Demokrasinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

0
Advertisement

Demokratik sistemin avantaj ve dezavantajı nelerdir? Demokrasinin olumlu ve olumsuz yönlerinin listesi, maddeler halinde

Demokrasinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Demokrasinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?
Demokrasinin Olumlu Yönleri
1. Vatandaşların çıkarlarını korur.

Demokratik bir ülkedeki vatandaşlara, politik, sosyal ve ekonomik konularda, özellikle de büyük kararlar almakla görevli makamların temsilcilere oy verme hakkı veriliyor. Bu, insanları, katılmaya razı olmayacakları herhangi bir şeyden büyük ölçüde koruyabilir.

2. Otoritenin tekelini önler.

Hükümetin, partilerin otoriteyi yeniden kazanmak için yarıştığı bir seçim dönemine bağlı olması nedeniyle, demokrasi, egemen otoritenin tekelini önler. Seçilmiş olan iktidar partisi, politikalarının halk için yararlı olması yolunda çalışmak zorundadırlar çünkü aksi taktirde bu kişiler, bir sonraki seçimlerde seçilemezler.

3. Eşitliği teşvik eder.

Genel olarak, demokrasi eşitlik kuralına dayanır, bu da tüm insanların yasaya göre eşit olduğu anlamına gelir. Her insan eşit politik, sosyal ve ekonomik haklara sahip olma ve bunları yaşama hakkına sahiptir ve devlet onu cinsiyet, sınıf, din ve mülk standartlarında ayrımcılığa maruz bırakmaz.

4. Sorumlu ve istikrarlı bir yönetim sağlar.

Seçilmiş temsilcilerle, daha sorumlu bir hükümet kurulur. Böylece demokrasi verimli, sağlam ve istikrarlı olabilir. İdaresi bir adanmışlık duygusuyla yönetilir ve yürütülür ve bu sistem altındaki insanlar, mantıklı kararlar almak için sorunları iyice tartışırlar.

Advertisement
5. Vatandaşlara karşı sorumluluk duygusu getirir.

İktidar yetkilileri başarılarını vatandaşların seçimlerine borçludur, bu yüzden kendilerine minnettar ve sosyal olarak sorumlu hissederler. Bu, vatandaşları için çalışmak konusunda motive edicidir.

6. İnsanlara politik eğitim verir.

Demokrasinin lehine bir argüman, vatandaşlara bir eğitim okulu olarak hizmet edebilmesidir – devlet işlerine katılırlar. Seçimler sırasında, siyasi partiler programlarını ve politikalarını, adaylarını, kamu toplantıları, gösteriler, televizyon, radyo, posterler ve konuşmalar yoluyla halka sunarlar. Bütün bunlar halk arasında politik bilinç kazandırır.

7. Halk Mutlu Olur

Bu sistem kamu iradesine dayandığından, kamu isyanı şansı çok az olacaktır. Seçilmiş temsilciler devlet desteğini halk desteği ile yürütürler ve eğer etkin bir şekilde çalışmazlarsa veya halkın beklentilerini karşılamıyorlarsa, bir sonraki seçimlerde pek şansları kalmaz. Demokrasi ya da diğer halk hükümetleri genellikle fikir birliği ile çalışır, böylece isyan sorunu ortaya çıkmaz.

8. Değişimi teşvik eder.

Bu siyasi sistem, herhangi bir şiddete başvurmak zorunda kalmadan hükümetteki değişiklikleri destekleyebilir. Vatandaşları iyi hissettirmeye çalışır ve hatta onlara iyi bir katılım duygusu sağlar.

Demokrasinin Olumsuz Yönleri
1. Kamu fonlarının ve zamanın kötüye kullanılması

Demokratik hükümetler, yasaları formüle etmenin çok fazla zaman aldığını ve seçimlerde harcanacak çok para gerektirdiğini düşünerek, zaman ve kaynakların boşa harcayabilir. Ülkenin sadece kendi turları ve rekreasyonları için kamu fonları harcayacak yetersiz ve sorumsuz liderler tarafından yönetilmesi de son derece muhtemeldir.

2. Yolsuzluğu kışkırtır.

İktidara seçilenler kişisel çıkarları için etik olmayan yollara başvurabilir ve yolsuzluk uygulamalarına girebilir. Görev süreleri boyunca, kişisel kazanımlar için otoriteden faydalanabilirler ve kitlelerin çıkarlarını arka planda tutabilir.

Advertisement
3. Yanlış kamu görevlileri seçimi riskini taşır.

Gerçeği söylemek gerekirse, demokratik bir hükümete sahip olan tüm bireyler, ülkelerindeki siyasi ve sosyal koşulların farkında değildir. Oylama sisteminde çoğunluk kazanır ve eğitimli ve eğitimsiz kişiler tarafından verilen oylar arasında bir ayrım yoktur. İnsanlar, saf ve gerekli yetenek dışında başka faktörlere dayalı bir adayı tercih edebilirler. Bu şeyleri göz önünde bulundurarak, seçilen görevli her zaman koltuk için mükemmel bir kişi olmayabilir ve hatalı kararlara yol açabilir.

5. Kaliteye değil, niceliğe daha fazla vurgu yapabilir.

Demokrasinin bir diğer dezavantajı, hizmet sağlama anlamındadır – nitelikten ziyade niceliğe daha çok vurgu yapma eğilimindedir. Ayrıca, sistemin sorumsuz ve beceriksiz liderler tarafından yönetilebileceği düşünüldüğünde, zengin ve ünlülerin diğer halka göre önceliklendirilme ihtimali, eşit ilkesinin sorgulanmasına sebep olabilir.

6. Karar vermek uzun zaman alabilir.

Karar almak uzun zaman aldığından, bunları uygulamak da uzun sürecektir. Bir kişinin hızlı bir şekilde uyguladığı kararları aldığı bir monarşiden farklı olarak, demokrasi uygulamada çoğunluk oyu gerektirir, bu yüzden harekete geçmek nispeten zaman alacaktır.

7. Seçimler sırasında ahlak dışı uygulamalar içerebilir.

Kitleleri cezbetmek için seçim kampanyaları, adayların rakiplerinin itibarını zedelemeye çalışsa bile, oyların çoğunluğunu çekmek için kas gücünü kullanacakları ahlak dışı uygulamaları kapsayabilir. Para ve güç, halkı karşı tarafları görmezden gelmek, etkilemek için kötü amaçla kullanılabilir.


Leave A Reply