Denizanası Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Çeşitleri Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Denizanası nasıl bir hayvandır, nerelerde yaşar, çeşitleri, özellikleri nelerdir? Denizanası tehlikeli midir, hakkında gerçekler.

denizanası

Kaynak: pixabay.com

Denizanası

Denizlerde yaşayan, peltemsi vücutlu bir hayvandır. Biçimi, açılmış bir şemsiyeyi andırır. 20-25 cm. çapında olan bu şemsîye biçimindeki vücut peltemsi bir maddeden yapıldığından mavimtırak bir parlaklık gösterir. Kenarlarında saçaklar şeklinde dokunaçlar bulunur, alt tarafında kollar, ortasında da ağız vardır. Suyun içinde yüzen besin maddelerini suyla beraber alır.

Denizanası bazen kendini sulara bırakır. Dalgaların sürüklemesiyle yer değiştirir. Ayrıca, yer değiştirmek istediği zaman, içine aldığı deniz suyunu vücudunun ani bir kasılması ile dışarıya fışkırtır, böylece geri itilmiş olur. Denizanalarının çoğalmaları yumurta iledir. Vücutlarının şemsiye kısmında bulunan eşeysel bezlerde meydana gelen üreme hücreleri suya dökülür, yumurta suda döllenir. Yumurtadan çıkan lârvalar gelişim geçirdikten sonra doğrudan doğruya küçük bir denizanası haline gelirler. Denizanaları hayvanlar âleminin selentereler takımındandır.

Denizanaları bazen suların tesiriyle kitleler halinde kıyıya kadar gelirler, yüzenleri rahatsız ederler. Dokunaçlarının üzerindeki dalayıcı hücreler değdikleri deri üzerinde kırmızı kabartılar meydana getirir. Bu da, müthiş yakar, kaşındırır. Bazen bütün vücudun bu hücrelerdeki zehrin etkisiyle kabardığı da olur.

denizanası

Kaynak: pixabay.com

Denizanası Hakkında İlginç Bilgiler

  • Denizanası boyutları büyük ölçüde değişir. En küçük türler (Irukandji) insan gözüyle zar zor görülebilir (toplu iğne başı boyutunda), en büyüğü (Aslan yelesi) ise yaklaşık 8 fit genişliğinde olabilir.
  • Denizanası, uzunluğu ve sayısı türe bağlı olan dokunaçlara sahip çan veya şemsiye şeklinde bir gövdeye sahiptir.
  • Denizanası şeffaf veya canlı renkte olabilir.
  • Denizanası, yüzde 95 oranında su içeren jelatinimsi bir kütleden oluşur.
  • Denizanası çok basit bir organizmadır. Beyni, kemikleri, başı ve kalbi yoktur. Bazı türler, ocelli adı verilen ışığa duyarlı organların ilkel ve basit formunu kullanarak ışığı tespit edebilir. Anatomik olarak daha yüksek hayvanların gözlerinden çok daha basittirler.
  • Denizanası, gezegendeki en eski organizmalardan biridir. Dinozorlardan önce Dünya’da göründüler. Bilim adamları, denizanasının 500 ila 700 milyon yıl arasında var olduğuna inanıyor.
  • Denizanası son derece uyumlu organizmalardır. Okyanuslarda (ölümcül bölgeler olarak bilinir) yalnızca denizanasının hayatta kalabileceği dört yüz bölge vardır.
  • Denizanası sokma kabiliyetleriyle en ünlüsüdür. Bazı denizanası türleri çok acı verici ve hatta bazen ölümcül acı verir. Ölümcül deniz arısı, kutu denizanası grubuna aittir. Bu, okyanustaki 60 kişiyi öldürmeye yetecek kadar toksin içeren en tehlikeli denizanasıdır. Deniz yaban arısının sokması çok acı vericidir ve tıbbi yardım yoksa ölümle sonuçlanabilir.
denizanası

Kaynak: pixabay.com

  • Ölü denizanası bile sokabilir. Denizanası her yıl köpekbalıklarından daha fazla insan öldürüyor.
  • Denizanası öncelikle insanlara saldırmaz. Suda avı yakalamak için iğneli hücreleri silah olarak kullanırlar. Batan hücrelere nematokist denir.
  • Denizanası farklı türde yiyecekler yerler: fitoplankton (yüzeysel suda yüzen algler), kopepodlar, balık yumurtaları, farklı türlerin larvaları ve diğer denizanaları.
  • Denizanası güçlü yüzücü değildir; çoğu zaman deniz akıntısına bağlıdırlar. Deniz akıntısı aynı bölgede çok sayıda denizanası topladığında – yüzlerce veya binlerce hayvan grubu, sürü olarak bilinir.
  • Denizanası “çiçeklenmesi”, besin kaynakları bol ve diğer çevresel koşullar optimal olduğunda artan üremeden kaynaklanan, çok sayıda denizanasıyla ilişkili bir başka fenomendir. Düşük oksijen konsantrasyonu ve artan deniz sıcaklığı olan su, denizanasının çiçeklenmesini kolaylaştırır.
  • Denizanası gelişimi iki aşamaya ayrılır: hareketli ve sabit. Erkek ve dişi üreme hücreleri kaynaştıktan sonra döllenmiş yumurta polipe dönüşür. Polip, hızlı bir şekilde yetişkin ve hareketli denizanasına dönüşen çok sayıda küçük denizanası üreten hareketsiz bir organizmadır (denizin dibindeki kayalara yapışır). Polip, eşeyli üreme ve denizanası bebeklerinin aseksüel bir sonucudur.
  • Denizanasının ömrü, türe bağlı olarak birkaç saat ile birkaç ay arasında değişmektedir.

Advertisement

Leave A Reply