Deniz Lalesi (Şakayığı, Anemonu) Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Üremesi

0
Advertisement

Deniz lalesi, deniz şakayığı yada deniz anemonu nedir, nasıl bir canlıdır? Deniz anemonunun özellikleri, yapısı, beslenme ve üremesi

deniz lalesi

Kaynak: pxhere.com

Deniz Lalesi Nedir? Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Hakkında Bilgi

DENİZ LALELERİ, Küre biçimli Pelmatozoa sınıfından Derisidikenliler alt filumundan varlığını günümüze kadar sürdürebilmiş bir sınıftır. 1.400 yan kollu 300 bin dokunaçlı ve 5 milyon kireç plaktan oluşan dev hayvan türleri arasında bulunurdu. Günümüzde tüm okyanuslarda yaşar ve 5.000 m derinliğe kadar inerler. Vücutları bir sapla buna bağlı kollardan yapılmış bir çiçek gibidir. Saplarıyla kendilerini bağlarlar, bazıları sapsız olup özgürce yüzerler. Yumuşak çanak bölümünde ağız bulunur. Beş ışınlıdırlar, planktonlarla beslenirler. Döllenmiş yumurtalardan iki yanlı bakışımlı larvalar çıkar. Sarı, kırmızı, yeşil, ak, esmer renkli olurlar. Toplu olarak yaşarlar. İsmi lale olmasına rağmen aslında bir hayvandır.

Uzun bir sapta, kayalardan büyüyen Deniz Lalesi hareket edemez ve bu nedenle akıntıların ona yiyecek getirmesini bekler. Filtre besleyicilerdir ve planktonu deniz suyundan filtrelemek için farengeal sepet adı verilen karmaşık bir bağırsak sistemine sahiptirler.

deniz lalesi

Kaynak: commons.wikimedia.org

Deniz Lalesi, topaklar ve yumrular ile kaplıdır ve bir çeşit siğil görünümü verir. Turuncu, mor, sarı veya pembe gibi çeşitli renkleri vardır. Bu parlak renkler, deniz lalesinin kendi yapısının değil yüzeyini kaplayan, iç içe geçmiş bir sünger olan Halisarca australiensis’tendir. Birçok sünger avcıları caydıracak bileşikler içerir. Deniz Lalesi ile sünger arasındaki bu ilişkide Deniz Lalesi, süngerin savunmasını kullanarak avcılardan korunur, süngerin de üzerinde büyüyecek bir yüzeye sahip olmasını sağlar.

Deniz Lalesi (Şakayığı, Anemonu) Hakkında İlginç Gerçekler

  • Deniz anemonu adını, bu canlıya benzeyen karasal anemon çiçeğinden alır.
  • Deniz anemonları çoğunlukla yalnızca avları için zehirli olsa da, bazı türlerin insanlar için oldukça toksik olduğu bilinmektedir. Hatta bazıları toksinleri nedeniyle insanlar için potansiyel olarak ölümcüldür.
  • Deniz anemonları denizanası ve mercanlara benzer.
  • Deniz şakayığı, bir pedal diskinden (ayak), silindir şeklindeki bir gövdeden ve avını orta ağzına çeken birçok dokunaçtan oluşur.
  • Dokunaçlardan gelen bir reaksiyonu tetiklemek için çok hafif bir dokunuş yeterlidir. Dokunaçlar dokunduktan sonra filamentleri avın içine atarak toksinleri enjekte eder. Bu, avı felç eder ve ardından dokunaçlar, çaresiz avı deniz anemonunun bekleyen ağzına yönlendirebilir.
  • Okyanuslarda değişen derinliklerde dünyanın her yerinde bulunan 1000’den fazla deniz anemon türü olduğu tahmin edilmektedir.
  • Bazı deniz anemonları soğuk suda yaşamaya adapte olmuşlardır, ancak çoğu tür daha sıcak tropikal suları tercih eder.
deniz anemonu

Kaynak: commons.wikimedia.org

  • Deniz anemonlarının en büyüğü, daha tropikal, kıyı sularında bulunur.
  • Deniz anemonları zooplankton, midye, balık, karides ve diğer küçük kabuklu hayvanları, küçük deniz larvalarını, solucanları ve bulabildikleri diğer ‘etleri’ yerler.
  • Bazı keşiş yengeçleri, onlara kamuflaj sağlamak için deniz anemonlarını kabuklarına bağlar.
  • Deniz anemonları omurgasızdır ve iskeletleri yoktur.
  • Deniz anemonları ya eşeyli üreme yoluyla ya da yanal bölünme yoluyla çoğalabilir. Yanal fisyon, yetişkin tarafından özdeş bir deniz anemonunun filizlenmesini içerir.
  • Bazı deniz anemonları yeşil alglerle uyum içinde yaşar. Anemon, yeşil alglere güvenli bir yer ve ışığa maruz kalma sağlarken, algler fotosentez yoluyla anemon için şeker ve oksijen şeklinde besin sağlar.
  • Deniz anemonları, onları anemon sokmasından koruyan mukus tabakasına sahip palyaço balıkları arasında da yaşar. Palyaço balığı, deniz anemonunun dokunaçları arasında yaşar ve deniz anemonu, palyaço balığının geride bıraktığı artıkları yer. Palyaço balığı ayrıca deniz anemonunun dokunaçlarını temizlemeye de yardımcı olur.
  • Deniz şakayığı yemek yer ve aynı açıklıktan atık gönderir.

Advertisement

Leave A Reply