Demir Yetersizliğinin Nedenleri ve Belirtileri

0
Advertisement

Vücuda demir alımının yetersiz olması durumunda oluşan belirtiler, demir yetersizliği nedenleri, demirin vücuda alınmasını engelleyen durumlar.

temel-reisDemir Yetersizliğinin Nedenleri ve Belirtileri

1. Dünya Sağlık Teşkilâtına göre yetersizliği en çok görülen madensel madde demirdir. Bunun en önde gelen nedeni de yetersiz beslenmedir. Yetersiz beslenmede fitik asit hakimiyeti fazla olunca ve yeterince vitamin de alınamayınca vücut demiri alamamaktadır.

2. Demir eksikliği pek çok belirti gösterir. Ancak en önemli belirti demir yetersizliği anemisidir. Yorgunluk, bitkinlik, hâlsizlik, nefes darlığı şeklinde bir sorunlar zinciri ile ortaya çıkar.

3.Demir eksikliği, iştahsız çocuklarda kansızlığın verdiği sıkıntıların yanı sıra davranış bozuklukları, öğrenme ve algılamada güçlükler meydana getirir.

4. Demir eksikliği, çocuklarda zehirli maden bileşiklerine, özellikle kurşun ve bakır bileşiklerine karşı emilim kabiliyetini artırdığından çeşitli farklı sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Advertisement

5. Demir yetersizliği, protein yetersizliğinde de ortaya çıkar.

6. Çeşitli kanamalar da ülser (mide yarası), hemoroit (kalın bağırsağın sonlarında olan rahatsızlık gibi) demir yetersizliğine neden olur.

7. Aspirin devamlı ve aç karnına alınırsa bazen fark edilmeyen mide kanamalarına sebep olmakta, bu da demir eksikliğine yol açmaktadır.

8. Fazla kan kaybına yol açan çeşitli yaralanmalar önemli demir eksikliği sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

9. Sık kemik olmakta demir eksikliği meydana gelmektedir.

Demirin Vücuda Alınmasını Engelleyen Durumlar

Advertisement

Vücudun demir emilimini pek çok faktör engelleyebilir. Bunların başlıcaları;

1. Çiğ alındığında fitik asitli yiyecekler,

2. Çinko ve bakır bileşikleri,

3. Genellikle vejetaryen (yalnız bitkisel yiyeceklerle beslenen) diyetleri,

4. Yiyeceklerle birlikte alınan kahve ve koyu çay,

5. Sindirilmeyen karbonhidratlar,

6. Sindirim kanalı bozukluklarıdır.


Leave A Reply