Denizatı Nedir? Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Denizatı nedir, nasıl bir hayvandır? Denizatı yaşam alanları, davranışları, genel özellikleri, beslenmesi ve üremesi hakkında bilgi..

Denizatı

Kaynak: pixabay.com

Denizatı Nedir? Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Hakkında Bilgi

DENİZATI, (Lat. Hippocampus guttulatus). Denizaygırı da denir. Kemiklibalıkların, deniziğnesigiller familyasından bir balık türüdür.

Denizatı nedir?

Denizatı balıktır. Suda yaşarlar, solungaçlardan nefes alıp yüzmeye çalışırlar. Ancak, kuyruk yüzgeçleri yoktur ve yılan benzeri uzun bir kuyruğu vardır. Ayrıca bir boyun ve aşağı işaret eden bir burun vardır.

Batı Avrupa kıyıları, Karadeniz, Akdeniz ve Atlas Okyanusu’nda yaşar. Uzunluğu 12-18 cm’dir. Rengi beyaz lekeli kahverengidir. Büyük gözleri, borumsu ağız-burun bölümü, küçük göğüs yüzgeçleri, bölümlü bir sırt yüzgeci ve yüzgeçsiz, kavrama yeteneği olan kuyruğu vardır. Suda dik olarak yüzer, itme gücünü titreşen sırt yüzgeci sağlar. 3 dişiyle çiftleşebilen erkek, onların yaptığı 500 kadar yumurtayı gövdesindeki özel torbada kanıyla yaşatarak 6-8 hafta sonra suya bırakır.

Denizatı

Kaynak: pixabay.com

Beslenmesi

Denizatı küçük kabukluları yer. Bir yetişkin günde 30-50 kez yemek yer. Denizatı yavruları (bebek denizatı) şaşırtıcı şekilde günde 3000 parça yemek yer.

Denizatlarının, yemek için kuytuları aramalarını sağlayan uzun ince hortum benzeri ağızları vardır. Buna burunları da denilebilir. Yiyecek bulduklarında, elektrikli süpürge gibi burunlarından çekerler. Avları burnundan büyükse, burunları genişleyebilir.

Advertisement
denizatı

Kaynak: pixabay.com

Genel Özellikler

  • Denizatı mükemmel bir görüşe sahiptir ve gözleri başlarının her iki tarafında bağımsız olarak çalışabilir. Bu, aynı anda hem ileri hem de geriye bakabilecekleri anlamına gelir! Bu, özellikle yiyecekleri gördüklerinde avlandıkları için faydalıdır.
  • Dişiler yaklaşık 100 metrekarelik bir alana sahiptir ve erkeklerin yaklaşık 0.5 metrekarelik bir alanı vardır.
  • Denizatlarının, bir ön kuyruğu vardır. Bu, yılanbalığı otu ve diğer yabani otlara tutunmalarını sağlar ve güçlü akıntılar ve dalgalar tarafından sürüklenmelerini önler.
  • Denizatı çok hızlı bir şekilde renk değiştirebilir ve içinde bulunduğu ortamın rengine bürünebilir. Hem erkekler hem de kadınlar, kur gösterileri sırasında renk değiştirir.
Denizatı

Kaynak: pixabay.com

  • Diğer çoğu balığın aksine, denizatı ekso-iskelete sahiptir. Vücutları, etli bir örtü ile birlikte kaynaştırılmış sert, dış, kemikli plakalardan oluşur. Pulları yoktur.
  • Denizatları kötü yüzücülerdir. Sırt yüzgecinin saniyede 30-70 kez atmasıyla hareket ederler. Göğüs yüzgeçleri başın her iki yanında stabilite ve yönlendirme için yardımcı olur.
  • Denizatı, sığ yılan otu alanlarında, özellikle yılan otu yataklarında yaşar. Kışın sert havalardan kaçmak için daha derin sulara taşınırlar.
  • Dünyada yaklaşık 54 denizatı türü ve muhtemelen birçok alt tür vardır. Bilim adamlarının denizatı tanımlaması çoğu zaman zordur, çünkü aynı türün bireyleri görünüş olarak büyük farklılıklar gösterebilir. Yeni türler bulunmaya devam ediyor.
denizati

Kaynak: pixabay.com

Üremesi

Erkeği doğum yapan tek yaratıktır. Dişi yumurtalarını kese içinde erkeğe aktarır. Erkek bu yumurtaları döller. Yumurta sayısı küçük türler için 50-150 ila büyük türler için 1500 arasında değişebilir.

Kesenin içinde yumurtaların, oksijenden kana ihtiyaç duyduğu her şey mevcuttur . Gebelik süresi 14 gün ile 4 hafta arasında değişir. Doğum yapmak 12 saate kadar süren kasılmalar ile uzun bir süreç alabilir.

Kısaca Denizatı

Daha çok ılık ve sıcak denizlerde yaşayan bir balıktır. Bununla beraber vücudu balığa benzemez. Başı küçük bir at başını andırır biçimde olduğundan bu adı almıştır. Gövdesinin üstü sert bir kabukla kaplıdır. Suyun içindeki bitkilere tutunarak yaşar. Çok kere kuyruğunu bitki saplarına dolayarak tutar, suyun akıntısı ile yer değiştirir.

Dişi denizatının yumurtladığı yumurtaları, erkek karnının üzerindeki özel bir cepte taşır. Denizatı da solungaçları ile solunur. Öteki balıklardan farkı solungaçlarının püskül biçiminde olmasıdır. Otuz kadar çeşidi vardır. Bazı yerlerde Üçüncü Zaman’dan kalma fosillerine de rastlanmıştır.


Leave A Reply