Deprem Nedir? Neden Olur? Nasıl Meydana Gelir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Deprem ne demektir? Deprem neden ve nasıl meydana gelir? Depremi oluşturan faktörler nelerdir? Deprem hakkında bilgi.

deprem

Deprem

Deprem; yerkabuğundaki bazı jeolojik olaylar sonunda yerin sarsılmasıdır.

Her yıl sayısız deprem olduğu halde bunların pek azı yeryüzünde duyulur. Çünkü bu depremlerin önemli bir kısmı deniz altında, bir kısmı da insan oturmayan bölgelerde olur. Depremler bir şehrin bulunduğu yerde olursa o zaman büyük zarar verir.

Deprem doğal afetlerin en büyüklerinden biridir. Büyük şehirleri yerle bir eder, yangınlar çıkarır, binlerce insanın ölümüne sebep olur. Denizlerde olan şiddetli depremlerin meydana getirdiği dalgalar kıyı şehirleri için büyük bir tehlikedir.

Deprem Neden Olur

İlk insanlar depremlerin denizaltında, ya da yeraltında yaşayan büyük hayvanların kıpırdanmalarından meydana gelen sarsıntılar sanırlardı. Bilim ilerledikçe bu alandaki araştırmalar, yorumlar da daha bilimsel bir yönde ilerlemeye başladı.

Advertisement

Bugün biliyoruz ki depremler en çok yerkabuğunun nispeten yeni zamanlarda kıvrılmış ve kırılmış olan, kırılan parçaları henüz yerine oturmamış bulunan bölgelerde olur. Yerin içi çeşitli kuvvetlerin etkisi altındadır. Bu kuvvetlerin meydana getirdiği basınç yeraltındaki kayaların kırılıp yerleşmesine yol açar. Deprem bu olay sonunda meydana gelir. Birçok kimseler depreme yanardağların sebep olduğunu sanırlar. Aslında, yanardağlar da depremleri meydana getiren sebepler yüzünden olur. Zaten bir yanardağın püskürdüğü zaman çevresini sarması önemsizdir.

Ayrıca, kaya tuzu ve gibs gibi kolayca eriyen maddelerin çok bulunduğu yerlerdeki büyük mağaraların çökmesi de depremlere yol açar.

Yerkabuğunun genel yapısı incelenince anlaşılıyor ki depremler çoğunlukla yeryüzünün en inişli çıkışlı bölgelerinde meydana gelmektedir. Yüksek dağlarla derin vadilerin birleştiği, ya da dağ yamaçlarının denizin derinliklerine kadar indiği ülkeler deprem felâketine en sık uğrayan bölgelerdir. Dünyanın yüksekliklerini, derinliklerini gösteren bir haritayı inceleyecek olursak deprem kuşağının nerelerden geçtiğini anlamakta güçlük çekmeyiz. Bu kuşak, Amerika’nın Büyük Okyanus kıyılarını, Japonya’nın doğu kıyılarını, Antiller’i, Himalayalar’ın güney eteklerini, İtalya’yı, Yunanistan’ı ve Anadolu’yu içine alır. Ülkemiz, deprem kuşağı üzerinde yer aldığından bizde de zaman zaman çok şiddetli depremler görülmüştür. Kırşehir, Erzincan, Adapazarı, Gönen, Fethiye, Dinar, Düzce ve Erciş depremleri yakın tarihlerde meydana gelmiş, her biri büyük can ve mal kaybı ile sonuçlanmış başlıca depremlerdir,. Bununla beraber, ülkemizin Qrta ve Güneydoğu Anadolu’daki bazı bölümlerinde, Toroslar’ın ve Karadeniz dağlarının bazı yönlerinde depremler daha seyrek, daha zayıf olarak meydana gelir. En çok sarsılan ve en büyük zarar gören bölgelerimiz, yerkabuğunun faylarla parçalanmış olduğu çöküntü ovalarıdır.


Leave A Reply