Davranışsal İktisat Nedir? Tarihçesi, Başlıkları ve Sorunları Nelerdir?

0
Advertisement

Davranışsal iktisat ya da davranışsal ekonomi nedir? Ekonominin bir alt dalı olan ve psikoloji ile ekonomiyi bir araya getiren davranışsal ekonomi.

Davranışsal ekonomi, psikoloji hakkında bildiklerimizle ekonomi hakkında bildiklerimizi birleştiren ekonominin daha küçük bir parçasıdır. Normal olarak, ekonomi, insanların gerçekte düşünme şeklini düşünmez, ancak bunun yerine, ekonomik modelleri daha kolay anlaşılması için karar vermeyi basitleştirir. Bununla birlikte, bu, dünyanın ve ekonominin gerçekte nasıl çalıştığının tam bir resmi değildir. Normalde, ekonomistler insanların rasyonel olduğunu varsayıyorlar, bu da tüm bilgileri kullanarak doğru zamanda doğru kararlar aldıkları anlamına geliyor. Gerçek hayatta insanlar bunu yapmaz. Öz kontrol ile ilgili sorunlara, zamanla ilgili sorunlara maruz kalıyorlar ve kararların kendilerine nasıl verildiğine bağlı olarak farklı seçimler yapıyorlar. Davranışsal iktisatçılar, gerçek insanlar kararlarla karşı karşıya kaldıklarında ortaya çıkan sorunlara ve kısıtlamalara verilen dünyaya bakarlar.

Tarihçesi

Davranışsal ekonomi bilimi, 20. yüzyılın ortalarında ve sonuna doğru gerçekten gelişmeye başladı. Psikologlar Amos Tversky ve Daniel Kahneman “Prospect Theory” adında bir bildiri yazdı; bu, bir bireye karar verirken, seçimlerin birine nasıl sunulduğuna dair seçimler kadar önemlidir. Daha sonra, Hersh Shefrin ve Richard Thaler, insanların nasıl sabit bir düzeyde kalmak için ne kadar tasarruf edeceklerini ve harcamalarını nasıl çözemediklerini açıklayan bir tasarruf modeli yarattı. İnsanlar şimdi daha fazla harcamayı tercih ediyorlar, çünkü insanlar yakın gelecekte memnuniyeti tercih ediyorlar.

Davranışsal İktisat Nedir? Tarihçesi, Başlıkları ve Sorunları Nelerdir?

Kaynak : pixabay.com

1994’e gelindiğinde Harvard Üniversitesi davranış ekonomisini kendi konusu olarak öğretmek için bir profesör tuttu. Şimdi, davranışsal ekonomi, insanların yaptığı birçok karmaşık şeyi açıklamaya yardımcı olur. Kamu politikasını nasıl daha etkili hale getirebileceği ya da pazarlama ve reklam uygulamaları gibi araştırmanın birçok uygulaması vardır. Ayrıca, insanların nasıl yatırım yaptıklarıyla ilgilenen davranışsal finans gibi davranışsal ekonomiden ayrılan başka çalışma alanları da vardır.

Başlıklar

Davranışsal ekonomi birçok farklı insan eylemini açıklayabilir. Alandaki konulardan bazıları:

Kayıptan Kaçınma / Beklenti Teorisi: İnsanlar aynı miktarda kazançla mutlu olduklarından daha fazla üzülüyorlar. Bu, insanların risk almayı nasıl düşündükleri için önemlidir. İlgili, davranışsal finans ile yakından ilgili olan eğilim etkisidir. Elden çıkarma etkisi, yatırımcıların hisse senetlerini çok uzun süre kaybetmeye devam etmeleri ve kazananları çok erken satma eğilimidir.

Advertisement

Yatırımcılar zararlarını gerçeğe dönüştürmekten vazgeçtikleri için bu kavram zarardan kaçınma ile ilgilidir. Aynı zamanda, “statüko önyargısı” davranışsal ekonomik kavramıyla da ilgilidir. Bu, ekonominin bekledikleri şeye karşı insanların mevcut durumlarını farklı gördükleri diğer devletlerden daha fazla sevdiğini gösteriyor.

Zihinsel Muhasebe: İnsanlar harcama ve tasarruf konusunda ayrı ayrı zihinsel hesaplara sahiptir. Her bir zihinsel hesap, kendisine bağlı olarak harcamak için farklı bir istekliliğe sahiptir ve insanlar zihinsel hesaplara faaliyetler atamaktadır.

Ankraj / Durum Quo Önyargı: Otomatik olarak bir seçenek verildiğinde, insanlar bu seçimde kalma eğilimindedir, bu seçimin onlar için en iyi olması gereken şey olup olmadığıdır.

Sınırsız Bencillik: İnsanlar çoğunlukla kişisel çıkarlar tarafından yönlendirilir ve kendileri için en iyi sonucu üretecek şekilde davranırlar.

Sınırsız İrade: Bireylerin öz kontrolü yoktur. Neyin çıkarına ilgi duyduğunu bilseler bile, başka türlü hareket etme eğilimindedirler. İnsanlar aynı zamanda sınırlı irade güçlerinin de farkındadır.

Uygulamalar

Şimdi davranışsal iktisat popülaritesi artıyor ve daha fazla sosyal bilimci konuyu araştırıyor, fikirleri uygulama yolları daha yaygın hale geliyor. Bir seçimi belirli bir şekilde çerçevelemek, birini daha iyi karar vermek için “dürtmek” ya da zorlarsa, seçenek yaratmakla sorumlu olanlar bunu daha iyi bir sonuç elde etmek için kullanabilir. Bu sonuçlar fiziksel aktivitenin arttırılmasından obezitenin azaltılmasına ve yeme alışkanlıklarının değiştirilmesine, enerji kullanımının azaltılmasına veya devlet politikalarının yeniden şekillendirilmesine kadar değişebilir. Gelecekte, umut, küçük değişikliklerle halkın büyük ölçekli faydalar alacağı yönündedir.

Advertisement

Danimarka’da Danimarka hükümeti, organ bağışçısı olan sürücü sayısını artırmak için demirleme kavramını kullanıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde Beyaz Saray, politika yapıcılara rehberlik etmesi için davranışsal bir ekonomist olan Cass Sunstein’ı işe aldı. Richard Thaler ayrıca, ABD Davranış Dairesinde yeni Davranışsal İçgörü Ekibi’nde çalışmaktadır. ABD ve İngiltere, emeklilik tasarruflarını artırmaya yardımcı olan varsayılan seçenekler fikrini değerlendirmiştir.

Sorunlar

Ekonomistlerin davranış ekonomisine karşı sahip oldukları en büyük argümanlardan biri araştırmasının çoğunun gerçek dünya kaynakları yerine küçük ölçekli araştırma verilerinden geldiğidir. Ayrıca, pek çok davranışsal ekonomi araştırmacısı çalışmalarında üniversite öğrencilerini kullanır. Üniversite öğrencileri normal bireylerden daha az deneyime sahiptir. Bu popülasyon ortalama bir insanın zayıf bir temsili olduğundan, veriler olması gerekenden farklı sonuçlar gösterebilir.

Bazı psikologlar, davranışsal iktisat insanların neden böyle davranır gibi davrandıklarını açıklamak için doğru bir adım olsa da, araştırmada hala çok geride olduğunu savunuyorlar. Aslında, aslında daha psikolojik ve entelektüel bir düzeyde neler olup bittiğine daha yakından bakmaları gerektiğinde, geleneksel neoklasik iktisat teorisini değiştirdiğini hissediyorlar.


Leave A Reply