Demokratik İlkelerin Günlük Hayattaki Uygulamaları Nelerdir? Örnekler

0
Advertisement

Demokratik ilkeler nasıl uygulanabilir, uygulanmasının yararları nelerdir? Demokratik ilkelerin günlük hayatta uygulanmalarına örnekler.

Demokrasinin temel ilkelerinin kişisel ve sosyal alanda uygulanması, kararların, bu karardan etkilenecek herkesin karar alma sürecine danışma ve katılım temelinde alınmasını gerektirir. Dolayısıyla bir fabrikada ücretlerle ilgili karar alınacaksa yönetim ve çalışanlar gibi tüm paydaşları kapsamalıdır.

Demokrasi

Demokrasiye yönelik en önemli eleştiri, azınlık gruplarından kaynaklanmaktadır. Demokrasi eşitlikçi ve daha geniş bir topluma sahip olsa da, azınlığın demokrasiye itirazı vardır, onlara göre demokrasi, azınlığın niyetini dışlayarak çoğunlukçunun çıkarlarını belirtir. Bu aynı zamanda herkesi doyuramayacağımız geniş bir dünyada da geçerlidir. Dünyanın dört bir yanında dolaşan sorunlar olacak. Ancak; Demokrasi, büyük kitleleri canlandırmada büyük ölçüde en güçlü rolü oynar. Aileden sosyal ilişkiye birçok sorun olabilir ve demokrasi, krizlerini gerçekten azaltmanın yollarından biridir.

Şimdi Demokratik ilkeleri bireysel düzeyde günlük yaşam bazında ele alalım; .

  • “Demokrasi evde başlar”, bu nedenle yöntemleri önce evde başlatın. Anne babanızın ve kardeşlerinizin belirli konularda söyleyeceklerini dikkatlice dinleyebilirsiniz.
  • Demokratik değerler doğru bir şekilde uygulanırsa bir evlilik sistemi başarılı olabilir, örneğin; birbirlerinin görüşüne tahammül etmek, aile meseleleri konusunda ortak kararlar almak vb.
  • Bir arkadaş çevresi ve ofis alanında da birbirinizin dinine ve kültürel davranışına saygı duymak gibi küçük etkinlikler yaparak aynısını uygulayabilirsiniz.
  • Demokratik bir insan olmak, kendi fikirlerinizle birlikte başkalarını da dinleme kapasitesine sahip olduğunuz anlamına gelir. Sizinle aynı fikirde olmasalar bile insanları dinlemelisiniz.
  • Okulda yapılan sınıf başkanlığı seçimleri gibi çoğunluğun ortak istekleri ile alınan kararlar demokratik uygulamalardır.

Hayatımıza demokrasi ilkelerini böyle uygulayabiliriz:

Bireyin onuru:

Demokrasi, her insanın kendi içinde bir amaç olduğu inancına dayanır. Kişisel yaşamında kişi bu temel ilkeye uymalıdır. Ulusunun ve dünyanın insanları ile şefkat, empati ve dayanışmayı içerir.

Eşitlik:

Demokratik bir kişi, tüm yurttaşlara kastlarına, topluluklarına, renklerine ve cinsiyetlerine bakılmaksızın eşit olarak davranacaktır.

Advertisement
Kardeşlik:

Demokrasi, bir ülkenin tüm vatandaşları ve dünyadaki insanlarla bir dostluk duygusu içerir.

Özgürlük:

Bireysel düzeyde Kişinin kişisel alanına saygılı olmak ve kişinin kendi inançlarına aykırı bir bakış açısına saygı göstermek demektir. Aile hayatında karısının ve çocuklarının yaşamları ve kariyerleriyle ilgili görüşlerine gereken saygıyı gösterecektir.

Bilimsel akılcılık:

Demokratik bir kişi batıl inançlardan ve geleneklerden etkilenmeyecektir. Yargılamalar yapmak ve fikirleri formüle etmek için mantık uygulayan rasyonel düşünme alışkanlıklarını uygulayacak ve teşvik edecektir.

Laiklik:

Demokrasinin en önemli ayaklarından biridir. Demokratik bir insan, tüm dinlere saygı duyacak ve bölücü propagandadan ve din adına insanlar arasında irade ve nefret yaratmayı amaçlayan şeylerden etkilenmeyecektir.


Leave A Reply