Denizkestanesi Nedir? Nerede Yaşar, Özellikleri, Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Denizkestanesi nedir, nasıl bir hayvandır? Denizkestanesinin özellikleri, yaşam alanı, beslenmesi, denizkestanesi hakkında ilginç gerçekler.

Denizkestanesi

Kaynak: pixabay.com

Denizkestanesi

Denizlerde kayaların arasındaki yosunlarda yaşayan küçük bir hayvandır. Üzeri dikenli bir atkestanesini andırır. Hayvanlar aleminin derisidikenliler takımındandır.

Denizkestanesi ılık suya batırılırsa dikenleri kendiliğinden erir, ortada kireçten yapılmış kestane biçiminde bir kutu kalır. Bunun yere bakan kısmı hayvanın ağzıdır. Denizkestanesinin ağzında beş diş vardır. Bu beş diş beş ayrı çeneye bağlıdır, bunlara «Aristo feneri» adı verilir. Deniz kestanesinin üzeri sert bir deriyle örtülüdür. Hayvan vücudunu örten dikenler sayesinde yer değiştirdiği gibi, kayaları aşındırarak kendisine yuva da yapar. Dikenlerinden bazısının uçları üç çatallıdır.

Denizkestaneleri yosun yiyerek beslenirler. Çoğalmaları yumurta iledir. Yumurtalar erkek eşey hücreleriyle su içinde birleşerek döllenir. Yumurtalardan titrek tüylerle hareket eden küçük yavrular çıkar. Bunlar ergin hale gelinceye kadar başkalaşım geçirirler.

Çoğunlukla yumurta biçiminde küremsi olan vücutları üzerinde dikenler bulunur. Dikenler arasında bulunan kıskaçlar, derinin temizlenmesine, küçük avların yakalanmasına ve zehirleriyle savunmaya yardım ederler.

Ağızda beş sivri diş vardır, bu özel çene sistemi Aristo feneri olarak adlandırılır. Yumuşakça, yengeç ve kurtlarla beslenirler. Üreme eşeylidir. Yumurta ve tohumlar suya atılır. Kırmızı solungaç bezleri en kapsamlı organlarıdır. 750 türüyle deniz kıyılarında yaşarlar.

Advertisement
Denizkestanesi

Kaynak: pixabay.com

Denizkestanesi Hakkında İlginç Gerçekler

  • Deniz kestanelerinin boyutu türe bağlıdır. Genellikle 1,2 ila 3,9 inç çapa sahiptirler.
  • Deniz kestaneleri, çok sayıda uzun dikenlerle kaplı küre benzeri bir vücut şekline sahiptir. Kemikli plakalar, yumuşak iç kısımlar için koruma sağlayan bir kabuk oluşturur.
  • Deniz kestanelerinin gövdesi radyal simetriye sahiptir. Bu, her deniz kestanesinin beş eşit parçaya bölünebileceği anlamına gelir.
  • Deniz kestanelerinin rengi türlere bağlıdır. Türlerin çoğu siyah, kahverengi, mor, kırmızı veya yeşil renktedir.
  • Deniz kestanelerinin vücudunun alt tarafında 5 sıra eşleştirilmiş tüp ayak bulunur. Okyanus tabanında kayalara yapışmayı, avlanmayı ve hareketi kolaylaştıran emicilerle biterler.
  • Deniz kestanelerinin vücut yüzeyinde, dikenler arasında dağılmış pençe benzeri yapılar bulunur. Pedicellariae olarak bilinirler ve asıl amaçları yırtıcı hayvanlara karşı koruma sağlamaktır. Bunun yanı sıra, yiyecek toplama ve vücuda bağlı nesnelerin çıkarılması için kullanılırlar.
  • Bazı deniz kestanesi türlerinin (çiçek kestanesi gibi) zehirle dolu sivri uçları vardır.
  • Deniz kestanesinin “Aristoteles’in feneri” adı verilen özel bir ağzı vardır. Ağız, kayaya delik açabilen beş keskin dişle donatılmıştır.
  • Deniz kestaneleri omnivorlardır (hem bitkileri hem de hayvanları yerler). Deniz yosunu, alg, plankton ve çürüyen organik maddeler genellikle deniz kestanelerinin menüsünde bulunur.
  • Deniz kestanelerinin dikenleri olmasına rağmen çok sayıda yırtıcıları vardır. Deniz kestanelerinin başlıca düşmanları su samurları, deniz kuşları, balıklar, yengeçler ve insanlardır.
  • Deniz kestanelerinin çiftleşme mevsimi ilkbaharda gerçekleşir.
  • Diğer birçok deniz canlısı gibi deniz kestaneleri de suya yumurta ve sperm hücreleri bırakarak ürerler. Bu tür üremeye dış döllenme denir.
  • Döllenmiş yumurta, yetişkin deniz kestanesi olmadan önce larva aşamasından geçer. Deniz kestanesi, larva aşamasında zooplanktonun bir parçası olarak diğer küçük hayvanlarla birlikte yüzer.
  • Çoğu deniz kestanesi türü 30 yıla kadar yaşar.
  • Kızıl deniz kestanesi, dünyadaki en uzun ömre sahiptir. Vahşi doğada 200 yıla kadar yaşayabilir.


Leave A Reply