Denizkedisi Nasıl Bir Balıktır? Özellikleri Yapısı Yaşam Alanları Beslenmesi

0
Advertisement

Denizkedisi nasıl bir balıktır? Denizkedilerinin yaşadıkları denizler, özellikleri, üremeleri, beslenmeleri ve hakkında gerçekler.

Denizkedisi

DENİZKEDİSİ, (Lat. Chimaera monstrosa). Tümbaşlılar takımından, Denizkedisigiller familyasından bir balık türüdür.

denizkedisi

Kaynak: commons.wikimedia.org

Atlas Okyanusu, Akdeniz ve Kuzey Denizi’nde yaşar. Uzunluğu 1 metre kadardır. Derisi pulsuz, rengi üstte kırmızı-kahverengi, yanlarda gümüşi mavidir. Ağız-burun bölümü yuvarlak ve yumuşak olup burnu mahmuza benzer.

Sırt yüzgeci güçlü bir iğne biçiminde, göğüs yüzgeciyse geniştir. Kuyruğu yüzgeçsiz bir ip gibi uzamıştır. 1.000 metre derinliklerde yaşar. Yumuşakçalarla beslenir. Çiftleşerek yumurtlar. Başlıca iki türü dev kedibalığı ve nasır burunlu kedibalığıdır.

Habitatı

Balığın coğrafi habitatı, Akdeniz çevresinde ve Atlantik Okyanusu’nun doğu kısımlarında tescil edilmiştir. Bu coğrafi aralık kuzeyde Fas’tan başlar ve Kuzey Kuzey Denizi’ndeki Norveç ve İzlanda’nın kuzey bölgelerine kadar uzanır. Bu jeolojik alanlar içinde, C. monstrosa’nın derinlik aralığı 50 ila 1.000 metredir (160 ila 3.280 ft), ancak en çok 300 ila 500 metre (980 ila 1.640 ft) derinliklerde yukarıdan orta kıta eğimli habitatlarda bol miktarda bulunur.

Bu parametreler dahilinde, tür habitatlarının su sıcaklıkları en yaygın olarak 4,7–8,0 ° C (40,5–46,4 ° F) aralığındadır. C. monstrosa’nın 100 m kadar düşük derinliklere yumurta bırakmak için kıyıya yaz göçüne dair raporlar alınmıştır.

Advertisement
denizkedisi

Illustration by P. J. Smit Kaynak: commons.wikimedia.org

Beslenme

Denizkedisi, benthophagous bir tür olarak sınıflandırılır. Bu, ana diyetinin alttan beslenen omurgasızları içerdiği anlamına gelir. Bu, yengeçler, yumuşakçalar, ahtapotlar, deniz kurtları ve deniz kestaneleri gibi hayvanları içerir. Ancak çalışmalar, C. monstrosa’nın fırsatçı besleyiciler olduğunu da göstermiştir. Farklı vücut boyutlarına sahip bireylerin sindirim sistemlerini karşılaştıran bir araştırma, türlerin diyetinin boyuta göre çok çeşitli olduğunu buldu. 22 cm’den küçük örnekler çoğunlukla amfipodlarla beslenirken, 22 ile 46 cm arasında uzunlukta olanlar hem amfipod hem de on ayaklılarla beslenir. Daha büyük bireyler (> 46 cm), çoğunlukla on ayaklıları tüketen dar bir diyet yelpazesine sahipti. Yırtıcı boyut grubuna göre koşullandırılan, coğrafi bölgeler ve derinlikler arasında diyette önemli farklılıklar gözlendi. Bu, avcı boyutuna göre bir dereceye kadar av uzmanlaşmasına rağmen, bu derin su türünün yaşam alanını karakterize eden gıda kısıtlı çevreye göre diyetini değiştirebileceğini göstermektedir.

Üreme

Denizkedisi, doğumdan itibaren farklı cinsiyete sahip balıklardır. Erkek ve dişinin iç döllenmesiyle ürerler.  Üreme için, C. monstrosa, başın tepesinde bulunan çok sayıda keskin dentikülle donanmış soğanlı bir ucu olan küçük sopaya benzer bir yapı sergiler. Bu yapının erkek balıklar tarafından çiftleşme sırasında dişinin pektoral yüzgecini kavramak için kullanılması önerilmektedir. Tür aynı zamanda yumurtacıdır, yani embriyo gelişimi dişilerde değil yumurtalarda gerçekleşir. Spesifik olarak, Chimaera monstrosa’nın üreme eğilimleri, dişiler daha düşük derinliklerde yaşarken, farklı su derinliklerinde cinsel ayrışma gösterir. Bu cinsiyet ayrımı iki ana faktöre atfedilir: daha sıcak ve sığ sularda erkeklerde spermin düzenlenmesi ve daha az cinsiyet saldırganlığı. Erkeklerde spermi düzenlemek için 500-600 m suda yaşarlar. Dişiler için 800 metrelik daha derin suları tercih ederler, ancak erkeklerle çiftleşmek için 500-600 derinliğe kadar giderler. Çiftleştikten sonra yaz baharında yumurtlamak için kıyıya göç ederler.


Leave A Reply