Damla Hastalığı (Gut) Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Damla hastalığı nasıl bir hastalıktır? Damla (Gut) hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

eklem

Kaynak: pixabay.com

Damla Hastalığı (Gut)

Damla Hastalığı (Gut); Nikris, gut gibi iki ayrı ad daha verilen bu hastalığın neden ileri geldiğini bugünkü hekimlik de kesin olarak anlayamamıştır. Damla hastalığı ürik asidin (idrar asidinin) böbreklerden çıkarılmasında meydana gelen bir bozukluktur. Vücudun oynak eklem yerlerinde çeşitli kötü durumlara yol açar. Böbrekte süzme işi aksayınca kanda ürik miktarı yükselir. Oynaklarda, oynak çevresinde, derialtı dokularında, bazen de böbrekte ürat kristalleri toplanır. Bunlar şiddetli, nöbet nöbet gelen ağrılar doğurur.

Damla hastalığı oldukça seyrek görülen bir hastalıktır. Hastaların %95’i erkektir. Daha çok 45’ten yukarı yaşlarda ortaya çıkar. Genel olarak, bu hastalığa yakalananlar iyi bir hayat seviyesinde bulunan, boğazına düşkün kimselerdir. Azotlu yiyeceklerin birçoğunda pürin denilen bir madde vardır ki, besinlerin vücuttaki değişmesi sırasında ürik asit haline gelir, böbreklerde süzülerek dışarı atılır. İşte, sebebi bilinemeyen bir bozukluk üzerine pürin dışarı atılamazsa damla hastalığı ortaya çıkar. Et, karaciğer, böbrek, beyin, pastırma, dil, sazan balığı, ördek, kaz eti, kuzu ciğeri, av etleri, ıstakoz, mantar, deniz hayvanları gibi yiyeceklerde bol miktarda pürin bulunduğundan bu gibi besinleri fazla yiyenlerde damla hastalığı çok görülür.

Belirtileri

Damla hastalığı başlangıçta çok sinsi gider. İlk nöbet birdenbire ortaya çıkar. Her hangi bir oynak ekleme gelen ağrı 3-10 gün sürebilir. Ağrı nöbeti çoğunlukla gece gelir, çok şiddetlidir, hasta çarşafın ağırlığına bile dayanamaz. Hastalığa tutulan eklem şiş, hassas, derisi kırmızıdır. İkinci nöbet bir yıl içinde gelir, bazen gecikebilir, bazen de bir daha gelmez.

Tedavi

Hastalık başladıktan sonra doktor çeşitli ilâçlarla, tıbbi tedbirlerle pürin metabolizmasının yoluna sokulmasını sağlar. Hastalığa yakalanmadan önce olduğu gibi yakalandıktan sonra da dikkat edilmesi gerekli nokta yemeğin düzenlenmesidir. Hele hastalığa tutulduktan sonra pehriz, üzerinde önemle durulacak bir noktadır. Hastalar şekerli maddeleri bolca alabilirler. Protein olarak, süt, yumurta, peynir gibi besinleri yemelidirler. Pürin bakımından zengin olan et, iç organlar, deniz hayvanları, av etleri, kümes hayvanları azaltılmalı, gerekince birçokları yasak edilmelidir.

Kaynak 2

Damla Hastalığı; doğumsal metabolizma hastalığıdır. Kanda ürit asit yüksekliği, karakteristik ani eklem iltihabı atakları ve sodyum üratın deri altına toplanmasıyla kendini gösterir. Hastalığın seyri sırasında genellikle böbrek atış ve böbrek hastalıkları da gelişir.

Advertisement

İlk zamanlar hastalığın, eklemlere damla damla düşen bir zehirden olduğuna inanıldığından damla hastalığı olarak adlandırıldı. Daha çok orta ve üst toplumsal sınıflarda yaygın olan hastalığa kadınlara oranla erişkin erkeklerde daha çok rastlanır. Kulakta, dirsekte ve dizde deri altında oturan, sodyum ürattan oluşan, tofüs adlı küçük tümsekler, hastalığın belirgin bulgusudur. Eklem ve kıkırdaklarda biriken ürik asit bir süre sonra eklemlerin donmasına, eylemsiz kalmasına yol açar.

Tedavi amaçları; ani dalma atağını hızla sona erdirmek, yinelenmesini önlemek, eklemlerde ve böbrekte sodyum ürat birikiminin önüne geçerek geriye dönüşümsüz eklem ve böbrek hastalıklarının oluşmasını önlemektir.


Leave A Reply