Defne Nasıl Bir Bitkidir? Defne Özellikleri Yetiştirilmesi Türleri Bakımı

0
Advertisement

Defne bitkisi nasıl bir bitkidir? Nerede yetişir, özellikleri ve çeşitleri nelerdir? Defne yetiştirilmesi, bakımı ve kullanımı

defne

Kaynak: commons.wikimedia.org

Defne Bitkisi

Güzel kokulu yaprakları olan, yaz, kış yeşil kalan bir ağaçtır. Doğu Akdeniz memleketlerinde pek çok yerde kendiliğinden yetişir. Birçok yerlerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Zarif yaprakları eskiden beri süsleme sanatlarında yaprak biçimi süslere örnek olmuştur.

İkiçeneklilerin defnegiller familyasından olan defne 8-10 m. kadar yükselir. Küçük sarı çiçekler açar, mavimtırak siyah, etli meyveler verir. Parmak uzunluğundaki yaprakların iki ucu sivri, kenarları hafif dalgalıdır. Yaprağın üstü sert ve parlaktır. Bu sayede sıcağa dayanır, az su kaybeder. Erkek çiçekler bir ağaçta, dişi çiçekler başka ağaçta bulunur.

Defne yapraklarının hoş ve ferahlatıcı kokusu vardır. Bundan dolayı, et ve balık gibi bazı yemeklere hoş koku vermek üzere kullanılır. Ayrıca, defne yaprakları ezilince acıbadem kokusuna benzer bir koku çıkar. Bu kokuda küçük böcekleri öldürecek kadar kuvvetli asit vardır. Bu madde tıpta sinirleri yatıştırmak, uyku getirmek, ağrı dindirmek için de kullanılır.

defne

Kaynak: pixabay.com

Memleketimizde bilhassa İzmir civarında iyi defne yetişir. Kuru defne yaprakları ellişer kiloluk küçük balyalar halinde hazırlanır, dışarıya gönderilir. En makbul defne yaprakları Söke civarında elde edilir.

Defne ayrıca bir süs bitkisidir. Sapı ve dalları çok eski zamanlardan beri kahramanlığın timsali olmuştur. Roma imparatorları başlarına defne yaprağından yapılmış taçlar giyerlerdi. Ortaçağ’da da doktorlara, şairlere, sanatkârlara defne yaprağından taçlar giydirildi.

Advertisement

Defne adı ile anılan iki ayrı bitki daha vardır:

Arabistan Defnesi. — Asya ve Afrika’nın sıcak bölgelerinde yetişir. Kabukları hekimlikte kullanılır Defneyle bir ilgisi yoktur, dulaptalotugiller familyasındandır.

Yaban Defnesi. — İkiçeneklilerden, beyaz, sarı, pembe çiçekler açan, orman ve çayırlarda yetişen bir süs bitkisidir.

Defnegiller, (Lat. Lauracae)

Kışın yapraklarını dökmeyen 32 cins 480 türü içeren bir bitki familyası. Tropikal ve yarı tropikal bölgelerde ormanlar oluşturur. Yaprakları tam kenarlı, derimsi, normal dizilişli; çiçekleri erdişi, aktinomorf tek başaklı meyvesi zeytinsidir. Uçucu ve sabit yağlarla zengin yaprak, meyve ve kabukları baharat, eczacılık, tıp alanında kullanılır. Tarçın, kâfur, defne, Amerikan armudu bilinen türleridir.


Leave A Reply