David Cronenberg Kimdir?

0
Advertisement

David Cronenberg kimdir? David Cronenberg hayatı, biyografisi, eserleri, filmleri ve sinema kariyeri hakkında bilgi.

David CronenbergDavid Cronenberg;(15.3.1943)

Cronenberg büyüdüğü Toronto kentinin üniversitesinde İngilizce ve tabiat bilimleri okudu. Bilimsel bilgileri ileride yöneteceği filmlerin önemli öğelerini oluşturacaktı. Cronenberg henüz 23 yaşındayken ilk kısa metrajlı filmini çekti. Yedi dakikalık The Transfer (1966) ve bir yıl sonra gerçekleştirdiği on dört dakikalık From the Drain adlı filmlerinin yönetmenliğini, senaryo yazarlığını, kamera çalışmalarını ve kurgu işlerini üstlendi. Oldukça kısa olan ilk seyirlikleri, 1969’da çektiği Stereo ile 1970’te çektiği Crimes of the Future deneyden hoşlanan, ifade açısından kuvvetli stilini yansıtmaktadır.

1975: İğrençliğin Egemenliği 70’li yılların başında Fransız televizyonu için birkaç kısa metrajlı film çektikten sonra Cronenberg 1975’te, kendisi gibi Kanadalı olan yönetmen Ivan Reitman ile birlikte The Parasite Murders (Parazit Cinayetleri) adlı, ilk uzun metrajlı filmini gerçekleştirdi. Bu şoke edici filmde bir bilim adamı bir kadına tedavi amacıyla parazitler emplante eder. Tedavi başarısızlıkla sonuçlanır ve kadın hasta, aşka susamış bir canavara dönüşerek başka insanları öldüren parazitler kusar. Cronenberg aşırılığa kaçan bu stilini ondan sonraki filmi Rabid’de (1977) de sürdürdü. Bu film, önceki parazit öyküsünün devamı havasın-dadır. Burada da bir kadın bir ameliyat (cilt transplantasyonu) nedeniyle cinayet işleyen bir yaratığa dönüşür. Kadının koltuk altından, erkeklerin kanını emdiği, erkeklik organına benzer bir diken çıkar. Kadının kurbanları delirerek canavarlaşırlar. Tanınmış oyuncularla (Oliver Reed, Samantha Eggar) çevirdiği ilk film olan The Brood (1979) bu öyküsünün değişik bir varyasyonudur.

1982’den Sonra: Toplumsal Yönler Videodrome (1982) bir konu değişikliğinin sinyalini verdi. Cronenberg’in bu çalışmasında ilk kez iğrendirici şok efektler ön planda olmayıp, aşırı medya tüketiciliğinin tehlikeleri irdelenmekteydi. Bu filmde bir televizyon yapımcısı halüsinasyonlara ve beyninde kendisini ölüme götüren bir tümör oluşmasına neden olan bir programla karşı karşıya kalır. Bir sonraki filmi Dead Zone’du (Ölü Bölge, 1983) geleceği görebilen bir öğretmen, patlamak üzere olan bir atom savaşını bir suikastle önlemeye çalışır. Stephen King’in romanından sinemaya uyarladığı bu yapıtta Cronenberg, bol imalı bir anlatımla ABD’nin siyasal havasım eleştirmektedir.

1986: Klasik Bir Korku Filminin Yeniden Çevrilmesi 1958’de Kurt Neumann’ın yönetimi altında gerçekleştirilen The Fly (Sinek) adlı bilimkurgu korku filmini Cronenberg 1986 yılında muazzam teknik külfetlerle ve 13 milyonu bulan hiç de küçümsenmeyecek bir bütçeyle yeniden çevrildi. Bu filmde Jeff Goldblum, kendi üzerinde yaptığı bir deneyde kendi molekülleri bir sineğin molekülleriyle karışan araştırıcı bilim adamını canlandırırken çok parlak bir performans gösterdi. Bundan böyle giderek canavar bir sineğe dönüşen bilim adamı, bu değişimden dolayı insan olarak çok büyük acılar çekmektedir. Bu film Cronenberg’in ticari açıdan ilk büyük başarısıdır. Bu film yalnız tipik korku filmi seyircisini sinemaya çekmekle kalmayıp filmin psikolojik derinliğini ve mükemmel yapılış tarzını merak edip beğenen kimselerin sinemaya gelmesini sağladı.

Advertisement

1988’den Sonra: Seksüel Tutku Biçimleri 1988’de gerçekleştirilen Dead Ringers adlı filmin ayırıcı nitelikleri arasında rengin çok iyi kullanılmış, dekorların titizlikle stilize edilmiş olması ve mükemmel bir kamera çalışması sayılabilir. Cronenberg bu yapıtıyla dokunaklı olduğu kadar korku da uyandıran bir film yaratmış oldu. Burada kullandığı öykü, Cronenberg ‘in bir gazetede okuduğu gerçek bir olaya dayanan bir haber esas alınarak yazıldı.

Her ikisi de jinekolog olan tek yumurta ikizi erkek kardeşler (Jeremy Irons ikili bir rolde) ruhsal açıdan öylesine iç içe ve birbirlerine bağımlı durumdadırlar ki birinin seksüel saplantıları her iki erkeği çöküntüye uğratır. Cronenberg 1992’de William S. Burrough’un kült romanından sinemaya uyarladığı Naked Lunch (Çıplak Şölen) ile oldukça başına buyruk bir film ortaya çıkardı. Korkutucu ve itici görüntüleri karıştırarak bir taraftan bu edebi eserin oluşumunu aydınlatırken, diğer taraftan da yazarının uyuşturucu alışkanlığını büyülen-meyle bağımlılık arasında ince bir sınır çizgisi olarak belirtti. 1993’te çevirdiği M. Butterfly’du yeniden tutkunun neden olduğu psikolojik çöküntü konu edilmektedir. Bir İngiliz, Çinli bir kadına tutulurken karşısındakinin aslında komünist rejim için casusluk yapan bir erkek olduğunun farkına bile varmaz. J.-G. Ballard’ın “Çarpışma” adlı romanından uyarlayıp senaryosunu yazdığı ve yönettiği Crash (1996) adlı film de Cronenberg’in yankı uyandıran çalışmalarından biri oldu. Sonrasında ses getiren çalışması ise 2007 yılındaki Eastern Promises (Şark Vaatleri) dir.


Leave A Reply