Denis Papin Kimdir? Fransız Kaşif ve Fizikçinin Hayatı ve Buluşları Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Denis Papin kimdir? Ünlü Fransız fizikçisi ve mucit olan Denis Papin’in hayatı, buluşları ve bilime olan katkıları nelerdir?

Denis Papin

Denis Papin (Kaynak: wikipedia.org)

Denis Papin 1647 ile 1710 yılları arasında yaşamış ünlü bir Fransız fizikçisidir. Su buharından makine işletmeyi ilk o düşünmüş bunu bir buhar makinası ile gerçekleştirmiştir. Denis Papin, fizik ve tıp öğreniminden sonra, kendini daha çok su ve buhar kuvveti üzerinde incelemelere vermişti. Bu arada ünlü İngiliz fizikçisi Robert Boyle ile yakın arkadaşlık kurmuş, işbirliği yapmıştı. Bu arada, birçok icatları üzerinde birlikte çalıştılar.

Denis Papin’in su ve buhar gücü üzerinde birçok keşifleri vardır. İlk buharlı gemi bunların başında gelir. Papin tenceresi diye tanınan alet de bu ünlü Fransız fizikçisinin icatlarından biridir. Denis Papin buharlı gemisinin ilk denemesini Almanya’da Fulda nehrinde yapmıştı. Oranın yelkenli gemicileri, kendileri için büyük bir tehlike olarak gördükleri bu vapuru kırıp parçaladılar. Denis Papin icadının tam anlamıyla gerçekleştiğini göremeden sefalet içinde 1710 yılında öldü.

Papin Tenceresi Nedir?

Papin Tenceresi

Papin Tenceresi

Papin tenceresi tamamen kapalı bir kapdır. Bunun içindeki suyun 100°’de kaynayacağı düşünülürse de meydana gelen buharlar kapdan çıkamayacakları için, su üzerindeki basıncı artırırlar. asıncın artması ile suyun kaynama noktası da yükselir yani 100°’ye gelince kaynamaz. Su yeni bir kaynama noktasına kadar ısındıkça yeniden meydana gelen buharların basıncı ile bu kaynama noktası daha da yükselmeye devam eder.

Yüksek basınç altında kaynama olayından etüvlerde, düdüklü tencerelerde, buhar makinaların da faydalanılmaktadır.


Kaynak – 2

Denis Papin; Fransız fizikçisi ve mucididir. (Chitenay/Blois yakınları 1647 – Londra 1714). Angers Universitesi’nde tıp öğrenimi görmesine karşın, ilgisi daha çok fiziksel bilimleri yönelikti. 1763’te Paris’te Hollandalı fizikçi Huygens’in asistanlığını yapmaya başladı, ona hava pompasının yapımında yardımcı oldu.

Advertisement

1675’te gittiği Londra’da uzun bir süre Böyle ile birlikte Royal Society için deneyler düzenledi. 1687’de matematik profesörü olarak Almanya’nın Merburg Kenti’ne yerleşti. 1695’te üniversiten ayrılarak Hessen prensinin hizmetine girdi. 1707’de buluşlarını geliştirerek ve tanıtmak amacıyla son kez gittiği Londra’da yalnızlık ve yoksulluk içinde öldü.

Birçok araştırma ve deneylerinin gerçek değeri uzun süre anlaşılamadı. İkili hava pompası, hava tabancası, atmosfer basıncı altında sıvıların yardımıyla yemek pişiren ve kendi adıyla bilinen Papin tenceresiyle bu tencerede kullanılan ilk emniyet sübabını keşfetti. 1690’da ilk buhar makinesinin üretimini gerçekleştirdi. Bu buluşuyla bilim tarihine geçti.

Başlıca eserleri: Novelles Experiences sur le Vide (Boşluk Üzerine Yeni Deneyler) 1674, Ars nova ad aquam ignis admenicula efficacissime elevandum (Buhar Kullanarak Suyun Pompalanması İçin Yeni Yöntem) 1707.


Leave A Reply