Dermatolog Nedir? Neye Bakar? Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları, Ortamı

0
Advertisement

Dermatolog nedir, kime denir? Dermatolog ne iş yapar, neye bakar? Dermatologların görev ve sorumlulukları, çalışma ortamları nasıldır?

Dermatoloji

Kaynak: picpedia.org

Dermatolog nedir?

Cildi etkileyen durumların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgileniyor musunuz? Bir dermatolog olarak kariyer yapmak isteyebilirsiniz!

Deri, vücudun en büyük ve en görünür organıdır ve vücudun sağlığını yansıtır. Yaralanma ve bakterilere karşı bir engel görevi görür. Dermatolog, kanseri de içerebilen cildi, saçı, tırnakları, bezleri ve mukus zarlarını (ağız, burun ve göz kapaklarının içi) etkileyen durumlarda uzmanlaşmış bir doktordur.

Dermatoloji hastaları bebeklerden 100 yaşın üzerindeki kişilere kadar her yaşta olabilir. Tedavi edilebilecek 3.000 farklı dermatoloji durumundan 20’si bir dermatoloğun iş yükünün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturmaktadır.

Dermatolog ne yapar?

Avustralya gibi dünyanın belirli bölgelerinde dermatologlar zamanlarının çoğunu kötü huylu melanom, skuamöz hücreli karsinom ve bazal hücreli karsinom gibi güneşe maruz kalmadan kaynaklanan durumları tedavi etmek için harcarlar. Diğer bölgelerde dermatologlar, benler, saç ve tırnak bozuklukları, mesleki dermatit, sedef hastalığı, cilt enfeksiyonları, egzama, akne, rozasea ve el dermatiti gibi kozmetik sorunlarla daha çok karşılaşmaktadır.

Rosacea, kızarıklık ve şişmeye neden olabilen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. El dermatiti, ev kimyasalları ile temastan kaynaklanır ve çoğu çocuğu olan kadınları etkiler. Dermatologların yardım sağlayabileceği kozmetik sorunlar arasında kırışıklıklar, yaşlılık lekeleri ve diğer yaşlanma belirtileri, saç dökülmesi ve yara izleri bulunur. Bazı dermatologlar, göz kapağının cerrahi bir modifikasyonu olan yüz germe, liposuction ve blefaroplasti gibi küçük kozmetik prosedürler uygular.

Advertisement

Kozmetikler, endüstriyel bileşikler ve böcek ilaçları sürekli olarak yeni dermatolojik problemler ortaya çıkarmaktadır. Günümüzde insanların artan açık havada çalışma ve boş zamanları güneşe ve cilt sorunlarına neden olabilecek diğer tehlikelere maruz kalmalarını artırmıştır. Cilt problemlerindeki ince farklılıkların nasıl ayırt edileceğini öğrenmek yıllarca eğitim ve tecrübe gerektirir. Farklı koşullar genellikle benzer semptomları paylaşır. Bu nedenle, daha fazla doktorun dermatolojiyi anlaması için artan bir ihtiyaç vardır.
Dermatoloji bir zamanlar “hafif” bir uzmanlık alanı olarak görülüyordu, ancak şimdi insanların refahı için kritik olduğu kabul ediliyor.

dermatolog

Kaynak: pixabay.com

Çoğu cilt durumu, losyonlar ve kremler gibi topikal terapi ile tedavi edilebilir. Dermatologların öğrenmesi gereken cerrahi prosedürler, bir hastaya yüz hareketliliği pahasına daha genç bir görünüm vermek için dolgu maddeleri ve botulinum toksini (botoks) enjeksiyonunu, kriyoterapi ve siğiller, eksizyon ve cilt gibi yaygın cilt büyümelerini gidermek için diğer prosedürleri ve tanıyı kolaylaştırmak için hastanın uyanık olduğu ve az miktarda doku alındığı tırnak biyopsilerini içerir.

Bir Dermatoloğun çalışma yeri nasıldır?

Son yıllarda cilt ile ilgili hastalıkların artan oranı nedeniyle, dermatolojik tedaviler yeni ilaçlar, lazer tedavisi, fotodinamik terapi ve ultraviyole ışık tedavisi ile devrim yaratmıştır. Bununla birlikte, dermatologlara hala yüksek talep var ve çalışma ortamları çok meşgul olabilir. Hastanede, cilt ile ilgili çeşitli hastalıkları olan hastaları tedavi eder ve genel konsültasyon sunarlar.

Dermatologlar özel muayenehanelerde veya devlet hastanelerinde çalışmaya karar verebilirler. Ayrıca genel tıp pratisyenleri için eğitim sağlayabilir, bir üniversitede ders verebilir veya bir araştırma laboratuvarında klinik deneyler yürütebilirler. Dermatologlar, topluma yönelik kampanyalar yürütmeye karar verebilir ve hatta hizmetlerini kaplıcalara ve diğer güzellik terapisi kurumlarına sunabilir.


Leave A Reply