun yoktur.

Daktilo Şeridi

Daktilo Şeridi

Daktilonun Tarihi:

19. yüzyılın başlarında birkaç daktilo denemesi yapıldıysa da ilk daktiloyu 1868’de ABD’li Cristopehr L. Sholes yapmayı başardı. Bu buluşun en büyük özelliği, basılacak harflerin metal çubukların ucunda bulunmasıydı. 1872’de dünyaca ünlü Remington firması aracın seri üretimini üzerine aldı. Böylece 1874’te Sholes’in buluşu, Remington 1 adıyla satışa çıkarıldı. Aracın en önemli iki dezavantajı yalnızca büyük harf yazabilmesi ve daktilo yazan kişinin yazdığını görememesiydi.

1878’de küçük harf de yazabilen Remington 2 adlı daktilo piyasaya sunuldu. 1890’a doğru, daktiloyu kullanan kişinin yazdığını görmesine olanak sağlayan daktilolar geliştirildi. Bu tarihten sonra daktilo üretimine öbür firmalar da katıldı ve çalışma düzenleri günümüzdeki daktilolara benzeyen daktilolar üretildi. Elektrikli daktiloların ilk tasarımcısıyla Thomas Alva Edison‘dur. 1872’de Edison metal çubukları elektromıknatıslar aracılığıyla çalışan bir daktilo yapmayı başardı. Ancak aracın hacmi ve ağırlığı önemli ölçüde arttığı için pratik olmaktan uzaktı. Bu nedenle Edison’un buluşu bir süre için bir kenara bırakıldı. 20. yüzyılın başlarından elektrikle çalışan birçok daktilo prototipi üretildi.

Advertisement

Bunların arasında en ilginçleri ABD’li James F. Smakher’in daktilosu (1914), 1930’da Woodstock typewriter ve 1932’de International Business Machine (IBM) firmalarınca üretilen daktilolardır. Bununla birlikte bu araçlar İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar iş adamlarının ilgisini çekmedi. 1947′ de Underwood ve 1948’de Remington firmalarının ürettikleri elektrikli daktilolar günümüzde kullanılan daktilolara oldukça benzer.

Daktilo

Daha sonraları geliştirilmiş olan daktilolarda, yazı yazılırken aynı anda metnin manyetik banda ya da kartlara yazılmasını sağlayan bir aygıt bulunur. Kayıt kartları ya da manyetik bantlar daha sonra metnin yeniden kendiliğinden yazılmasını sağlarlar.

Öte yandan daktilo klavyesi, günümüzdeki tüm bilgisayarların klavyelerine temel olmuştur. Daktilonun günümüzde pek kullanım yeri kalmamıştır ancak yine de daktilo meraklılarının hala olduğunu söylemek gerekir. Eskişehir ilinde bir de daktilo müzesi yer almaktadır.


2 yorum

Leave A Reply