Danaburnu Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Yapısı Beslenme Üreme Davranışı

0

Danaburnu nedir, nasıl bir hayvandır? Danaburnunun özellikleri, yapısı, çeşitleri, beslenme, üreme davranışları, yaşam döngüsü.

Danaburnu

Bitkilerin yapraklarını ve köklerini yiyip kemirdiğinden bahçecilik için çok zararlı bir böcektir. Vücudu kızıla yakın kahverengi kalın bir kabukla örtülüdür. Hayatının büyük bir kısmını toprağın altında dehlizler kazarak, rastladığı domates, biber gibi bitki köklerini keserek geçirir. Çok nadir olarak, akşamları toprak yüzüne çıkar. Çok yavaş yürür, uçuşu da ağırdır.

DANABURNU

Kaynak: pixabay.com

Düzkanatlı böceklerden olan danaburnunun yirmi kadar çeşidi vardır. Birçoğunun boyu 5-6 santimi geçer. Dünyanın hemen her yanına yayılmıştır, daha çok sıcak bölgelerde yaşar. Her ne kadar böcek kurtçuklarını da yerse de köklerini kesip kuruttuğu bitkiler pek çoktur. Bu bakımdan zararlı bir böcektir. Açtığı dehlizlerden içeri kimyasal karışımlar dökmekle öldürülür.

Yapısı

Danaburnu boyut ve görünüm bakımından farklılık gösterir, ancak çoğu bir böcek için orta büyüklüktedir, tipik olarak yetişkinler kadar 3.2 ila 3.5 cm (1.3 ve 1.4 inç) uzunluğundadır. Yeraltı yaşamına uyarlanmıştır ve silindir şeklindedirler ve ince, yoğun tüylerle kaplıdırlar. Baş, ön uzuvlar ve protoraks ağır bir şekilde sklerotine edilir, ancak karın oldukça yumuşaktır. Başta iki iplik benzeri anten ve bir çift boncuk göz bulunur. İki çift kanat karın üzerinde düz bir şekilde katlanır; türlerin çoğunda, ön kanatlar kısa ve yuvarlaktır ve arka kanatlar zar şeklindedir ve karın ucuna ulaşır veya onu aşar; ancak bazı türlerde arka kanatların boyutu küçültülür ve bu türler uçamaz. Ön bacaklar kazmak için düzleştirilmiştir, ancak arka ayaklar bir şekilde gerçek bir kriketin bacakları gibi şekillendirilmiştir; bununla birlikte, bu uzuvlar, sıçramaktan ziyade toprağı itmek için daha uygun hale gelir. Nimfler, kanatları ve cinsel organlarının olmaması dışında yetişkinlere benzer; kanat pedleri, birbirini takip eden her tüy dökümü sonrasında büyür.

Davranış

Çoğu danaburnu türünün yetişkinleri, çeviklikle olmasa da güçlü bir şekilde uçabilir, ancak erkekler bunu nadiren yapar. Dişiler tipik olarak gün batımından hemen sonra kanat alırlar ve gün batımından yaklaşık bir saat sonra yaptıkları erkeklerin çağırdığı bölgelere çekilirler. Bu, çiftleşmek için olabilir veya civarda bulunan ve çağıran erkeklerin sayısının gösterdiği gibi, habitatın yumurtlamaya uygunluğundan etkilenebilir.

Danaburnu neredeyse tamamen yerin altında yaşar, beslenme, yırtıcılardan kaçma, bir eş çekerek (şarkı söyleyerek), çiftleşme ve yavruları büyütme gibi yaşamın temel işlevleri için farklı türlerde tüneller kazarlar.

Ana tünelleri beslenme ve kaçış için kullanılır; kendilerini çok hızlı bir şekilde yeraltında kazabilirler ve mevcut tüneller boyunca yüksek hızda ileri ve geri hareket edebilirler. Kazma teknikleri, geniş, düzleştirilmiş, dişli ve ağır sklerotize edilmiş (kütikül sertleşir ve koyulaşır) güçlü, kürek benzeri ön bacakları ile toprağı her iki tarafa zorlamaktır.

Erkekler şarkı söyledikleri özel olarak şekillendirilmiş tüneller inşa ederek eşlerini çekerler. Çiftleşme erkeğin yuvasında gerçekleşir; erkek, dişinin binmesi için yer açmak için bir tüneli genişletebilir, ancak bazı türlerde çiftleşme kuyruktan kuyruğa olur.

danaburnu

Kaynak: commons.wikimedia.org

Yaşam Döngüsü

Danaburnu eksik metamorfoza uğrar; Nimfler yumurtadan çıktıklarında, büyüdükçe ve 10’a kadar tüy dökümü dizisinden geçerken yetişkin formuna giderek daha fazla benziyorlar. Çiftleşmeden sonra dişi yumurtlamaya başlamadan önce bir veya iki haftalık bir süre olabilir. Toprağa 30 cm (12 inç) derinliğe kadar yuva yapar ve 25 ila 60 yumurta tutmaktadır. Yumurtaların nemli toprağa serilmesi gerekir ve topraktaki yetersiz nem nedeniyle birçok nimf ölür. Yumurtalar birkaç hafta içinde çatlar ve büyüdükçe nimfler yer altında ya da yüzeyde çok miktarda bitki materyali tüketirler. Bazı danaburnu türlerinin yetişkinleri, üreme mevsimi boyunca 8 km’ye (5.0 mil) kadar hareket edebilir. Danaburnu yılın büyük bir bölümünde aktiftir, ancak daha soğuk iklimlerde nimf veya yetişkin olarak kışı geçirerek ilkbaharda faaliyete devam eder.

Beslenme

Danaburnu diyetlerinde değişiklik gösterir; Alaca danaburnu gibi bazıları otçuldur, diğerleri omnivordur, larvalar, solucanlar, kökler ve otlarla beslenir ve güneydeki danaburnu gibi diğerleri ise esas olarak yırtıcıdır. Tüketimden önce yer altına sürükledikleri yaprak ve sapları aramak ve yeraltındaki kökleri tüketmek için geceleri yuvalarını terk ederler.


Yorum yapılmamış

  1. zehirsiz çözümü bahçenizin bir köşesine çukur kazıp içini gübreyle doldurup kapatmak. danaburnu burada toplanacağından bahçeniz kurtulur.

Leave A Reply