Dava, Franz Kafka Kitap Konusu Kısaca Özeti Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Franz Kafka’nın Dava isimli kitabının konusu, kısaca özeti nedir? Franz Kafka Dava kitabı ve yazar hakkında bilgi, inceleme.

Dava - Franz Kafta

Dava – Franz Kafka

JOSEF K. bir sabah tutuklanıyor. Ortada bir neden yok, en azından ona herhangi bir neden söylenmiyor. Tuhaf bekçiler onu komşusunun yatak odasında sorguluyor. Hapse girmesi gerekmiyor, hatta serbestçe hareket etmesine izin veriyorlar ve davasını beklemesini söylüyorlar. Bir şaka mı? Bir karışıklık mı? Galiba ikisi de değil. JOSEF K. sorguya çağrılıyor. Sorgu, bir apartmandaki odanın birinde yapılıyor; kuşku uyandırıcı hâkimler, tuhaf izleyiciler… Bir hafta sonra mahkeme duruşma için bir tavan arasında toplanıyor. Daha fazla davalı, kadınlarla ilgili anlaşılması güç bağlantılar derken K. baygınlık geçiriyor.

Sonunda karar ilan edilene kadar her şey giderek daha da absürdleşiyor; başka tuhaf kişiler, başka ıssız olay yerleri, K.’nın ve okurların kafasında başka soru işaretleri… Tutuklanmasından bir yıl sonra JOSEF K. iki memur tarafından bir taş ocağında bıçaklanıyor.

Bunları da bilmek gerekir

1. DAVA bir roman fragmanıydı, Kafka bölümlerin yerlerini değiştirip durdu sonunda kitabı tamamlamadan bıraktı. Bu yüzden bölümlerin sırası her baskıda aynı değil.

2. Dürüst olmak gerekirse, Kafka’nın bu metinle ne demek istediğini kimse bilmiyor. Otoriteler karşısında çaresizlik duygusundan diktatörlük alegorisine kadar birçok yorum getirilebilir. Pek çok bilge edebiyatçı bu metni yorumlamaya girişti, ama belki de DAVA’nın yalnızca eğlenceli olması amaçlanmıştır. Bu da mümkün.

Advertisement

Franz Kafta

Yazar Hakkında

Çok sert bir baba, mutsuz aşk, verem, 40 yaşında ölüm; trajik bir kader. Franz Kafka aslında bir sigorta şirketinde memur, geceleri yazıyor; hızlı ve çok. Ama yazdıklarının çoğundan memnun değil. Onları yarım bırakıp yeni bir şeylere başlıyor.

Kafka ayrıca radikal: Yazar Arkadaşı Max Brod’a, ölümünden sonra metinlerinin hepsini imha etmesini tembihliyor. Brod bu isteği yerine getiremiyor. Kafka’nın yeteneğinden emin ve karşı gelmeye alışkın; Brod, Kafka’yı metinlerini yayınlamaya zorlayan kişi olmuştu hep. Kafka yaşadığı dönemde daha fazla şey yaymlasaydı, belki de daha çabuk ünlü olurdu. DAVA, yazıldıktan ancak on yıl sonra, yani Kafka’nın ölümünden bir yıl sonra yayınlanıyor.

Kitap Hakkında

“Kafkaesk” sıfatı sözlükte bile yer alıyor ve “Kafka’nın anlatımları tarzında” diye açıklanıyor. Bu sıfatla karmaşık, karanlık, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı ve insanın kimseye güvenemeyeceği durumlar ifade ediliyor. Kafka bu kelimeden herhalde hoşlanmazdı; zaten bu kelime, onun eserlerini ancak yüzeysel olarak tanımlayabiliyor.

Dediğimiz gibi, Kafka’nın bize neler söylemek istediğini kim bilebilir ki…

Advertisement


Leave A Reply