Denizaslanı Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Davranış, Üreme, Beslenme

0
Advertisement

Denizaslanları nasıl hayvanlardır? Denizaslanlarının özellikleri, davranış şekilleri, beslenme ve üremeleri, korunma durumları hakkında bilgi.

deniz aslanı

Kaynak: pixabay.com

Denizaslanı

Denizaslanları, kendilerini suda kaydırmak için uygun şekilde uyarlanmış uzun torpido şekilli gövdelere sahiptir. Ayrıca karada kolaylıkla hareket edebilirler. Erkekler dişilerden oldukça büyüktür. Erkekler çok büyüktür ve 1.500 pound ile 1 ton arasında olabilir. 12 fit uzunluğa kadar ölçebilirler. Dişi deniz aslanları 700 pound ağırlığında ve ortalama 9 fit uzunluğunda çok daha küçüktür.

Denizaslanlarının çok iyi görüşleri yoktur ve miyop olduklarına inanılır. Deniz Aslanlarının suda karada gördüklerinden daha iyi görebildiklerini gösteren kanıtlar var.

Deniz Aslanı Davranışları

Denizaslanları genellikle büyük kolonilerde bulunur. Hem karada hem de okyanusta birbirlerine çok yakın kalırlar. Daha büyük kolonilerin kendi içinde alt kolonileri olabilir ve hayvanlar yaşamlarının farklı aşamalarında birinden diğerine hareket edebilir. Koloniler genellikle kıyılarda veya kayalarda güneşin altında gevşerken ve güneşlenirken gözlenir.

Denizaslanları suda yiyecek ararken 600 feet’e kadar dalış yapabilirler. Hava için yüzeye çıkmadan önce su altında 40 dakikaya kadar kalabilirler. Bunu, suya girerken içgüdüsel olarak burun deliklerini birbirine sıkıştırarak yapabilirler. Deniz aslanının nefes alması gerekene kadar burun delikleri kapalı kalacaktır.

denizaslanı

Kaynak: pixabay.com

Denizaslanları çok zeki hayvanlar olarak kabul edilir. Hileleri öğrenmenin yanı sıra, Birleşik Devletler Donanması’na su ihtiyaçlarında yardımcı olmak için de eğitildiler. Denizaslanları çok çekingen yaratıklardır, ancak insanlara saldırıları olduğuna dair bazı raporlar vardır. Dişilerle çiftleşme hakkını kazanma konusunda erkekler aşırı derecede agresif olabilirler.

Advertisement

Denizaslanları mükemmel yüzücülerdir ve saatte 25 mil hıza ulaşabilirler. Genellikle saatte yaklaşık 10 mil hızla yüzerler, ancak kendilerini tehdit altında hissettiklerinde maksimum hıza çıkabilirler.

Deniz Aslanları zekaları, oynaklıkları ve gürültülü sesleri ile tanınırlar.

Üreme

Tüm Denizaslanları, yavrularını canlı doğurdukları ve dişi deniz aslanları da tıpkı dişi insanlar gibi, yavrularını vücutlarında ürettikleri sütle besledikleri için memeliler olarak kabul edilir.

Erkek denizaslanları genellikle yalnız yaşar ve birkaç ay sürebilen üreme mevsimi boyunca harem oluşturur. Erkek haremini şiddetle koruyacaktır. Daha büyük koloniler tekrar oluştuğunda, yavruları olan dişi deniz aslanlarının birlikte kalma olasılığı daha yüksektir. Yavrular yaklaşık bir yaşına geldiğinde küçük alt gruplar oluşturma eğilimindedirler.

Denizaslanları tekrar çiftleşmek için kıyıya geldiklerinde hamile kalırlar. Dişi gelecek sezon için birkaç hafta içinde doğum yapacak ve sonra tekrar çiftleşecek.

Bir dişi denizaslanının gebelik süresi 11 aydır. Yavrular karada doğar ve doğumda 50 pound ağırlığa kadar çıkabilir. Bir yaşına gelene kadar 200 pound ve 6 feet uzunluğunda olabilirler.

Advertisement

Yavrular yaklaşık bir yıl anneleriyle kalırlar, ancak diğer yavrularla birlikte sahte savaşlar yapmak ve oynamak için sık sık gruplar halinde toplanırlar.

denizaslanı

Kaynak: pixabay.com

Bir Denizaslanının vahşi doğada ortalama ömrü 18 yıldır. Esaret altında ortalama 23 yıl yaşarlar.

Koruma Durumu

Denizaslanları, Nesli Tükenmekte Olan Türler olarak sınıflandırılır. Denizaslanlarının avlanması, hayatta kalmaları için büyük bir tehdittir. Bazı bölgelerde besin kaynağı olarak avlanırlar. Denizaslanının insan dışında sadece iki avcısı vardır. Bunlar köpekbalıklarıdır, özellikle Büyük Beyaz Köpekbalığı ve ayrıca Katil Balinalar. Deniz Aslanları, yiyecek bulmak için sulara doğru ilerlediklerinde bu yırtıcı hayvanlarla daha çok karşılaşıyorlar.

Deniz aslanları genellikle insanlarla ilişkili bir dizi sağlık sorunundan muzdariptir. Zatürree, epilepsi ve çeşitli kanser türlerini içerir. Araştırmalar, yavruların annelerinden süt aldıkları sürece bu tür sorunlara karşı bağışık olduklarını göstermektedir. Küçük yaşlardan itibaren esaret altında olanlar ilk yıl bu sorunları geliştirebilirler ve tek fark verdikleri süttür.

Birçok Denizaslanı türü için gelecek belirsizdir. Yıllar boyunca insanlar tarafından yok edilmeleri onlara büyük zarar verdi. Çevresel kaygılar, doğal ortamlarında onlar için sorun yaratmaya devam ediyor. İnsanların bir zamanlar barış içinde yaşadıkları suları da kontrol altına almaları da bir başka büyük endişe kaynağıdır. Koruma çabalarına rağmen, bu hayvanların hayatta kalması için hala yapılması gereken çok şey var.


Leave A Reply